Ugotowani 14. Bekonowa rakieta na musztardowym torze, czyli roladki z kurczaka Sylwii z Lublina

"Ugotowani 14", odcinek 8 - Bekonowa rakieta na musztardowym torze
"Ugotowani 14" - zwiastun 8. odcinka
Sylwia w lubelskim odcinku "Ugotowanych" poszła w klasykę, która bardzo przypadła do gustu jej gościom. Na danie główne zaserwowała roladki z kurczaka z serkiem ziołowym, puree ziemniaczanym i sałatką z młodych listków, pomidorków i mini mozzarelli oraz sosem musztardowym. Chcecie odtworzyć tę pyszną potrawę w domu? Poniżej znajdziecie przepis.
"Ugotowani 14", odcinek 8 - Bekonowa rakieta na musztardowym torze
"Ugotowani 14", odcinek 8 - Bekonowa rakieta na musztardowym torze

Roladki z kurczaka - składniki:

  • 800g piersi z kurczaka  
  • 90g serka kremowego z ziołami  
  • 100g boczku wędzonego surowego w plastrach  
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej  
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej  
  • Szczypta papryki ostrej  
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego  
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)  
  • sól i pieprz do smaku  
  • 2 łyżki oliwy lub oleju  

Puree ziemniaczane - składniki: 

  • 800g ziemniaków  
  • sól (szczypta) 
  •  40g masła 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • szczypta przyprawy do ziemniaków (opcjonalnie)  

Sałatka - składniki:

  • 100g pomidorków koktajlowych  
  • 70g mini mozzarelli  
  • mix młodych listków  
  • łyżka oliwy z oliwek  
  • łyżka sosu balsamicznego (glazura)  

Sos musztardowy - składniki:

  • 100g boczku surowego wędzonego (drobno pokrojony)  
  • 1 mała cebulka (drobno posiekana) 
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)  
  • 3 łyżki musztardy delikatesowej  
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)  
  • 2 łyżki śmietany 18%  

Przygotowanie: 

  • Roladki z kurczaka:  
    • Piersi z kurczaka delikatnie rozbij na cienkie kotlety.  
    • Posmaruj każdy kawałek serkiem kanapkowym z ziołami i zawiń w roladkę.  
    • W miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj paprykę słodką, wędzoną, ostrą, pieprz ziołowy, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz oliwę.  
    • Gotową mieszanką posmaruj roladki.  
    • Każdą roladkę owiń plasterkami boczku.  
    • Piecz w airfryerze przez 25 minut w temperaturze 190°C.
  • Puree ziemniaczane:  
    • Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.  
    • Następnie rozgnieć tłuczkiem lub przetrzyj przez praskę lub sito (ewentualnie zblenduj delikatnie blenderem), aby uzyskać gładką konsystencję.  
    • Dodaj masło, mleko oraz przyprawę do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.  
  • Sałatka:  
    • Pomidorki koktajlowe opłucz i przekrój na połówki.  
    • Mini mozzarellę również przekrój na pół.  
    • Połącz z miksem młodych listków.  
    • Skrop oliwą, a tuż przed podaniem dodaj kilka kropel sosu balsamicznego.  
  • Sos musztardowy:  
    • Na niewielkiej ilości oleju podsmaż drobno pokrojony boczek do zrumienienia. Wyjmij go ( i odłóż będzie potrzebny później), a na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulkę, a następnie dodaj czosnek.  
    • Wmieszaj musztardę delikatesową i francuską, podgrzewaj kilka minut na małym ogniu.  
    • Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i zdejmij z ognia.  

Podanie: 

  • Roladki z kurczaka pokrój na plasterki. Serwuj z porcją kremowego puree posypanym zrumienionymi boczkiem, sałatką i ciepłym sosem musztardowym. 

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".