TARTA. SKŁADNIKI:
- 150 g mąki
- 75 g wiórków kokosowych
- 90 g masła
- 30 g cukru
- 1 żółtko
TARTA. PRZYGOTOWANIE:
- Zagniatamy bardzo kruche ciasto.
- Wykładamy nim formę do tarty.
- Nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową, na którą sypiemy suchą fasolę.
- Pieczemy pod folią 10 min w 180 stopni.
- Po tym czasie zdejmujemy folię i 10-15 min jeszcze dopiekamy aż ciasto będzie złociste.
KREM. SKŁADNIKI:
- Sok z dwóch dużych cytryn
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 90 g masła
- 4 żółtka
- 60 g cukru
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
KREM. PRZYGOTOWANIE:
- Masło z cukrem i mąką podgrzewać cały czas mieszając, gdy zabulgocze gotować minutę.
- Żółtka rozetrzeć z odrobiną powyższej masy, żeby się ścięły.
- Masę żółtkową do cukrowej i 1 min podgrzewać.
- Dodać sok z cytryny i skórkę.
- Ostudzić i na 1 h do lodówki.
- Śmietanę ubijamy i dodajemy schłodzoną masę cytrynową.
PODANIE:
- Masę wylewamy na ciasto i dekorujemy owocami (borówki, maliny) oraz jadalnymi kwiatami ogórecznika, chabrów, płatkami nagietków i goździków.