"Ugotowani 14". Anne, co na obiad? Czyli turecka pizza lahmacun Ani z Warszawy

"Ugotowani 14" - "Anne, co na obiad? Czyli pizza lahmacun"
"Ugotowani 14". Zwiastun 6. odcinka
Mąż Ani w Warszawy, uczestniczki 6. odcinka "Ugotowanych 14", pochodzi z Turcji. Stąd pomysł bohaterki odcinka, by zabrać swoich gości w kulinarną podróż. Lahmacun smakowało reszcie uczestników tak, że brakowało im słów. Musicie poznać ten turecki specjał.
"Ugotowani 14" - "Anne, co na obiad? Czyli pizza lahmacun"
"Ugotowani 14" - "Anne, co na obiad? Czyli pizza lahmacun"

CIASTO. SKŁADNIKI:

  • 350 gram mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży instant (suszonych)
  • około 250 mililitrów ciepłej wody
  • 2 łyżki dobrej oliwy

FARSZ. SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowo-jagnięce)
  • 1 czerwona papryka
  • 1,5 zielonej papryki
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu paprykowego (opcjonalnie, do kupienia w tureckim sklepie- pasta paprykowa o nazwie „biber salcasi”)
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • szczypta płatków chilli (opcjonalnie, można dodać więcej, jeśli lubimy ostre dania)
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie 3 łyżki oleju roślinnego (jeśli mięso nie jest tłuste)

DODATKI:

  • Pomidor
  • natka pietruszki
  • cebula z sumakiem
  • sok z cytryny

CIASTO. (8 placków). PRZYGOTOWANIE:

  • Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić wgłębienie i dodać suche drożdże.
  • Wyrabianie ciasta w mikserze planetarnym:
  • Za pomocą haka wyrabiać ciasto na najniższych obrotach, stopniowo, bardzo powoli dodając ciepłą wodę. Na koniec dodać oliwę. Zagniatać ciasto przez 8 min. do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
  • Wyrabianie ciasta ręcznie:
  • Wyrabiać ciasto na stolnicy, stopniowo powoli dodając mąkę, zagarniać ciasto do środka. Na koniec dodać oliwę. Po wyrobieniu ciasta, ugniatać ciasto dłońmi przez około 8 min do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na minimum 1 i pół godziny.

FARSZ. PRZYGOTOWANIE:

  • Za pomocą robota kuchennego:
  • Do robota kuchennego wrzucić wszystkie warzywa oraz natkę.
  • Poszatkować wszystko do uzyskania drobnych kawałeczków.
  • Dodać pozostałe składniki (oprócz mięsa!) i ponownie poszatkować.
  • Wyrobić ręcznie w osobnej misce wszystko z mielonym mięsem.
  • Przykryć folią i wstawić do lodówki do czasu przygotowania lahmacun’a.
  • Ręcznie:
  • Drobno pokroić wszystkie warzywa oraz natkę.
  • W misce połączyć warzywa oraz natkę z resztą składników i mięsem.
  • Przykryć folią i wstawić do lodówki do czasu przygotowania lahmacun'a.

LAHMACUN. PRZYGOTOWANIE:

  • Piekarnik nagrzać do 250 stopni, góra dół.
  • Uderzyć ciasto pięścią i wyrobić 8 kulek.
  • Każdą kulkę rozwałkować na cieniutkie ciasto.
  • Dłońmi nakładać nierówno farsz na ciasto (farsz nie musi być dokładnie rozmieszczony).
  • Piec ok 8-10 min, do zrumienienia się ciasta.
  • Po wyjęciu z piekarnika boki ciasta wysmarować masłem.
  • Na środek gotowego Lahmacun położyć pomidory, cebulę natkę.
  • Skropić sokiem z cytryny i zwijać jak naleśnik.