"Ugotowani 14". Rzewień w syropie hibiskusowym z lodami na słono Filipa z Warmii

"Ugotowani 14" - Rzewień w syropie hibiskusowym z lodami na słono
"Ugotowani 14" - zwiastun 5. odcinka
Czym jest rzewień? Uczestnicy 5. odcinka "Ugotowanych 14" próbowali sami zgadnąć, ale niektórym z pomocą przyszedł Internet. Tak dowiedzieli się, że rzewień to... po prostu rabarbar! Filip z Warmii przygotował niezwykły deser z tym zagadkowo brzmiącym dla niektórych warzywem...Tak, warzywem, a nie owocem, jak zapewne myśli wiele osób!
"Ugotowani 14" - Rzewień w syropie hibiskusowym z lodami na słono
"Ugotowani 14" - Rzewień w syropie hibiskusowym z lodami na słono

SKŁADNIKI:

  • 500 g rabarbaru
  • Dwie łyżki kwiatu hibiskusa
  • 100 g masła
  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • Syrop cukrowy 1:1
  • Kruszonka (mąka pszenna około 150 g, masło około 100 g, cukier około 100 g)
  • Lody śmietankowe
  • Oliwa
  • Czarna sól islandzka

PRZYGOTOWANIE:

  • Gotuję rabarbar w syropie cukrowym z kardamonem. Następnie dodaje namoczony wcześniej w wodzie hibiskus, dwie czubate łyżki na 500 g rabarbaru, wtedy uzyskam fajny kolor.
  • W międzyczasie przygotowuję kruszonkę. Mąkę pszenną zagniatam z masłem oraz cukrem do uzyskania stałej masy. Rozkładam na blachę i piekę w 150 stopniach przez około 15 minut.
  • Ugotowany rabarbar rozkładam na naczyniu z małą ilością soku, w którym się gotował. Następnie posypuje rabarbar kruszonką.
  • Na samą górę kładę śmietankowe lody z oliwą i czarną solą.
  • Dodaję kwiat hibiskusa do ozdoby.