Ugotowani 14. Magret de canard znad Bałtyku, czyli pierś z kaczki z sosem malinowym i dodatkami Ani z Łodzi

"Ugotowani 14" - Magret de canard znad Bałtyku
"Ugotowani 14", zwiastun 7. odcinka
Pierś z kaczki to przysmak kuchni francuskiej, który Ania z Łodzi postanowiła podać na purée ziemniaczanym z sosem malinowym i buraczkami. Choć nie wszyscy uczestnicy 7. odcinka "Ugotowanych 14" byli zwolennikami tych składników, efekt osiągnięty przez Anię przebił ich oczekiwania. Jak bohaterce programu udało się osiągnąć idealną konsystencję dania — delikatną w środku i chrupką na zewnątrz? Sprawdźcie jej przepis!
"Ugotowani 14" - Magret de canard znad Bałtyku
"Ugotowani 14" - Magret de canard znad Bałtyku

Składniki:

  • Kaczka:
    • 4 pojedyncze piersi z kaczki
    • Sos sojowy
    • kilka gałązek rozmarynu
    • główka czosnku
  • Sos malinowy:
    • szklanka czerwonego wytrawnego wina
    • pół łyżeczki mieszanki przyprawy piernikowej
    • 500 g świeżych malin
    • 4 łyżki miodu (lub więcej, jesli ktoś woli słodsze sosy)
    • tłuszcz wytopiny z pieczenia piersi z kaczki
  • Purée ziemniaczane:
    • 1 kg ziemniaków
    • pół kostki masła
    • pół szklanki mleka 3,2%
  • Buraczki:
    • 8 małych młodych buraczków
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 3 łyżki kremu balsamicznego
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  • Pierś z kaczki:
    • Skórę na piersi z kaczki delikatnie nacinamy, uważając żeby nie przeciąć mięsa, następnie marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu (minimum 2 godziny). 
    • Pierś z kaczki wyjmujemy z marynaty, wkładamy do air fryera skórą do góry, by wytapiający się tłuszcz spływał na mięso i pieczemy około 25 minut. W dotyku po naciśnięciu pierś musi być zwarta, wtedy jest gotowa. Upieczoną pierś zawijamy w folię aluminiową I zostawiamy na 5 minut, żeby odpoczęła.
  • Purée:
    • Gdy mięso piecze się w air fryerze, przygotowujemy purée.
    • Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Ubijamy z dodatkiem masła i mleka na gładką masę.
  • Sos malinowy:
    • Gdy mięso już odpoczywa w folii, przygotowujemy sos malinowy.
    • 3-4 łyżki tłuszczu z pieczenia kaczki wlewamy na patelnię, dodajemy wino z przyprawami i zagotowujemy. Po 2 minutach dodajemy maliny i gotujemy przez ok. 3 minuty. Na koniec dodajemy miód i doprawiamy sos solą oraz pieprzem, gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty, aż część płynu odparuje.
  • Buraczki:
    • W międzyczasie młode buraczki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy w air fryerze aż będą al dente, po upieczeniu kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do rondelka, dodajemy masło, rozmaryn, krem balsamiczny i miód, zasmażamy.

Podanie:

  • Puree, buraczki i pokrojoną pierś z sosem malinowym ułożyć na talerzu wg własnej inwencji.

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".