SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 60 g drobnego brązowego cukru
- Jabłka:
- 3-4 jabłka (np. szara reneta, antonówka)
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 50 g miodu gryczanego
PRZYGOTOWANIE:
- Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
- Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
- Na stalowej patelni rozpuszczamy masło z cukrem i miodem, aż powstanie złoty karmel.
- Układamy jabłka na patelni, podsmażamy 3-5 minut z obu stron.
- Rozwałkowujemy ciasto i przykrywamy nim jabłka, podwijając brzegi.
- Pieczemy 15-20 minut w 200°C, aż ciasto będzie złociste.
- Po upieczeniu przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy.
- Podajemy na ciepło – idealnie smakuje z lodami waniliowymi.