CIASTO. SKŁADNIKI:
- 350 gram mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drożdży instant (suszonych)
- około 250 mililitrów ciepłej wody
- 2 łyżki dobrej oliwy
FARSZ. SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowo-jagnięce)
- 1 czerwona papryka
- 1,5 zielonej papryki
- 2 cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu paprykowego (opcjonalnie, do kupienia w tureckim sklepie- pasta paprykowa o nazwie „biber salcasi”)
- pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
- szczypta płatków chilli (opcjonalnie, można dodać więcej, jeśli lubimy ostre dania)
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie 3 łyżki oleju roślinnego (jeśli mięso nie jest tłuste)
DODATKI:
- Pomidor
- natka pietruszki
- cebula z sumakiem
- sok z cytryny
CIASTO. (8 placków). PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić wgłębienie i dodać suche drożdże.
- Wyrabianie ciasta w mikserze planetarnym:
- Za pomocą haka wyrabiać ciasto na najniższych obrotach, stopniowo, bardzo powoli dodając ciepłą wodę. Na koniec dodać oliwę. Zagniatać ciasto przez 8 min. do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
- Wyrabianie ciasta ręcznie:
- Wyrabiać ciasto na stolnicy, stopniowo powoli dodając mąkę, zagarniać ciasto do środka. Na koniec dodać oliwę. Po wyrobieniu ciasta, ugniatać ciasto dłońmi przez około 8 min do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na minimum 1 i pół godziny.
FARSZ. PRZYGOTOWANIE:
- Za pomocą robota kuchennego:
- Do robota kuchennego wrzucić wszystkie warzywa oraz natkę.
- Poszatkować wszystko do uzyskania drobnych kawałeczków.
- Dodać pozostałe składniki (oprócz mięsa!) i ponownie poszatkować.
- Wyrobić ręcznie w osobnej misce wszystko z mielonym mięsem.
- Przykryć folią i wstawić do lodówki do czasu przygotowania lahmacun’a.
- Ręcznie:
- Drobno pokroić wszystkie warzywa oraz natkę.
- W misce połączyć warzywa oraz natkę z resztą składników i mięsem.
- Przykryć folią i wstawić do lodówki do czasu przygotowania lahmacun'a.
LAHMACUN. PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do 250 stopni, góra dół.
- Uderzyć ciasto pięścią i wyrobić 8 kulek.
- Każdą kulkę rozwałkować na cieniutkie ciasto.
- Dłońmi nakładać nierówno farsz na ciasto (farsz nie musi być dokładnie rozmieszczony).
- Piec ok 8-10 min, do zrumienienia się ciasta.
- Po wyjęciu z piekarnika boki ciasta wysmarować masłem.
- Na środek gotowego Lahmacun położyć pomidory, cebulę natkę.
- Skropić sokiem z cytryny i zwijać jak naleśnik.