Roladki z kurczaka - składniki:
- 800g piersi z kurczaka
- 90g serka kremowego z ziołami
- 100g boczku wędzonego surowego w plastrach
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- Szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Puree ziemniaczane - składniki:
- 800g ziemniaków
- sól (szczypta)
- 40g masła
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta przyprawy do ziemniaków (opcjonalnie)
Sałatka - składniki:
- 100g pomidorków koktajlowych
- 70g mini mozzarelli
- mix młodych listków
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka sosu balsamicznego (glazura)
Sos musztardowy - składniki:
- 100g boczku surowego wędzonego (drobno pokrojony)
- 1 mała cebulka (drobno posiekana)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 3 łyżki musztardy delikatesowej
- 1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
- 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
- Roladki z kurczaka:
- Piersi z kurczaka delikatnie rozbij na cienkie kotlety.
- Posmaruj każdy kawałek serkiem kanapkowym z ziołami i zawiń w roladkę.
- W miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj paprykę słodką, wędzoną, ostrą, pieprz ziołowy, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz oliwę.
- Gotową mieszanką posmaruj roladki.
- Każdą roladkę owiń plasterkami boczku.
- Piecz w airfryerze przez 25 minut w temperaturze 190°C.
-
Puree ziemniaczane:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Następnie rozgnieć tłuczkiem lub przetrzyj przez praskę lub sito (ewentualnie zblenduj delikatnie blenderem), aby uzyskać gładką konsystencję.
- Dodaj masło, mleko oraz przyprawę do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
-
Sałatka:
- Pomidorki koktajlowe opłucz i przekrój na połówki.
- Mini mozzarellę również przekrój na pół.
- Połącz z miksem młodych listków.
- Skrop oliwą, a tuż przed podaniem dodaj kilka kropel sosu balsamicznego.
-
Sos musztardowy:
- Na niewielkiej ilości oleju podsmaż drobno pokrojony boczek do zrumienienia. Wyjmij go ( i odłóż będzie potrzebny później), a na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulkę, a następnie dodaj czosnek.
- Wmieszaj musztardę delikatesową i francuską, podgrzewaj kilka minut na małym ogniu.
- Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Podanie:
- Roladki z kurczaka pokrój na plasterki. Serwuj z porcją kremowego puree posypanym zrumienionymi boczkiem, sałatką i ciepłym sosem musztardowym.
Bądź na bieżąco:
Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".
Autorka/Autor: Natalia Hluzow