"Ugotowani 14". Smak rzeki, czyli tatar z sandacza oraz kulka z szyjek rakowych z kozim serem Pawła z Warszawy

"Ugotowani 14" - "Smak rzeki"
"Ugotowani 14". Zwiastun 6. odcinka
Przystawka "smak rzeki" Pawła z Warszawy zaskoczyła gości 6. odcinka "Ugotowanych 14" swoim nietuzinkowym połączeniem smaków. Wszyscy byli zaciekawieni dodatkami. Co sądzicie o podaniu sandacza z szyjkami rakowymi oraz kozim serem? Brzmi ciekawie?
"Ugotowani 14" - "Smak rzeki"
"Ugotowani 14" - "Smak rzeki"

TATAR Z SANDACZA. SKŁADNIKI:

  • 200 g filetu z sandacza (bez skóry i ości)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

KULKA Z SZYJEK RAKOWYCH Z KOZIM SEREM. SKŁADNIKI:

  • 28-32 szyjki rakowe (ugotowane i obrane)
  • 2 łyżki koziego sera do smarowania
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • kilka kropel octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki miodu gryczanego

GRZANKI Z ROZMARYNEM. SKŁADNIKI:

  • 4 kromki chleba (np. wiejskiego lub żytniego)
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 4 gałązki rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:

  • Tatar: Mięso sandacza drobno siekamy wraz z cebulą i ogórkami kiszonymi. Całość mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą, drobno posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy porcje przy użyciu stalowego pierścienia.
  • Kulka z raków: Na folii spożywczej układamy ok. 7-8 szyjek rakowych na porcję, mocno je spłaszczając w pierścieniu (ok. 7 cm średnicy). Na środek nakładamy odrobinę koziego sera, po czym zwijamy całość w kulkę, pomagając sobie folią. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Tuż przed podaniem kulkę skrapiamy cytryną i odrobiną octu balsamicznego wymieszanego z bardzo drobno posiekanym rozmarynem i miodem gryczanym.
  • Grzanki: Kromki chleba nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i zapiekamy z gałązką rozmarynu do chrupkości.

PODANIE:

  • Na talerzu układamy tatar, obok kulkę z raków i grzankę. Dekorujemy szczypiorkiem.