Ugotowani 14. Robaki z włoskiej paki, czyli makaron z krewetkami Konrada z Łodzi

"Ugotowani 14" - Robaki z włoskiej paki
"Ugotowani 14", zwiastun 7. odcinka
W 7. odcinku "Ugotowanych 14" Konrad postanowił ugościć swoich nowych znajomych na zbudowanym własnymi rękami tarasie. Tam zaserwował im danie główne o tajemniczej nazwie "Robaki z włoskiej paki", które okazało się "przepysznym" makaronem z krewetkami. "Przebiłeś mojego tatę" - skomentowała posiłek jedna z uczestniczek. Jesteście ciekawi, czy ten przepis sprawdzi się również u Was?
"Ugotowani 14" - Robaki z włoskiej paki
"Ugotowani 14" - Robaki z włoskiej paki

Składniki:

  • Makaronu spaghetti - 320 g
  • Sól - 5 łyżek
  • Krewetki - 800 g
  • Wino białe wytrawne - 200 ml
  • Pół kostki masła
  • Pietruszka - natka
  • Bazylia - liście 4 szt
  • Parmezan tarty - 250 g
  • Pomidorki koktajlowe - 40 szt
  • Czosnek - dwa ząbki
  • Małe cebule - 2 szt

Przygotowanie:

  • Rozmrażamy krewetki w ciepłej kąpieli, gotujemy makaron spaghetti w mocno słonej wodzie, niczym Bałtyk.
  • Cebulkę i czosnek rzucamy na zimną patelnię i smażymy na małym ogniu. Gdy się zarumieni, wrzucamy pomidorki i gdy one będą dobrze rozgrzane, dodajemy krewetkę (praktycznie na dwa obrócenia, do lekkiego różu).
  • Gdy to nadejdzie, wlewamy białe wino wytrawne.
  • Jak się zredukuje ten nektar bogów do ok 1/4, zdejmujemy z płyty i dodajemy posiekaną pietruszkę.
  • Następnie małe kostki masła (ok 20 g całość) dodajemy i kręcimy patelnią jak hula hopem, mając nadzieję, że sos wino/masło się nie rozwarstwi.
  • Wrzucamy makaron do całości i podajemy, starając się ułożyć małą wieżę z czystego makaronu (tak być winno i powinno być, że makaron wyciągniemy z całości prawie czysty, następnie sosem ozdabiamy go, dzieląc dobrodziejstwem wszystkich po równo, zasypując talerz sporą ilością parmezanu).

Sprawdź więcej przepisów z "Ugotowanych".