HUMMUS. SKŁADNIKI:
- Słoik ugotowanej ciecierzycy w zalewie - 400 gram netto (ciecierzycę należy odsączyć przed użyciem, zalewę zostawić - będzie potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystencji humusu)
- 5 łyżek tahiny (do kupienia w sklepie tureckim)
- 1 łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sól, pieprz
- woda z zalewy ciecierzycy bądź lodowata woda
- Hummus paprykowy - słoik papryki wędzonej w zalewie
- Hummus buraczkowy - 1-2 upieczone/ugotowane buraczki lub gotowe buraczki
- Hummus z zielonymi oliwkami - oliwki w zalewie (wykorzystujemy same oliwki, bez zalewy)
HUMMUS. PRZYGOTOWANIE:
- Zmiksować wszystkie składniki w blenderze na gładki mus.
- W razie potrzeby dolać więcej zalewy bądź wody.
- Po otrzymaniu humusu można go podzielić na trzy części i każdą z osobna zmiksować z wybranym dodatkiem, aby uzyskać różne smaki.
SARMA (tureckie mini gołąbki z liści winogron). SKŁADNIKI:
- Liście winogron (do kupienia w tureckim sklepie)
- 2 szklanki surowego ryżu
- Pół szklanki surowej kaszy bulgur
- 1 średniej wielkości cebula
- Natka pietruszki, koperek, dymka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżka papryki w proszku, pół szklanki oliwy z oliwek
- Plasterki cytryny (do wyłożenia na wierzch przygotowanej sarmy)
SARMA. PRZYGOTOWANIE:
- Liście namoczyć w wodzie około 5 min (sprzedawane liście były moczone w wodzie z solą, więc muszą wymoczyć się w wodzie przed przygotowaniem by pozbyć lisci nadmiaru soli).
- Wymieszać w misce pozostałe składniki.
- Wykładać pojedynczo liście z wody, rozpłaszczać je na desce bądź blacie kuchennym, pozbawić ogonków. Następnie nakładać odrobinę farszu (ok. 1 łyżeczka) i zwijać jak krokiety/ gołąbki.
- Sarmę układać pionowo w garnku. Po zapełnieniu całego garnka, położyć na wierzch parę plasterków cytryny.
- Do garnka wlać dwie szklanki wody. Gotować pod przykryciem aż do wygotowania się wody i miękkości ryżu oraz kaszy w środku sarmy.
EZME (turecka sałatka). SKŁADNIKI:
- 5 pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- Ćwierć pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej mięty, 1 łyżeczka sumaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka płatków chili
EZME. PRZYGOTOWANIE:
- Bardzo drobno pokroić wszystkie warzywa, natkę, dymkę i koperek. W misce wymieszać drobno pokrojone warzywa, natkę, dymkę, koperek i resztę składników.
- Drobno posiekane/pokrojone warzywa umieścić na durszlaku/sitku i odstawić na około 10-15 min. Pomoże to pozbyć się nadmiaru wody z warzyw. Pod koniec można docisnąć warzywa łyżka by lepiej je odsączyć.
- Przełożyć do miski odsączone warzywa i dodać resztę składników. Dobrze wymieszać i podawać.
- Można schłodzić w lodówce przed podaniem.