"Ugotowani 14". Odwrócony sad, czyli tarta tatin z jabłkami i miodem gryczanym Pawła z Warszawy

"Ugotowani 14" - "Odwrócony sad"
"Ugotowani 14". Zwiastun 6. odcinka
Paweł z Warszawy miał mnóstwo ciekawych pomysłów na to, jak zaskoczyć swoich gości. W 6. odcinku "Ugotowanych 14" zrobił wszystko, aby udowodnić, że jest oryginalnym kucharzem. I udało mu się! Swoim gościom zaprezentował odwróconą do góry nogami tartę tatin, która olśniła wszystkich swoim smakiem i pomysłowością. Koniecznie spróbujcie odtworzyć ją w domu.
"Ugotowani 14" - "Odwrócony sad"
"Ugotowani 14" - "Odwrócony sad"

SKŁADNIKI (na 4 porcje):

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 60 g drobnego brązowego cukru
  • Jabłka:
  • 3-4 jabłka (np. szara reneta, antonówka)
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g miodu gryczanego

PRZYGOTOWANIE:

  • Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
  • Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
  • Na stalowej patelni rozpuszczamy masło z cukrem i miodem, aż powstanie złoty karmel.
  • Układamy jabłka na patelni, podsmażamy 3-5 minut z obu stron.
  • Rozwałkowujemy ciasto i przykrywamy nim jabłka, podwijając brzegi.
  • Pieczemy 15-20 minut w 200°C, aż ciasto będzie złociste.
  • Po upieczeniu przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy.
  • Podajemy na ciepło – idealnie smakuje z lodami waniliowymi.