"Ugotowani 14". Łososiowe foremki nadziewane pastą z paluszków krabowych, serka i imbiru Radosława z Warszawy

"Ugotowani 14". "Sekret północy"
"Ugotowani 14". Zwiastun 6. odcinka
Tajemniczy sekret północy to przystawka, którą podał Radosław z 6. odcinka "Ugotowanych 14". Łososiowe foremki nadziewane pastą z paluszków krabowych, serka i imbiru zaskoczyły jego gości. "Niecodzienne połączenie" i "warstwy" zaintrygowały pozostałych uczestników.
"Ugotowani 14". "Sekret północy"
"Ugotowani 14". "Sekret północy"

SKŁADNIKI:

  • Łosoś w plastrach – 100 g
  • Serek Philadelphia – 1 opakowanie
  • ¼ sałaty lodowej
  • 2 łyżki wakame
  • 1 łyżka marynowanego imbiru
  • 1 łyżeczka kaparów
  • Rukola
  • Paluszki krabowe – 1 opakowanie

PRZYGOTOWANIE:

  • Mieszamy "poszarpane" paluszki krabowe z serkiem Philadelphia, dodając trochę soli i pieprzu dla smaku.
  • Wykładamy łososiem małe foremki, a następnie dodajemy wcześniej przygotowaną pastę. Tak uformowane foremki odstawiamy do lodówki, aby się schłodziły (2-4 h).
  • Układamy na talerzu pociętą sałatę lodową, dodajemy rukolę, na nią kładziemy wakame, formując mały krąg, na którym układamy uformowanego łososia z pastą. Następnie obkładamy go marynowanym imbirem i dodajemy dla smaku/dekoracji kapary. Całość możemy polać oliwą smakową.