Ugotowani 14. Szlachetna uczta zza zagrody, czyli policzki wieprzowe z dodatkami Marleny z Lublina

"Ugotowani 14" - Szlachetna uczta zza zagrody
"Ugotowani 14" - zwiastun 8. odcinka
Pierwsza kolacja 8. odcinka "Ugotowanych" odbyła się u Marleny. Pani domu postanowiła ugościć swoich towarzyszy, jako danie główne serwując policzki wieprzowe duszone z marchewką i selerem z puree ziemniaczanym i surówka. Większość zgromadzonych bardzo doceniła to danie. Sprawdźcie, jak odtworzyć je w domu.
"Ugotowani 14" - Szlachetna uczta zza zagrody
"Ugotowani 14" - Szlachetna uczta zza zagrody

Składniki:

  • 800g policzków wieprzowych  
  • 2 marchewki  
  • 1 pietruszka  
  • 0,5 selera  
  • 1kg ziemniaków  
  • 50g masła  
  • 100ml śmietanki 30%  
  • 200ml czerwonego wina  
  • 2 liście laurowe  
  • 3 ziarna ziela angielskiego  
  • Sól  
  • Pieprz  
  • Olej  

Przygotowanie: 

  • Policzki obsypuję solą i pieprzem.  
  • Na patelnię wlewam olej i obsmażam z dwóch stron do momentu ozłocenia krawędzi 
  • Policzki wkładam do garnka i zalewam wodą, tak aby zakryć mięso. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie i gotuję na małym ogniu.  
  • Oddzielnie kroję obrane marchewkę pietruszkę i seler kroję w duże plastry i obsmażam na tej samej patelni co policzki. Dodaje troszkę masła.  
  • W momencie gdy warzywa się podsmażą, wlewam wino i odparowuje alkohol.  
  • Po 1,5 godziny duszenia policzków dodaję usmażone warzywa i dalej razem duszę do miękkości warzyw.  
  • Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości.  
  • Po ugotowaniu odcedzam, gniotę i dodaję masło oraz śmietankę. 

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".