"Ugotowani 14". Słodko-słone preludium, czyli sałatka z focaccią Basi z Radomia

"Ugotowani 14". Słodko-słone preludium, czyli sałatka z focaccią Basi z Radomia
"Ugotowani" - zwiastun 9. odcinka
W 9. odcinku "Ugotowanych" Basia na przystawkę zaserwowała "słodko-słone preludium". Pod nazwą, która niektórym sprawiła trochę trudności, kryła się sałata z serem buffalo, włoską szynką i melonem w sosie miodowo-musztardowym z domowej roboty oliwą. Jako dodatek gospodyni podała włoską focaccię. Jak przyrządzić to pyszne i zdrowe danie w domu? 
"Ugotowani 14". Słodko-słone preludium, czyli sałatka z focaccią Basi z Radomia
"Ugotowani 14". Słodko-słone preludium, czyli sałatka z focaccią Basi z Radomia

Sałatka - składniki: 

  • 1 sałata rzymska 
  • 1 opakowanie rukoli 
  • ćwiartka pomarańczowego melona 
  • 200g szynki parmeńskiej 
  • 2 kulki sera buffalo 
  • pół szklanki parmezanu w płatkach 
  • 100g pomidorów suszonych 
  • 2 łyżki orzeszków pinii 

Sos cytrynowo-miodowy - składniki: 

  • 5 łyżek domowej oliwy z rozmarynem 
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej 
  • 5 łyżek wody gazowanej 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • sok z połowy cytryny  
  • po 1/3 łyżeczki pieprzu i soli 

Oliwa smakowa - składniki: 

  • 300ml oliwy z oliwek 
  • połówka małej papryczki chili  
  • pęczek natki pietruszki  
  • 10 listków bazylii 
  • 8 ząbków czosnku  
  • szczypta suszonego oregano 
  • łyżeczka soli 

Domowa oliwa - przygotowanie:  

  • Zioła, papryczkę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do oliwy.
  • Całość należy podgrzewać przez ok. 2 min., aby wydobyły się wszystkie aromaty.
  • Oliwa jest gotowa od razu do spożycia. 

Sałatka - przygotowanie: 

  • Na talerzu układamy umytą i porwaną sałatę rzymską i rukolę, skrapiamy domową oliwą.
  • Układamy paski melona owiniętego szynką parmeńską, dodajemy pokrojony ser buffalo, suszone pomidory pocięte w paski, posypujemy prażonymi orzeszkami pini, polewamy sosem miodowo-cytrynowym, posypujemy płatkami parmezanu i delikatnie polewamy sosem balsamicznym, dekorujemy dowolnie.
  • Gotową sałatkę podajemy z dobrej jakości focaccią.  

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".