Składniki:
- 800g policzków wieprzowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 1kg ziemniaków
- 50g masła
- 100ml śmietanki 30%
- 200ml czerwonego wina
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Sól
- Pieprz
- Olej
Przygotowanie:
- Policzki obsypuję solą i pieprzem.
- Na patelnię wlewam olej i obsmażam z dwóch stron do momentu ozłocenia krawędzi
- Policzki wkładam do garnka i zalewam wodą, tak aby zakryć mięso. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie i gotuję na małym ogniu.
- Oddzielnie kroję obrane marchewkę pietruszkę i seler kroję w duże plastry i obsmażam na tej samej patelni co policzki. Dodaje troszkę masła.
- W momencie gdy warzywa się podsmażą, wlewam wino i odparowuje alkohol.
- Po 1,5 godziny duszenia policzków dodaję usmażone warzywa i dalej razem duszę do miękkości warzyw.
- Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
- Po ugotowaniu odcedzam, gniotę i dodaję masło oraz śmietankę.
Bądź na bieżąco:
Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".
Autorka/Autor: Natalia Hluzow