Składniki:
- Kaczka:
- 4 pojedyncze piersi z kaczki
- Sos sojowy
- kilka gałązek rozmarynu
- główka czosnku
- Sos malinowy:
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- pół łyżeczki mieszanki przyprawy piernikowej
- 500 g świeżych malin
- 4 łyżki miodu (lub więcej, jesli ktoś woli słodsze sosy)
- tłuszcz wytopiny z pieczenia piersi z kaczki
- Purée ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- pół kostki masła
- pół szklanki mleka 3,2%
- Buraczki:
- 8 małych młodych buraczków
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki kremu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Pierś z kaczki:
- Skórę na piersi z kaczki delikatnie nacinamy, uważając żeby nie przeciąć mięsa, następnie marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu (minimum 2 godziny).
- Pierś z kaczki wyjmujemy z marynaty, wkładamy do air fryera skórą do góry, by wytapiający się tłuszcz spływał na mięso i pieczemy około 25 minut. W dotyku po naciśnięciu pierś musi być zwarta, wtedy jest gotowa. Upieczoną pierś zawijamy w folię aluminiową I zostawiamy na 5 minut, żeby odpoczęła.
- Purée:
- Gdy mięso piecze się w air fryerze, przygotowujemy purée.
- Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Ubijamy z dodatkiem masła i mleka na gładką masę.
- Sos malinowy:
- Gdy mięso już odpoczywa w folii, przygotowujemy sos malinowy.
- 3-4 łyżki tłuszczu z pieczenia kaczki wlewamy na patelnię, dodajemy wino z przyprawami i zagotowujemy. Po 2 minutach dodajemy maliny i gotujemy przez ok. 3 minuty. Na koniec dodajemy miód i doprawiamy sos solą oraz pieprzem, gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty, aż część płynu odparuje.
- Buraczki:
- W międzyczasie młode buraczki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy w air fryerze aż będą al dente, po upieczeniu kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do rondelka, dodajemy masło, rozmaryn, krem balsamiczny i miód, zasmażamy.
Podanie:
- Puree, buraczki i pokrojoną pierś z sosem malinowym ułożyć na talerzu wg własnej inwencji.
Bądź na bieżąco:
Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".
Autorka/Autor: Natalia Hluzow