Ugotowani 14. Wariacja z Eton Mess, czyli beziki z truskawkami Ani z Łodzi

"Ugotowani 14" - Wariacja Ani z Eton Mess
"Ugotowani 14", zwiastun 7. odcinka
Eton Mess to tradycyjny deser kuchni brytyjskiej, w którego skład wchodzą truskawki, beza i śmietana. W Anglii podawany jest od XIX wieku. W "Ugotowanych" - od soboty 11 października, czyli od dnia, kiedy Ania zaserwowała tę słodkość pozostałym uczestnikom 7. odcinka. Jeśli macie ochotę na ten brytyjski specjał, poniżej znajdziecie jego recepturę... z delikatnym twistem zaproponowanym przez Anię.
"Ugotowani 14" - Wariacja Ani z Eton Mess
"Ugotowani 14" - Wariacja Ani z Eton Mess

Składniki:

  • 1 kilogram ładnych, dużych truskawek
  • 300 g bezików dobrze wysuszonych
  • 500 ml śmietany 36%
  • ocet balsamiczny
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  • Truskawki kroimy w ćwiartki i marynujemy około pół godziny w occie balsamicznym.
  • W międzyczasie ubijamy bardzo mocno schłodzoną śmietanę i kruszymy beziki.
  • W pucharkach szklanych warstwami układamy kruszoną bezę, truskawki i bitą śmietanę.
  • Dekorujemy na wierzchu truskawką, bezikiem i listkami mięty.

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".