"Ugotowani 14". Udziec jagnięcy pieczony w cydrze z morelami i rozmarynem Filipa z Warmii

"Ugotowani 14" - Udziec jagnięcy pieczony w cydrze z morelami i rozmarynem
"Ugotowani 14" - zwiastun 5. odcinka
Filip z Warmii w 5. odcinku "Ugotowanych 14" nazywa siebie hedonistą. Kocha muzykę i dobre jedzenie, dlatego zaserwował gościom swoją specjalność: udziec jagnięcy pieczony w cydrze z morelami i rozmarynem. Swoim przepisem odczarował negatywne zdanie o jagnięcinie, jakie przed tą kolacją miała Alicja. Sprawdźcie, czy u was będzie tak samo!
"Ugotowani 14" - Udziec jagnięcy pieczony w cydrze z morelami i rozmarynem
"Ugotowani 14" - Udziec jagnięcy pieczony w cydrze z morelami i rozmarynem

SKŁADNIKI:

  • Udziec jagnięcy z kością - 1200 g
  • Masło klarowane
  • Morele świeże - 200g
  • Rozmaryn świeży
  • Główka czosnku
  • Miód
  • Cydr wytrawny - 1,5 l
  • Sól
  • Pieprz
  • Kmin rzymski
  • Gałka muszkatołowa
  • Sumak

PRZYGOTOWANIE:

  • Zaczynamy od zamknięcia mięsa. W tym celu należy obsmażyć cały kawałek z każdej strony na maśle klarowanym. Przygotowany tak udziec umieszczamy w brytfannie.
  • Mięso obficie przyprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, gałką muszkatołową i sumakiem. Wokół mięsa w dolnej części brytfanny umieszczamy przekrojoną w poprzek główkę czosnku.
  • Następnie wokół mięs układamy morele, a na nie rozmaryn.
  • Całość zalewamy cydrem, zwracając uwagę, aby nie zmyć przypraw z mięsa.
  • Do cydru dodajemy 3 łyżki miodu.
  • Pieczemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Dla kawałka 1200 g jest to około 2,5 godziny.
  • Podajemy z pieczonymi ziemniakami.