Roladki - składniki:
- 500g schabu
- 100g mozzarelli
- Pomidory suszone w paskach - 40g
- Szpinak mrożony - 1/3 opakowania
- Czosnek - 2 ząbki
- Szynka parmeńska - 1 opakowanie
Kluski śląskie - składniki:
- 0.5kg ziemniaków
- Sól - szczypta
- Mąka ziemniaczana - 60g
- Mąka Pszenna - 3 łyżki
Surówka - składniki:
- Kapusta pekińska - 1/2 sztuki
- Ogórek zielony - 1 sztuka
- Koperek - 2 garści
- Pomidor - 2 sztuki
- Ogórek kiszony - 2 sztuki
- Sok z połowy cytryny
- Jogurt grecki - 2 łyżki
- Musztarda Dijon - 1 łyżka
Przygotowanie:
- Roladki:
- Rozbić schab, oprószyć pieprzem i solą.
- Przygotować farsz - szpinak podsmażyć z czosnkiem i łyżką oleju z pomidorów suszonych.
- Nadziewać plastry szpinakiem, pomidorami, startą mozarellą i zawinąć w roladki.
- Oprószyć mąką i podsmażyć na suchej patelni.
- Przed włożeniem do piekarnika owinąć roladki szynką parmeńską, przełożyć do naczynia, polać śmietanką i wstawić na 40min do piekarnika (temp. 170 stopni, termoobieg).
-
Kluski:
- Przecisnąć ugotowane ziemniaki i przestudzić
- Dodać do ziemniaków mąkę, sól i zagnieść na jedną zwartą kulę.
- Wyrobić kluski i gotować aż wypłyną (około 2/3 min).
- Surówka:
- Składniki na surówkę pokroić.
- Wymieszać jogurt z musztardą i sokiem z cytryną.
- Dodać sos i wymieszać wszystkie składniki.
- Można ozdobić koperkiem.
Bądź na bieżąco:
Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".
Autorka/Autor: Natalia Hluzow