"Ugotowani 14". Lubię, jak kremowe chrupie, czyli krem z białych warzyw ze skwarkami Alicji z Warmii

"Ugotowani 14" - Lubię jak kremowe chrupie
"Ugotowani 14" - zwiastun 5. odcinka
W 5. odcinku "Ugotowanych 14" poznaliśmy Alicję, która pracuje w 5-gwiazdkowym hotelu. Przykłada więc bardzo dużą wagę do estetyki i tego, aby wszyscy wokół niej dobrze się czuli. W jej kuchni zawsze musi być zupa. Tym razem - chrupiąca. Sprawdźcie propozycję Alicji na domowy obiad z twistem.
"Ugotowani 14" - Lubię jak kremowe chrupie
"Ugotowani 14" - Lubię jak kremowe chrupie

SKŁADNIKI NA ZUPĘ:

  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/2 małego selera
  • Seler naciowy
  • 1 por (biała część)
  • 1 mała cebula
  • pół kalarepy
  • pół małego kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

DODATKI DO ZUPY:

  • 100 g wędzonego boczku (pokrojony w drobną kostkę)
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika

SKŁADNIKI NA GRZANKI Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I SEREM:

  • 4 kromki bagietki lub ciabatty
  • 1 dojrzała gruszka (np. konferencja)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • ok. 60 g sera pleśniowego (np. gorgonzola, roquefort, stilton lub cambozola – jeśli wolisz łagodniejszy smak)
  • świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE ZUPY KREM:

  • Pokrój ziemniaki, pietruszkę, selera, kalafiora, kalarepę, por i cebulę w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzej masło lub oliwę, dodaj por, cebulę i czosnek. Smaż 3-4 minuty.
  • Dodaj pozostałe warzywa, podsmaż chwilę, a następnie wlej wodę. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Zmiksuj całość na gładki krem, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

SKWARKI I PESTKI SŁONECZNIKA:

  • Na suchej patelni wytop boczek na chrupiące skwarki. Odsącz na papierowym ręczniku.
  • Na tej samej (lub czystej) suchej patelni upraż pestki słonecznika – aż się lekko zarumienią.

GRZANKI Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I SEREM:

  • Pokrój gruszkę w cienkie plasterki.
  • Na kromkach pieczywa ułóż plasterki gruszki i sera pleśniowego. Zapiecz w piekarniku (200°C) przez 5-7 minut – aż ser się roztopi, a brzegi lekko zrumienią.

SPOSÓB PODANIA:

  • Wlej zupę do miseczek.
  • Posyp każdą porcję prażonym słonecznikiem i skwarkami z boczku.
  • Obok lub na wierzchu ułóż grzankę z karmelizowaną gruszką i serem.
  • Możesz udekorować odrobiną oliwy dla eleganckiego efektu.