Rozkoszny w "MasterChef Nastolatki" zdradził przepis na burrito rozmaitości!

MasterChef Nastolatki: Rozkoszny zdradza przepis na pyszne burrito!
Tematem dogrywki w 5. odcinki było burrito! Rozkoszny podzielił się swoim przepisem na pyszną i urozmaiconą wersję tego klasycznego, meksykańskiego dania.

Burrito to popularne danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, składające się z tortilli pszennej z zawiniętymi w niej licznymi składnikami. Tradycyjnie wypełniane jest mięsem, ryżem, fasolą, serem, sałatką, guacamole i sosami, ale Rozkoszny chętnie wychodzi poza utarte schematy.

MasterChef Nastolatki. Burrito według Rozkosznego

Składniki:

  • 4 - 6 porcji 1 szklanka (200 g) białego ryżu 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 czerwonej cebuli 2 wędzić papryczki chipotle z puszki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 puszka (400 g) czarnej fasoli 1 dojrzałe awokado 2 łyżki majonezu 1 limonka 1 Pęczek świeżej kolendry 1 kostka (170 g) wędzonego tofu Sól, pieprz

    Przygotowanie

    Ugotuj ryż ze skórką limonki. Przysmaż paprykę z cebulą i papryczką chipotle. Przysmaż czarną fasolę na kuminie i wędzonym tofu i dodaj sok z puszki po chipotle. Sos przygotuj blendując awokado, majonez, sok z limonki, kolendrę i sól.

    Sekretem w zwijaniu burrito jest przytulenie placka, mocno dociskając go i zwijając nadzienie
    - Rozkoszny

    Warto poznać patent Rozkosznego na zwijanie burrito:

    MasterChef Nastolatki: Patent Rozkosznego na burrito

    MasterChef Nastolatki. Kto odpadł w dogrywce?

    Drużyna, która przegrała drugą konkurencję musiała się zmierzyć w dogrywce. Były to: Majka, Martyna, Martyna, Zuza i Aleksandra. Dziewczyny musiały przygotować burrito!

    Nadszedł moment zaprezentowania swoich dań. Aleksandra przygotowała burrito z mięsem wołowym, ryżem, papryką, fasolą, kukurydzą, pomidorami i sosem czosnkowym. Jurorom szczególnie dał się we znaki moooocno czosnkowy sos. Zuza postawiła na burrito z mięsem wołowym, ryżem, fasolą, pomidorami, papryką, kukurydzą i sosem limonkowym. Martyna Niemiec i jej burrito z mięsem wołowym, ryżem, awokado, cebulą, czarnymi pomidorami, fasolą i sosem serowym zostało podsumowane jako trochę przesolone, ale bardzo dobre. Majki buritto zrobiło na jury ogromne wrażenie. Do mięsa wołowego dodała fasolę, ryż, pomidory z kolendrą, czerwoną cebulę i sos limonkowy. Martyna Wzorek przygotowała burrito z mięsem wołowym ryżem, fasolą, pomidorami i papryką, awokado, gorzką czekoladą, cynamonem i sosem paprykowo-ananasowym. Jak jurorom smakowało jej danie?

    - Ten sos jest bardzo smaczny, ale to jest coś innego, jest prawie jak deser - skomentował Michel Moran. Jego zdaniem danie wymaga jeszcze poprawek i przyprawienia i może wtedy będzie dobrym buritto.

    MasterChef Nastolatki: Kto zrobił najsłabsze burrito?

    W dogrywce najlepiej oceniono danie Majki. Natomiast najgorzej oceniono propozycję Martyny Wzorek i to ona musiała się pożegnać z kuchnią "MasterChefa Nastolatki".

    Oczywiście, że spiełniają się marzenia w tej kuchni, ja jestem tego żywym przykładem. To jest ogromne wyróżnienie i satysfakcja"
    - skomentowała swój udział w programie Martyna

    Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl

    Autor: Anna Szafrańska

    Źródło: TVN

    podziel się:

    Pozostałe wiadomości