Ugotowani 14. Woda na ziemi z nutą słodyczy, czyli halibut z dodatkami Damiana z Lublina

"Ugotowani 14", odcinek 8 - Woda na ziemi z nutą słodyczy
"Ugotowani 14" - zwiastun 8. odcinka
Damian w 8. odcinku "Ugotowanych" postawił na eksperymenty w kuchni. Jedynym udanym okazał się halibut z puree z kalafiora. Innowacją gospodarza było tu przełamanie tradycyjnych smaków białą czekoladą, liśćmi nasturcji i kawiorem czarnym. Sprawdźcie, jak skonstruował to nietypowe połączenie.
"Ugotowani 14", odcinek 8 - Woda na ziemi z nutą słodyczy
"Ugotowani 14", odcinek 8 - Woda na ziemi z nutą słodyczy

Składniki: 

  • polędwica z halibuta
  • kalafior biały lub romanesco - sztuka  
  • biała czekolada - 1 tabliczka  
  • cytryna  
  • sól i pieprz  
  • liście jadalne nasturcji  
  • kawior czarny - mały słoik  
  • śmietana  
  • natka pietruszki / kolendry  
  • gałka muszkatołowa  
  • chrzan świeży  
  • mleko  
  • masło  

Przygotowanie:

  • Kalafiora ugotować w mleku lub wodzie do miękkości.  
  • Po ugotowaniu dodać łyżkę masła, śmietany lub jogurtu i białą czekoladę i zblendować do pojawienia się gładkiego puree.  
  • Halibuta przyprawić jedynie pieprzem grubo mielonym i skórką cytryny.  
  • Ugotować na parze lub smażyć na małym ogniu po 2-3 min z każdej ze stron.  
  • Po ugotowaniu podawać halibuta na puree z kalafiora dodając na górze liście nasturcji i kawior na liściach. 

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".