"Ugotowani 14". Płynąca gra kolorów, czyli łosoś w teriyaki na ryżu z soczewicą i szparagami Alicji z Warmii

"Ugotowani 14" - Płynąca gra kolorów
"Ugotowani 14" - zwiastun 5. odcinka
Płynąca gra kolorów — tą nazwą Alicja z Warmii zaintrygowała gości w 5. odcinku "Ugotowanych 14". W tym daniu sporo się dzieje. Jest łosoś, ryż z soczewicą, a także szparagi. Można zaserwować do tego również grillowane warzywa.
"Ugotowani 14" - Płynąca gra kolorów
"Ugotowani 14" - Płynąca gra kolorów

SKŁADNIKI — ŁOSOŚ I MARYNATA:

  • 5-6 filetów z łososia (ok. 150-180 g każdy, bez skóry)
  • oliwa do smażenia
  • 6 łyżek sosu teriyaki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku (starty lub przeciśnięty)
  • 1,5 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • tarty imbir

SKŁADNIKI — RYŻ Z SOCZEWICĄ I SZPARAGAMI

  • 300 g ryżu basmati lub jaśminowego
  • 150 g czarnej soczewicy (beluga)
  • 2 średnie cebule (lub 3 szalotki)
  • 400-500 g zielonych szparagów (ok. 1 pęczek)
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • łyżka masła

MARYNOWANY IMBIR I SEZAM (do dekoracji i podkręcenia smaku):

  • 1 mały słoiczek marynowanego imbiru
  • sezam czarny

SOS Z MANGO I CZERWONEGO PIEPRZU:

  • 250-300 g pulpy mango
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżeczki płatków chilli
  • szczypta soli i pieprzu

DODATKOWO — PROPOZYCJA WARZYW GRILLOWANYCH:

  • 2 kolorowe papryki
  • 2 garści rukoli
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • 1. Marynowanie łososia:
  • Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
  • Włóż filety łososia do marynaty i odstaw na min. 30 min (najlepiej 2-3 godziny w lodówce).
  • 2. Ryż z soczewicą i szparagami:
  • Ugotuj ryż i czarną soczewicę osobno w osolonej wodzie, odcedź.
  • Szparagi pokrój w 2-3 cm kawałki.
  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia.
  • Dodaj szparagi i smaż 2-3 min.
  • Dodaj ugotowany ryż i soczewicę, podsmażaj wszystko razem 5-6 minut, aż złapie lekko przypieczony aromat. Dopraw do smaku dodaj łyżkę masła.
  • 3. Łosoś – smażenie i pieczenie:
  • Podsmaż każdy filet po ok. 8 min z każdej strony, nie można przesuszyć ryby.
  • 4. Sos mango z płatkami chilli:
  • Połącz mango z sokiem z limonki, szczyptą soli i pieprzu.
  • Dodaj płatki chilli.
  • Podawaj w osobnych naczynkach do polania dania.
  • 5. Warzywa grillowane (opcjonalnie):
  • Pokrój paprykę w plastry, grilluj aż się zarumienią.
  • Wymieszaj z rukolą i odrobiną octu balsamicznego.

SPOSÓB PODANIA:

  • Na środku talerza ułóż porcję przysmażonego ryżu z soczewicą i szparagami.
  • Na wierzchu – delikatny filet łososia.
  • Udekoruj kilkoma paskami marynowanego imbiru. I posyp czarnym sezamem.
  • Obok – mała miseczka z sosem mango z płatkami chilli.
  • Możesz dodać porcję warzyw grillowanych obok lub zaserwować je osobno.