SKŁADNIKI:
- 500 g rabarbaru
- Dwie łyżki kwiatu hibiskusa
- 100 g masła
- 100 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- Syrop cukrowy 1:1
- Kruszonka (mąka pszenna około 150 g, masło około 100 g, cukier około 100 g)
- Lody śmietankowe
- Oliwa
- Czarna sól islandzka
PRZYGOTOWANIE:
- Gotuję rabarbar w syropie cukrowym z kardamonem. Następnie dodaje namoczony wcześniej w wodzie hibiskus, dwie czubate łyżki na 500 g rabarbaru, wtedy uzyskam fajny kolor.
- W międzyczasie przygotowuję kruszonkę. Mąkę pszenną zagniatam z masłem oraz cukrem do uzyskania stałej masy. Rozkładam na blachę i piekę w 150 stopniach przez około 15 minut.
- Ugotowany rabarbar rozkładam na naczyniu z małą ilością soku, w którym się gotował. Następnie posypuje rabarbar kruszonką.
- Na samą górę kładę śmietankowe lody z oliwą i czarną solą.
- Dodaję kwiat hibiskusa do ozdoby.