Składniki:
- 4 galaretki mango
- 700 ml wrzątku
- 600 g pulpy mango (najlepiej 100% owoców, bez dodatku cukru)
- 600 g gęstego jogurtu greckiego
- 2–3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu (opcjonalnie, do smaku)
- marakuja – do dekoracji i uzupełnienia smaku
Przygotowanie:
- Przygotuj tortownicę. Wyłóż dno okrągłej tortownicy papierem do pieczenia (możesz lekko nasmarować boki, by łatwiej było wyjąć deser po stężeniu).
- Rozpuść galaretki. W dużej misce lub garnku rozpuść 4 galaretki mango w 700 ml wrzątku. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do lekkiego przestudzenia (ma być ciepła, ale nie gorąca).
- Przygotuj masę mango. W drugiej misce wymieszaj pulpę mango z jogurtem greckim. Jeśli chcesz, dodaj cukier trzcinowy lub miód – zależnie od słodyczy samej pulpy.
- Połącz składniki. Powoli wlewaj przestudzoną galaretkę do masy mango-jogurtowej, cały czas mieszając trzepaczką, aby składniki się dobrze połączyły.
- Przelej do tortownicy. Wlej całą masę do przygotowanej tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na 3–4 godziny, aż całkowicie stężeje.
- Przygotuj efekt "sera z dziurami". Gdy masa stężeje, użyj małej łyżeczki i zrób delikatne, nieregularne wgłębienia w różnych miejscach (tak, by deser przypominał ser z dziurami). Następnie pokrój całość na trójkątne kawałki, jak tort.
- Podaj z dekoracją. Dodaj przepołowione marakuje.
Bądź na bieżąco:
Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".