SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/2 małego selera
- Seler naciowy
- 1 por (biała część)
- 1 mała cebula
- pół kalarepy
- pół małego kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wody
- 2 łyżki masła lub oliwy
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
DODATKI DO ZUPY:
- 100 g wędzonego boczku (pokrojony w drobną kostkę)
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA GRZANKI Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I SEREM:
- 4 kromki bagietki lub ciabatty
- 1 dojrzała gruszka (np. konferencja)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- ok. 60 g sera pleśniowego (np. gorgonzola, roquefort, stilton lub cambozola – jeśli wolisz łagodniejszy smak)
- świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE ZUPY KREM:
- Pokrój ziemniaki, pietruszkę, selera, kalafiora, kalarepę, por i cebulę w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej masło lub oliwę, dodaj por, cebulę i czosnek. Smaż 3-4 minuty.
- Dodaj pozostałe warzywa, podsmaż chwilę, a następnie wlej wodę. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj całość na gładki krem, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
SKWARKI I PESTKI SŁONECZNIKA:
- Na suchej patelni wytop boczek na chrupiące skwarki. Odsącz na papierowym ręczniku.
- Na tej samej (lub czystej) suchej patelni upraż pestki słonecznika – aż się lekko zarumienią.
GRZANKI Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I SEREM:
- Pokrój gruszkę w cienkie plasterki.
- Na kromkach pieczywa ułóż plasterki gruszki i sera pleśniowego. Zapiecz w piekarniku (200°C) przez 5-7 minut – aż ser się roztopi, a brzegi lekko zrumienią.
SPOSÓB PODANIA:
- Wlej zupę do miseczek.
- Posyp każdą porcję prażonym słonecznikiem i skwarkami z boczku.
- Obok lub na wierzchu ułóż grzankę z karmelizowaną gruszką i serem.
- Możesz udekorować odrobiną oliwy dla eleganckiego efektu.