SKŁADNIKI:
- Paczka klasycznych herbatników
- 350 g świeżych truskawek
- Skyr około 200 g
- Cukier
- Masło
- 30 g żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
- Kruszymy paczkę herbatników na bardzo drobną konsystencję, następnie zalewamy dwoma łyżkami roztopionego masła i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po krótkim wystygnięciu wkładamy na dno słoiczków/szklanek i delikatnie ugniatamy, aby uzyskać 1-2 cm warstwę kruszonki na dnie naczynia. Tak przygotowane pojemniki wkładamy do lodówki, aby herbatnikowy spód stwardniał.
- 30 g żelatyny wsypujemy do miseczki i zalewamy dwukrotnie większą ilością gorącej wody niż wynosi objętości żelatyny w pojemniku, mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny i pozostawimy, aż napęcznienie. Pilnujemy, aby nie straciła płynności.
- Oczyszczone, świeże truskawki wrzucamy do głębokiej miski i blendujemy, dodajemy trochę cukru dla smaku. Do powstałej masy wlewamy żelatynę i mieszamy tym razem mikserem, aby powstała "pulchna" masa, do której zaczniemy dodawać po jednej łyżce skyru – cały czas miksując do uzyskania puszystej masy. Na koniec można dodać jeszcze trochę cukru – jednak wszystko zależy od poziomu słodkości, jaki chcemy uzyskać.
- Tak przygotowaną masę wlewamy do słoiczków z herbatnikowym spodem. Pozostawiamy jednak tyle miejsca od góry, aby dodać tuż przed podaniem zblendowane truskawki. Następnie wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny, aby truskawkowa masa się ścięła. Przed podaniem dodajemy ostatnią truskawkową warstwę ze zblendowanych owoców.