"Ugotowani 14". Słoneczna riwiera, czyli tureckie mezze Ani z Warszawy

"Ugotowani 14" - "Słoneczna riwiera, czyli tureckie mezze"
"Ugotowani 14". Zwiastun 6. odcinka
Ania z Warszawy gotuje dla męża i syna. Robi to z pasją i - jak podkreśliła - każdy posiłek musi być przemyślany. Jej tureckie mezze zrobiło wrażenie. Była to bowiem nie jedna, a zestaw przystawek idealnych do jedzenia rękami. Dzięki temu goście mogli łączyć różne nowe smaki, dobrze się przy tym bawiąc.
"Ugotowani 14" - "Słoneczna riwiera, czyli tureckie mezze"
"Ugotowani 14" - "Słoneczna riwiera, czyli tureckie mezze"

HUMMUS. SKŁADNIKI:

  • Słoik ugotowanej ciecierzycy w zalewie - 400 gram netto (ciecierzycę należy odsączyć przed użyciem, zalewę zostawić - będzie potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystencji humusu)
  • 5 łyżek tahiny (do kupienia w sklepie tureckim)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól, pieprz
  • woda z zalewy ciecierzycy bądź lodowata woda
  • Hummus paprykowy - słoik papryki wędzonej w zalewie
  • Hummus buraczkowy - 1-2 upieczone/ugotowane buraczki lub gotowe buraczki
  • Hummus z zielonymi oliwkami - oliwki w zalewie (wykorzystujemy same oliwki, bez zalewy)

HUMMUS. PRZYGOTOWANIE:

  • Zmiksować wszystkie składniki w blenderze na gładki mus.
  • W razie potrzeby dolać więcej zalewy bądź wody.
  • Po otrzymaniu humusu można go podzielić na trzy części i każdą z osobna zmiksować z wybranym dodatkiem, aby uzyskać różne smaki.
"Ugotowani 14" - "Słoneczna riwiera, czyli tureckie mezze"
"Ugotowani 14" - "Słoneczna riwiera, czyli tureckie mezze"

SARMA (tureckie mini gołąbki z liści winogron). SKŁADNIKI:

  • Liście winogron (do kupienia w tureckim sklepie)
  • 2 szklanki surowego ryżu
  • Pół szklanki surowej kaszy bulgur
  • 1 średniej wielkości cebula
  • Natka pietruszki, koperek, dymka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżka papryki w proszku, pół szklanki oliwy z oliwek
  • Plasterki cytryny (do wyłożenia na wierzch przygotowanej sarmy)

SARMA. PRZYGOTOWANIE:

  • Liście namoczyć w wodzie około 5 min (sprzedawane liście były moczone w wodzie z solą, więc muszą wymoczyć się w wodzie przed przygotowaniem by pozbyć lisci nadmiaru soli).
  • Wymieszać w misce pozostałe składniki.
  • Wykładać pojedynczo liście z wody, rozpłaszczać je na desce bądź blacie kuchennym, pozbawić ogonków. Następnie nakładać odrobinę farszu (ok. 1 łyżeczka) i zwijać jak krokiety/ gołąbki.
  • Sarmę układać pionowo w garnku. Po zapełnieniu całego garnka, położyć na wierzch parę plasterków cytryny.
  • Do garnka wlać dwie szklanki wody. Gotować pod przykryciem aż do wygotowania się wody i miękkości ryżu oraz kaszy w środku sarmy.

EZME (turecka sałatka). SKŁADNIKI:

  • 5 pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Ćwierć pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej mięty, 1 łyżeczka sumaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka płatków chili

EZME. PRZYGOTOWANIE:

  • Bardzo drobno pokroić wszystkie warzywa, natkę, dymkę i koperek. W misce wymieszać drobno pokrojone warzywa, natkę, dymkę, koperek i resztę składników.
  • Drobno posiekane/pokrojone warzywa umieścić na durszlaku/sitku i odstawić na około 10-15 min. Pomoże to pozbyć się nadmiaru wody z warzyw. Pod koniec można docisnąć warzywa łyżka by lepiej je odsączyć.
  • Przełożyć do miski odsączone warzywa i dodać resztę składników. Dobrze wymieszać i podawać.
  • Można schłodzić w lodówce przed podaniem.