TATAR Z SANDACZA. SKŁADNIKI:
- 200 g filetu z sandacza (bez skóry i ości)
- 1 mała czerwona cebula
- 2 średnie ogórki kiszone
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek świeżego szczypiorku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
KULKA Z SZYJEK RAKOWYCH Z KOZIM SEREM. SKŁADNIKI:
- 28-32 szyjki rakowe (ugotowane i obrane)
- 2 łyżki koziego sera do smarowania
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- kilka kropel octu balsamicznego
- ½ łyżeczki miodu gryczanego
GRZANKI Z ROZMARYNEM. SKŁADNIKI:
- 4 kromki chleba (np. wiejskiego lub żytniego)
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 4 gałązki rozmarynu
PRZYGOTOWANIE:
- Tatar: Mięso sandacza drobno siekamy wraz z cebulą i ogórkami kiszonymi. Całość mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą, drobno posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy porcje przy użyciu stalowego pierścienia.
- Kulka z raków: Na folii spożywczej układamy ok. 7-8 szyjek rakowych na porcję, mocno je spłaszczając w pierścieniu (ok. 7 cm średnicy). Na środek nakładamy odrobinę koziego sera, po czym zwijamy całość w kulkę, pomagając sobie folią. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Tuż przed podaniem kulkę skrapiamy cytryną i odrobiną octu balsamicznego wymieszanego z bardzo drobno posiekanym rozmarynem i miodem gryczanym.
- Grzanki: Kromki chleba nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i zapiekamy z gałązką rozmarynu do chrupkości.
PODANIE:
- Na talerzu układamy tatar, obok kulkę z raków i grzankę. Dekorujemy szczypiorkiem.