Sałatka - składniki:
- 1 sałata rzymska
- 1 opakowanie rukoli
- ćwiartka pomarańczowego melona
- 200g szynki parmeńskiej
- 2 kulki sera buffalo
- pół szklanki parmezanu w płatkach
- 100g pomidorów suszonych
- 2 łyżki orzeszków pinii
Sos cytrynowo-miodowy - składniki:
- 5 łyżek domowej oliwy z rozmarynem
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 5 łyżek wody gazowanej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
- po 1/3 łyżeczki pieprzu i soli
Oliwa smakowa - składniki:
- 300ml oliwy z oliwek
- połówka małej papryczki chili
- pęczek natki pietruszki
- 10 listków bazylii
- 8 ząbków czosnku
- szczypta suszonego oregano
- łyżeczka soli
Domowa oliwa - przygotowanie:
- Zioła, papryczkę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do oliwy.
- Całość należy podgrzewać przez ok. 2 min., aby wydobyły się wszystkie aromaty.
- Oliwa jest gotowa od razu do spożycia.
Sałatka - przygotowanie:
- Na talerzu układamy umytą i porwaną sałatę rzymską i rukolę, skrapiamy domową oliwą.
- Układamy paski melona owiniętego szynką parmeńską, dodajemy pokrojony ser buffalo, suszone pomidory pocięte w paski, posypujemy prażonymi orzeszkami pini, polewamy sosem miodowo-cytrynowym, posypujemy płatkami parmezanu i delikatnie polewamy sosem balsamicznym, dekorujemy dowolnie.
- Gotową sałatkę podajemy z dobrej jakości focaccią.
Bądź na bieżąco:
Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".