Składniki:
- Ciastka owsiane - opakowanie
- Szczypta soli
- Kostka masła
- 2 x tabliczka czekolady gorzkiej
- 20 gr czekolady białej
- 2x mascarpone
- 2 x mała śmietanka 18%
- 4 x białko jaj
- 120 gr cukru
- Żelatyna - łyżka stołowa
- Sok z brzoskwiń
Przygotowanie:
- Ubijamy śmietanę na sztywno.
- Następnie mieszamy cztery żółtka z setką cukru - stworzony kogel-mogel kręcimy robotem niczym głową na dobrej imprezie.
- Organizujemy spód tortu - ugniatamy ciastka owsiane (pospolite) w małej tortownicy, 20cm średnicy. Okraszamy to szczyptą soli.
- Rozpuszczone w międzyczasie 1/2 kostki masła wlewamy na tak przygotowany spód.
- Rozpuszczamy w kąpieli dwie dobrej jakości czekoladki, dodając kapkę śmietany i masła do całości.
- Do przygotowanego wcześniej kogla-mogla wrzucamy mascarpone w ilości sztuk dwóch i kręcimy.
- Następnie podrzucamy tam masę czekoladową i kręcimy jeszcze.
- Po tych zabiegach do całości wrzucamy bitą śmietanę, ale mieszamy już ręcznie.
- Atakujemy z żelatyną - rozpuszczamy solidną łyżkę w 1/2 kubka gorącej wody i szybko mieszamy.
- Taką gotową już żelatynę dodajemy do naszej masy, ręcznie mieszając.
- Całość wlewamy na tortownicę i wkładamy do lodówki.
- Podajemy z sosem brzoskwiniowym (zblendowane brzoskwinie z puszki), wylanym w ładny sposób na talerzyk i posypujemy wiórkami białej czekolady.
Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".
Bądź na bieżąco:
Autorka/Autor: Natalia Hluzow