"Ugotowani 14". Nie taki ser, jak go malują,  czyli sernik na zimno z mango Michała z Radomia 

"Ugotowani 14" - Nie taki ser, jak go malują, czyli sernik na zimno z mango Michała z Radomia
"Ugotowani" - zwiastun 9. odcinka
Dobrze czytacie! To nie kawałek żółtego sera, lecz sernik na zimno w wykonaniu Michała z Radomia. Uczestnik 9. odcinka "Ugotowanych" nie poszedł na łatwiznę. Wręcz przeciwnie! Jak osiągnął taki zaskakujący wizualny efekt? Sprawdźcie w przepisie!
"Ugotowani 14" - Nie taki ser, jak go malują, czyli sernik na zimno z mango Michała z Radomia
"Ugotowani 14" - Nie taki ser, jak go malują, czyli sernik na zimno z mango Michała z Radomia

Składniki: 

  • 4 galaretki mango 
  • 700 ml wrzątku 
  • 600 g pulpy mango (najlepiej 100% owoców, bez dodatku cukru) 
  • 600 g gęstego jogurtu greckiego 
  • 2–3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu (opcjonalnie, do smaku) 
  • marakuja – do dekoracji i uzupełnienia smaku 

Przygotowanie: 

  • Przygotuj tortownicę. Wyłóż dno okrągłej tortownicy papierem do pieczenia (możesz lekko nasmarować boki, by łatwiej było wyjąć deser po stężeniu). 
  • Rozpuść galaretki. W dużej misce lub garnku rozpuść 4 galaretki mango w 700 ml wrzątku. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do lekkiego przestudzenia (ma być ciepła, ale nie gorąca). 
  • Przygotuj masę mango. W drugiej misce wymieszaj pulpę mango z jogurtem greckim. Jeśli chcesz, dodaj cukier trzcinowy lub miód – zależnie od słodyczy samej pulpy. 
  • Połącz składniki. Powoli wlewaj przestudzoną galaretkę do masy mango-jogurtowej, cały czas mieszając trzepaczką, aby składniki się dobrze połączyły. 
  • Przelej do tortownicy. Wlej całą masę do przygotowanej tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na 3–4 godziny, aż całkowicie stężeje. 
  • Przygotuj efekt "sera z dziurami". Gdy masa stężeje, użyj małej łyżeczki i zrób delikatne, nieregularne wgłębienia w różnych miejscach (tak, by deser przypominał ser z dziurami). Następnie pokrój całość na trójkątne kawałki, jak tort. 
  • Podaj z dekoracją. Dodaj przepołowione marakuje. 

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".