Składniki:
- Tatar:
- 400 g steka ze świeżego tuńczyka
- 1-2 szalotki
- łyżka posiekanej kolendry
- 2-3 łyżki sosu Ponzu
- pół świeżego ogórka
- sól i pieprz do smaku
- sos Sriracha
- Risotto:
- 2 szklanki ryżu do risotto Arborio
- 500 ml bulionu warzywnego
- pół szklanki białego wina wytrawnego
- 5 szalotek
- 100 g parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki masła
- przyprawy i zioła: garść natki pietruszki, pół łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu
- panierka – 1 jajko, mąka, panko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Tatar:
- Tuńczyka siekamy, dodajemy pokrojoną drobno szalotkę. Ogórka obieramy, usuwamy pestki i również drobno kroimy. Dodajemy posiekaną kolendrę. Wszystko mieszamy, następnie doprawiamy do smaku sosem Ponzu, Srirachą, solą i pieprzem.
- Risotto:
- Pokrojoną w drobną kostkę szalotkę podsmażamy na patelni na oliwie z masłem, ma się tylko zeszklić.
- Na patelnię z tłuszczem i zeszkloną cebulką dodajemy cały ryż.
- Całość mieszamy z tłuszczem i cebulą i podsmażamy ok 3-4 minuty.
- Wlewamy wino, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie jego większą część, reszta powinna odparować.
- Kolejny etap to dodawanie bulionu, trzymamy go w garnku na kuchence aby cały czas był gorący.
- Wlewamy 1/3 szklanki bulionu i mieszamy około 3 minuty aż ryż wchłonie cały bulion. Patelnia ma być cały czas odkryta.
- Czynność powtarzamy aż ryż zmięknie i wszystko będzie miało kleistą konsystencję. Powinno to zająć ok 20-25 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z palnika i dodajemy starty parmezan.
- Risotto rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem tak, żeby powstała nam 2-3 cm warstwa. Wrzucamy do lodówki jak ostygnie. Risotto ma być na tyle sztywne, żeby po wyjęciu z blachy dało się z niego wycinać kształty.
- Z gotowego i risotto wycinamy okrąg, panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i panko. Smażymy na głębokim tłuszczu do aż się zarumieni.
Podanie:
- Na gotowej bazie z ryżu układamy tatara. Można też dodać pikantny majonez wymieszany z papryką wędzoną i sosem Sriracha.
Bądź na bieżąco:
Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".
Autorka/Autor: Natalia Hluzow