Kto nie zdał egzaminu na idealną bezę? "Plomby mi wypadną"

MasterChef: Jak zrobić idealną bezę? Uczestnicy mają różne taktyki

Bezę znają wszyscy i każdy wie, że jej upieczenie jest tylko pozornie proste. Szczególnie, kiedy masz na to jedynie 90 minut.

MasterChef. Rozkoszny gościem odcinka

Uczestnicy konkurencji mieli 90 minut na przygotowanie perfekcyjnej bezy, z czego jedynie 5 minut mogli spędzić w spiżarni. Ewa, Adrian, Rafał i Jakub jako bonus za wygranie poprzedniego zadania byli bezpieczni, ale mimo to brali udział w gotowaniu. - Warto zrobić najlepszą bezę. Dla jednej lub jednego z Was jest wyjątkowa nagroda - zdradził Michel.

Każdy, kto kiedykolwiek piekł bezę wie, że jest to deser, który jedynie wygląda niewinnie. Trzeba zadbać o absolutnie perfekcyjne oddzielenie białek od żółtek, czyste naczynia i idealnie odmierzoną ilość cukru. Mamy trzy podstawowe rodzaje bez: klasyczna - francuska ubijana na zimno i suszona długo w piekarniku, szybka - włoska z syropem cukrowym na zimno i do opalenia palnikiem oraz beza szwajcarska, którą robi się w kąpieli wodnej. Biorąc pod uwagę ograniczony czas na zadanie, najlepszą decyzją byłoby przygotowanie włoskiej bezy.

Podczas zadania ogromnym wsparciem dla uczestników był Rozkoszny, dla którego desery nie mają żadnych tajemnic.

A jakie były efekty pieczenia? Wyróżniona została Ewa, która przygotowała bezę francuską z kremem mascarpone i wanilią, wiśniami z alkoholu, kruszonką, lodami miętowymi i sosem czekoladowym.

MasterChef
MasterChef

- Mamy bezę! Sterczy jak cycki! - zachwycała się Magda Gessler.

- Full wypas! Jako jedyna zrobiłaś deser bezowy z czekoladą, a nie owocami. To się ceni, że wychodzisz poza ramy - ocenił Przemek Klima.

Ewa w nagrodę otrzymała możliwość gotowania w programie Dzień Dobry TVN.

A komu poszło najsłabiej? I tu duże zaskoczenie, bo do dogrywki trafiła osoba, która czuła się niezwykle pewnie.

- Jak się przejadę na tej konkurencji, to będzie wstyd, bo tę bezę robię praktycznie co miesiąc - zdradził Bartłomiej na począku zadania. W planach była beza Pavlova z kremem śmietankowym z mascarpone, słonym karmelem i truskawkami w miodzie. Los bywa jednak przewrotny i deser okazał się surowy, podobnie jak decyzja jury, które od razu wysłało Bartłomieja pod balkon.

MasterChef
MasterChef
MasterChef: "Mam wrażenie, że wszystkie plomby mi wypadną"

Przepisy na wszystkie bezy znajdziecie w naszej "Księdze przepisów".

MasterChef. Goście tej edycji

W kuchni pojawi się Martyna Niemiec, zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef Nastolatki”. Zawodnicy będą musieli odgadnąć produkty zawarte w daniu, które przygotowała laureatka programu. 

Po raz pierwszy gościnią „MasterChefa” będzie Gosia Molska, która sprawdzi jak kucharze radzą sobie z daniami roślinnymi. Z kolei Justyna Sekunda przeprowadzi masterclass, skupiając się na deserach. Do studia zawita także Juan Camilo Quintero, włoski szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin. Podczas jego obecności uczestnicy będą musieli połączyć kuchnie dwóch światów – Francję z Japonią, Wietnam z Gruzją, czy Meksyk z Maroko.  

Tuż przed decydującym starciem studio odwiedzi także Konstantin Filippou, szef dwugwiazdkowej restauracji w Wiedniu! Najlepsi z najlepszych udadzą się do Grecji. To tam poznamy zwycięzcę 13. edycji "MasterChefa", na którego czeka statuetka, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz aż 200 tysięcy złotych! Dodatkowo na zdobywcę pierwszego miejsca czeka nagroda w wysokości 50 tysięcy złotych od sponsora programu. 

podziel się:

Pozostałe wiadomości