Składniki:
- Makaronu spaghetti - 320 g
- Sól - 5 łyżek
- Krewetki - 800 g
- Wino białe wytrawne - 200 ml
- Pół kostki masła
- Pietruszka - natka
- Bazylia - liście 4 szt
- Parmezan tarty - 250 g
- Pomidorki koktajlowe - 40 szt
- Czosnek - dwa ząbki
- Małe cebule - 2 szt
Przygotowanie:
- Rozmrażamy krewetki w ciepłej kąpieli, gotujemy makaron spaghetti w mocno słonej wodzie, niczym Bałtyk.
- Cebulkę i czosnek rzucamy na zimną patelnię i smażymy na małym ogniu. Gdy się zarumieni, wrzucamy pomidorki i gdy one będą dobrze rozgrzane, dodajemy krewetkę (praktycznie na dwa obrócenia, do lekkiego różu).
- Gdy to nadejdzie, wlewamy białe wino wytrawne.
- Jak się zredukuje ten nektar bogów do ok 1/4, zdejmujemy z płyty i dodajemy posiekaną pietruszkę.
- Następnie małe kostki masła (ok 20 g całość) dodajemy i kręcimy patelnią jak hula hopem, mając nadzieję, że sos wino/masło się nie rozwarstwi.
- Wrzucamy makaron do całości i podajemy, starając się ułożyć małą wieżę z czystego makaronu (tak być winno i powinno być, że makaron wyciągniemy z całości prawie czysty, następnie sosem ozdabiamy go, dzieląc dobrodziejstwem wszystkich po równo, zasypując talerz sporą ilością parmezanu).
Bądź na bieżąco:
Sprawdź więcej przepisów z "Ugotowanych".
Autorka/Autor: Natalia Hluzow