"Ugotowani 14". Letni aksamit, czyli skyr z truskawkami na herbatnikowym spodzie Radka z Warszawy

"Ugotowani 14" - "Letni aksamit"
"Ugotowani 14". Zwiastun 6. odcinka
Radosław z Warszawy w 6. odcinku "Ugotowanych 14" zaserwował truskawkowy deser na bazie skyru, który nazwał "letni aksamit". Goście docenili na początku to, jak pięknie ten deser się prezentuje. "Taki nie za słodki" - podsumowali degustację.
"Ugotowani 14" - "Letni aksamit"
"Ugotowani 14" - "Letni aksamit"

SKŁADNIKI:

  • Paczka klasycznych herbatników
  • 350 g świeżych truskawek
  • Skyr około 200 g
  • Cukier
  • Masło
  • 30 g żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

  • Kruszymy paczkę herbatników na bardzo drobną konsystencję, następnie zalewamy dwoma łyżkami roztopionego masła i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po krótkim wystygnięciu wkładamy na dno słoiczków/szklanek i delikatnie ugniatamy, aby uzyskać 1-2 cm warstwę kruszonki na dnie naczynia. Tak przygotowane pojemniki wkładamy do lodówki, aby herbatnikowy spód stwardniał.
  • 30 g żelatyny wsypujemy do miseczki i zalewamy dwukrotnie większą ilością gorącej wody niż wynosi objętości żelatyny w pojemniku, mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny i pozostawimy, aż napęcznienie. Pilnujemy, aby nie straciła płynności.
  • Oczyszczone, świeże truskawki wrzucamy do głębokiej miski i blendujemy, dodajemy trochę cukru dla smaku. Do powstałej masy wlewamy żelatynę i mieszamy tym razem mikserem, aby powstała "pulchna" masa, do której zaczniemy dodawać po jednej łyżce skyru – cały czas miksując do uzyskania puszystej masy. Na koniec można dodać jeszcze trochę cukru – jednak wszystko zależy od poziomu słodkości, jaki chcemy uzyskać.
  • Tak przygotowaną masę wlewamy do słoiczków z herbatnikowym spodem. Pozostawiamy jednak tyle miejsca od góry, aby dodać tuż przed podaniem zblendowane truskawki. Następnie wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny, aby truskawkowa masa się ścięła. Przed podaniem dodajemy ostatnią truskawkową warstwę ze zblendowanych owoców.