SKŁADNIKI:
- Udziec jagnięcy z kością - 1200 g
- Masło klarowane
- Morele świeże - 200g
- Rozmaryn świeży
- Główka czosnku
- Miód
- Cydr wytrawny - 1,5 l
- Sól
- Pieprz
- Kmin rzymski
- Gałka muszkatołowa
- Sumak
PRZYGOTOWANIE:
- Zaczynamy od zamknięcia mięsa. W tym celu należy obsmażyć cały kawałek z każdej strony na maśle klarowanym. Przygotowany tak udziec umieszczamy w brytfannie.
- Mięso obficie przyprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, gałką muszkatołową i sumakiem. Wokół mięsa w dolnej części brytfanny umieszczamy przekrojoną w poprzek główkę czosnku.
- Następnie wokół mięs układamy morele, a na nie rozmaryn.
- Całość zalewamy cydrem, zwracając uwagę, aby nie zmyć przypraw z mięsa.
- Do cydru dodajemy 3 łyżki miodu.
- Pieczemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Dla kawałka 1200 g jest to około 2,5 godziny.
- Podajemy z pieczonymi ziemniakami.