Ugotowani 14. Najpierw masa, potem rzeźba, czyli nadziewane roladki ze schabu Izy z Lublina

U14_ODC8_PACKSHOT_11
"Ugotowani 14" - zwiastun 8. odcinka
W 8. odcinku "Ugotowanych" Iza, podobnie jak jej poprzedniczka Sylwia, na danie główne zaserwowała nadziewane roladki. Była to jednak zupełnie inna potrawa - zamiast kurczaka, użyła schabu. Natomiast w środku jej goście znaleźli szpinak, pomidory suszone i mozzarella. Całość zawinęła w szynkę parmeńską i podała z kluskami śląskimi i surówką. To idealne danie na niedzielny obiad. Sprawdźcie, jak przygotować je w domu.
"Ugotowani 14", odcinek 8 - Najpierw masa, potem rzeźba
"Ugotowani 14", odcinek 8 - Najpierw masa, potem rzeźba

Roladki - składniki: 

  • 500g schabu  
  • 100g mozzarelli  
  • Pomidory suszone w paskach - 40g  
  • Szpinak mrożony - 1/3 opakowania  
  • Czosnek - 2 ząbki  
  • Szynka parmeńska - 1 opakowanie  

Kluski śląskie - składniki: 

  • 0.5kg ziemniaków  
  • Sól - szczypta  
  • Mąka ziemniaczana - 60g  
  • Mąka Pszenna - 3 łyżki  

Surówka - składniki:

  • Kapusta pekińska - 1/2 sztuki  
  • Ogórek zielony - 1 sztuka  
  • Koperek - 2 garści  
  • Pomidor - 2 sztuki  
  • Ogórek kiszony - 2 sztuki 
  • Sok z połowy cytryny  
  • Jogurt grecki - 2 łyżki  
  • Musztarda Dijon - 1 łyżka  

Przygotowanie:

  • Roladki: 
    • Rozbić schab, oprószyć pieprzem i solą. 
    • Przygotować farsz - szpinak podsmażyć z czosnkiem i łyżką oleju z pomidorów suszonych. 
    • Nadziewać plastry szpinakiem, pomidorami, startą mozarellą i zawinąć w roladki. 
    • Oprószyć mąką i podsmażyć na suchej patelni. 
    • Przed włożeniem do piekarnika owinąć roladki szynką parmeńską, przełożyć do naczynia, polać śmietanką i wstawić na 40min do piekarnika (temp. 170 stopni, termoobieg). 
  • Kluski: 
    • Przecisnąć ugotowane ziemniaki i przestudzić  
    • Dodać do ziemniaków mąkę, sól i zagnieść na jedną zwartą kulę. 
    •  Wyrobić kluski i gotować aż wypłyną (około 2/3 min). 
  • Surówka: 
    • Składniki na surówkę pokroić.  
    • Wymieszać jogurt z musztardą i sokiem z cytryną. 
    • Dodać sos i wymieszać wszystkie składniki.  
    • Można ozdobić koperkiem. 

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".