Ugotowani 14. Nieurodziwa brzoskwinia, czyli torcik czekoladowy na zimno z mascarpone i sosem brzoskwiniowym Konrada z Łodzi

"Ugotowani 14" - Nieurodziwa brzoskwinia
"Ugotowani 14", zwiastun 7. odcinka
Czy brzoskwinia jest urodziwa? Nad tym zastanawiali się uczestnicy 7. odcinka "Ugotowanych 14", kiedy czytali menu Konrada z Łodzi. Gdy ten deser powędrował na ich talerze, nie mieli już wątpliwości - wygląd nie jest ważny, kiedy coś smakuje tak przyjemnie. Jesteście miłośnikami czekolady? Ten torcik jest właśnie dla Was!
"Ugotowani 14" - Nieurodziwa brzoskwinia
"Ugotowani 14" - Nieurodziwa brzoskwinia

Składniki:

  • Ciastka owsiane - opakowanie
  • Szczypta soli
  • Kostka masła
  • 2 x tabliczka czekolady gorzkiej
  • 20 gr czekolady białej
  • 2x mascarpone
  • 2 x mała śmietanka 18%
  • 4 x białko jaj
  • 120 gr cukru
  • Żelatyna - łyżka stołowa
  • Sok z brzoskwiń

Przygotowanie:

  • Ubijamy śmietanę na sztywno.
  • Następnie mieszamy cztery żółtka z setką cukru - stworzony kogel-mogel kręcimy robotem niczym głową na dobrej imprezie.
  • Organizujemy spód tortu - ugniatamy ciastka owsiane (pospolite) w małej tortownicy, 20cm średnicy. Okraszamy to szczyptą soli.
  • Rozpuszczone w międzyczasie 1/2 kostki masła wlewamy na tak przygotowany spód.
  • Rozpuszczamy w kąpieli dwie dobrej jakości czekoladki, dodając kapkę śmietany i masła do całości.
  • Do przygotowanego wcześniej kogla-mogla wrzucamy mascarpone w ilości sztuk dwóch i kręcimy.
  • Następnie podrzucamy tam masę czekoladową i kręcimy jeszcze.
  • Po tych zabiegach do całości wrzucamy bitą śmietanę, ale mieszamy już ręcznie.
  • Atakujemy z żelatyną - rozpuszczamy solidną łyżkę w 1/2 kubka gorącej wody i szybko mieszamy.
  • Taką gotową już żelatynę dodajemy do naszej masy, ręcznie mieszając.
  • Całość wlewamy na tortownicę i wkładamy do lodówki.
  • Podajemy z sosem brzoskwiniowym (zblendowane brzoskwinie z puszki), wylanym w ładny sposób na talerzyk i posypujemy wiórkami białej czekolady.

Sprawdź: więcej przepisów z "Ugotowanych".