"Ugotowani 14". Tarta cytrynowa z jadalnymi kwiatami Marii z Warszawy

"Ugotowani 14" - "Uschły motyl zesztywniał wśród jaskrów kielicha"
"Ugotowani 14". Zwiastun 6. odcinka
"Parna ziemia przez kwiaty żar dzienny wydycha, uschły motyl zesztywniał wśród jaskrów kielicha — oczarujmy siebie nawzajem". To nie żart! Tak brzmi nazwa deseru, który dla swoich gości przygotowała Maria z Warszawy. Uczestniczka 6. odcinka "Ugotowanych 14" kocha zanurzać się w starych książkach, stąd ten dryg do poetyckich porównań. Jej deser to tarta cytrynowa z jadalnymi kwiatami.
"Ugotowani 14" - "Uschły motyl zesztywniał wśród jaskrów kielicha"
"Ugotowani 14" - "Uschły motyl zesztywniał wśród jaskrów kielicha"

TARTA. SKŁADNIKI:

  • 150 g mąki
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 90 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 żółtko

TARTA. PRZYGOTOWANIE:

  • Zagniatamy bardzo kruche ciasto.
  • Wykładamy nim formę do tarty.
  • Nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową, na którą sypiemy suchą fasolę.
  • Pieczemy pod folią 10 min w 180 stopni.
  • Po tym czasie zdejmujemy folię i 10-15 min jeszcze dopiekamy aż ciasto będzie złociste.

KREM. SKŁADNIKI:

  • Sok z dwóch dużych cytryn
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 90 g masła
  • 4 żółtka
  • 60 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%

KREM. PRZYGOTOWANIE:

  • Masło z cukrem i mąką podgrzewać cały czas mieszając, gdy zabulgocze gotować minutę.
  • Żółtka rozetrzeć z odrobiną powyższej masy, żeby się ścięły.
  • Masę żółtkową do cukrowej i 1 min podgrzewać.
  • Dodać sok z cytryny i skórkę.
  • Ostudzić i na 1 h do lodówki.
  • Śmietanę ubijamy i dodajemy schłodzoną masę cytrynową.

PODANIE:

  • Masę wylewamy na ciasto i dekorujemy owocami (borówki, maliny) oraz jadalnymi kwiatami ogórecznika, chabrów, płatkami nagietków i goździków.