MasterChef. Kto otrzymał fartuch?
W pierwszej konkurencji, która wymagała przygotowania dania w ciągu 20 minut rozdano trzy fartuchy. Otrzymali je:
Rafał Suchożebrski
Rafał to człowiek o wszechstronnych zainteresowaniach i niezwykłej determinacji. Swoje pierwsze kulinarne kroki stawiał pod czujnym okiem mamy i taty, a dziś inspiracje czerpie z kuchni całego świata oraz z własnych eksperymentów. Jego pasje nie kończą się na gotowaniu—Rafał fascynuje się również muzyką, marketingiem, a także zgłębia tajniki fizjologii i żywienia. Rafał przeszedł niezwykłą przemianę—od utraty ponad 40 kg, przez rozwijanie umiejętności kulinarnych. Marzy o stworzeniu własnego studia kulinarnego, na które przeznaczyłby wygraną.
Debora Warchoł
Z wykształcenia specjalistka od zarządzania, jej prawdziwą pasją jest gotowanie, które odkryła jeszcze w dzieciństwie. Szkołę gastronomiczną skończyła z zamiłowaniem, ale jej ścieżka zawodowa poszła w innym kierunku. Pandemia dała jej szansę na powrót do kuchni i rozwinięcie umiejętności kulinarnych. Debora to samouk, który kulinarną wiedzę czerpie i z Internetu. Jest mistrzynią mięsa i makaronów, a jej specjalnością są tarty, steki i spaghetti.
Ryszard Barszczewski
Ryszard to samouk, który z pasją oddaje się grillowaniu i kulinarnym eksperymentom, czerpiąc inspirację z domowej kuchni mamy. Jego marzeniem jest otwarcie restauracji serwującej tradycyjną kuchnię kanadyjską, której smaki chciałby przybliżyć szerszej publiczności w Polsce. Poza gotowaniem, Ryszard aktywnie angażuje się w crossfit, a jego ambicje sięgają jeszcze dalej—planuje otwarcie ośrodka leczenia uzależnień, gdzie gotowanie służyłoby jako forma terapii, pomagając innym odnaleźć nową drogę w życiu. Ryszard zgłosił się do programu, aby pogłębić swoje kulinarne zainteresowania i mierzyć się z innymi w ekscytującej rywalizacji.
Drugie zadanie polegało na przyrządzeniu dania, gdzie gwiazdą będzie przepiórka. W tej konkurencji najlepsi okazali się:
Ewa Zahorska
Ewa gotowała od najmłodszych lat, biorąc udział w rodzinnych przygotowaniach do posiłków i pomagając rodzicom przy pracy na działce. Inspirację czerpie zarówno z rodzinnych tradycji, jak i podróży, odkrywając różnorodne smaki. Jej popisowymi daniami są m.in. makaron z krewetkami i mulami, tarta jajeczno-szparagowa oraz rolada wołowa. Szczęśliwa mężatka i mama dwójki dzieci.
Ewelina Matrejek
Ewelina swoją przygodę z kuchnią rozpoczęła od amatorskiego pieczenia tortów artystycznych. Inspiruje się przepisami mamy i książkami. Jej popisowymi daniami jest krem z dyni i batata oraz jesiotr pieczony w całości z tatarem z tuńczyka. Ewelina jest perfekcjonistką z dużą empatią i kreatywnością. Interesuje się podróżami, rękodziełem i filmami, a jej marzeniem jest otwarcie własnego bistro oraz wydanie książki kulinarno-podróżniczej.
Melania Modzelewska
Melania odkryła swoją pasję do gotowania w trakcie pandemii, kiedy zaczęła eksperymentować z przygotowywaniem ręcznie robionych makaronów. Choć nie jest wegetarianką, świadomie ogranicza spożycie mięsa i glutenu. Poza kulinariami interesuje się psychologią, podróżami, aktywnością na siłowni oraz spędzaniem czasu z rodziną, która jest dla niej niezwykle ważna. Jej marzeniem jest stworzenie pensjonatu nad jeziorem, który oferowałby warsztaty dla kobiet. Zgłosiła się do programu, aby przetestować swoje umiejętności kulinarne pod presją czasu i podjąć kolejne wyzwanie na swojej drodze.
Trzecia konkurencja polegała na odtworzeniu dania z halibuta. Zdaniem jury, było to jedno z trudniejszych zadań. Fartuchy otrzymali:
Emilia Gramsa
Emilia odkryła miłość do kulinariów podczas pandemii, inspirując się tradycyjnymi przepisami mamy. Lubi eksperymentować w kuchni ponieważ pozwala jej to odkryć nowe smaki. Poza gotowaniem jest pracującą mamą, która doba o swoją rodzinę. Regularnie uprawia sport, co pozwala jej zachować dobra kondycję i równowagę między codziennymi obowiązkami a pasjami takimi jak gotowanie i kolekcjonowanie zabytkowych motocykli razem z mężem. Marzy o wygraniu programu "MasterChef" i podróży do Kanady. Chciałaby połączyć pasje do gotowania z pracą, prowadząc warsztaty kulinarne, ponieważ inspiruje ją współpraca z innymi ludźmi.
Jakub Kurzep
Kuba już w dzieciństwie czuł miłość do gotowania, którą odkrył, piekąc ciasta. W kuchni jest zorganizowany i dokładny. Jego popisowe dania to jeleń w sosie leśnym, fasolka z fetą i orzechami, oraz trzydniowy ramen. Interesuje się fantastyką, pływaniem, grą na klarnecie, odkrywaniem nowych smaków i nocnymi spacerami po lesie. Marzy o napisaniu książki kulinarnej, która odkrywa chemiczne aspekty gotowania, wykorzystując swoja wiedzę jak absolwent chemii z Edynburga.
Ostatnie fartuchy zostały rozdane w wyniku dwóch dogrywek. Do szczęśliwców dołączyli:
Gracjan Stawski
Gracjan odkrył swoją pasję do gotowania już w szkole podstawowej, inspirowany przede wszystkim przez babcię i tatę. Lubi improwizować w kuchni, jednocześnie dbając o organizację i estetykę swoich potraw. Oprócz gotowania, pasjonuje go podróżowanie i kino. Jest absolwentem dwóch kierunków studiów Finanse na UEP i Ekonomii na SGH, które studiował jednocześnie. Chce wziąć udział w programie "MasterChef", aby zrealizować marzenie o pracy w swojej długoletniej pasji. Mimo, że rodzina zawsze podkreślała znaczenie stabilnego zawodu, to marzenie o kuchni go nie opuszcza.
Barbara Tomkowiak
Basia prowadzi blog kulinarny, na którym prezentuje autorskie przepisy. Jest samoukiem kulinarnym, który inspiracje czerpie z książek i programów kulinarnych. Pracuje jako aktorka kabaretowa w "Formacji Chatelet". Ukończyła Wyższą Szkołę Umiejętności Społecznych i Dziennikarstwa oraz Poznańską Szkołę Aktorską. Poza pracą jest spełnioną mama dwóch córek, które są jej radością i dumą. Jej największym marzeniem jest stworzenie miejsca, w którym będzie mogła dzielić się swoimi kulinarnymi pomysłami z innymi; restauracja z mini farmą, na której uprawiałaby świeże zioła i warzywa.
Karolina Radzanowska
Karolina to kobieta pełna pasji i determinacji, która od najmłodszych lat czerpała inspiracje z życia rodzinnego i otaczającego świata. Już jako dziecko zafascynowała się kulinariami, ucząc się od babci i śledząc programy telewizyjne, co ukształtowało jej wrażliwość na estetykę i smak. Największą dumą napawają ją narodziny jej syna oraz awans na stanowisko menadżerskie. W życiu prywatnym nie brakuje jej energii i ciekawości świata; trenuje pole dance i podróżuje. Karolina zgłosiła się do programu z marzeniem o wygranej, która przybliżyłaby ją do otwarcia własnej restauracji.
Olga Michałkiewicz
Olga, odkryła swoją pasję do gotowania podczas podróży. Inspiracją dla niej była rodzina, zwłaszcza rodzice i babcia. Specjalizuje się w śniadaniach, makaronach oraz burgerach. Gotowanie dla niej to jak dla niektórych medytacja. Największym osiągnięciem Olgi jest udział w Igrzyskach Olimpijskich w Tokio, gdzie weszła do finału. Dodatkowo jest wicemistrzynią świata i dwukrotną brązową medalistką mistrzostw Europy. Obecnie, zawiesiła karierę sportową z powodu kontuzji. Pragnie poświęcić się pracy z młodzieżą. Program stanowi dla niej nowe wyzwanie i możliwość realizacji pasji kulinarnej.
Agnieszka Kawęcka
Pasję do gotowania odkryła podczas pandemii, eksplorując różnorodne smaki. Inspiruje się zarówno internetem, jak i książkami kucharskimi. Jej popisowe dania to ravioli z langustynką w sosie z pieczonych głów langust, tatar wołowy z kawiorem i kremowym puree ziemniaczanym oraz spaghetti ze smardzami i groszkiem. Oprócz gotowania, interesuje się fotografią i literaturą. Obecnie mieszka w Cannes, ponieważ kocha Francje i kuchnie Francuską. Marzy o posiadaniu food trucka z gwiazdką Michelin, a udział w programie może jej w tym pomóc.
Antoni Świerczyński
Antek to prawdziwy artysta w kuchni, dla którego gotowanie to nie tylko pasja, ale także sposób wyrażania emocji i przekazywania historii. Jego kulinarna przygoda zaczęła się już w dzieciństwie, kiedy pomagał dziadkom przy prostych czynnościach. Poza gotowaniem, Antek prowadzi pełne przygód życie—podróżuje, uczy się hiszpańskiego, a równocześnie studiuje prawo. Do programu zgłosił się, ponieważ uwielbia wyzwania i zawsze dąży do przekraczania własnych granic.
Julia Cichocka
Studentka Sztuk Pięknych i artystka wizualna, a także absolwentka Liceum Filmowego w Warszawie. Kocha podróżować, odkrywającą smaki różnych kultur. Najbardziej lubi kuchnię azjatycką i umami. Jej popisowymi daniami są m.in. confit z kaczych nóżek i grillowany comber jagnięcy. W przyszłości zamierza połączyć sztukę i jedzenie, tworząc oryginalną przestrzeń.
Adrian Królikowski
Pasja do gotowania rozwijała się u Adriana od czasu przeprowadzki do Krakowa. Czerpie inspiracje z Internetu oraz programów kulinarnych. Popisowe dania Adriana to makaron Manzo e Funghi i polędwiczka wieprzowa w sosie gruszkowym. Adrian to nie tylko model, lecz także tancerz hip-hopowy i muzyk tworzący w gatunkach pop i funk. Wydał dwa single – „Beztrosko” i „Czas”. Zgłosił się do programu, ponieważ chce pokazać swoje umiejętności przed szerszą publiką.
Bartłomiej Kołacz
Bartłomiej, zainspirowany programami kulinarnymi i mediami społecznościowymi, rozpoczął swoją przygodę z gotowaniem. W kuchni wyróżnia go organizacja i umiejętność zarządzania czasem. Jego specjalnością są dania kuchni włoskiej. Marzeniem Bartka jest podróżowanie i gotowanie w różnych restauracjach. Zawodowo zajmuje się fotowoltaiką i instalacjami elektrycznymi. W wolnych chwilach uwielbia spędzać czas na łonie natury ze sowimi dwoma synami i żoną.
Marlena Falkowska
Marlena to kobieta pełna pasji i determinacji. Obecnie kończy kurs gastronomiczny, a w planach ma kontynuację nauki na kursie technika żywienia i usług gastronomicznych, aby jeszcze bardziej doskonalić swoje umiejętności. W kuchni wyróżnia się szybkością, świetną organizacją pracy oraz wyczuciem smaku. Jest oddaną mamą dorosłych bliźniaczek, co uważa za swoje największe życiowe osiągnięcie. Marlena marzy o prowadzeniu małej, ale niezwykle kolorowej restauracji, w której serwowałaby lunche i dania wegetariańskie. Jej wizja to miejsce pełne smaku, koloru i ciepła, które przyciąga ludzi swoją wyjątkową atmosferą.
Tym samym rozdano aż 18 fartuchów!
MasterChef odcinek 1. Zobacz najciekawsze momenty!
MasterChef. Goście tej edycji
Do studia gościnnie powróci Michał Korkosz „Rozkoszny”. Pod jego okiem pretendenci do tytułu MasterChefa przygotują idealną bezę. Dodatkowo, wykorzystując żółtka z poprzedniej konkurencji, uczestnicy podadzą sos berneński. W kuchni pojawi się też Martyna Niemiec, zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef Nastolatki”. Zawodnicy będą musieli odgadnąć produkty zawarte w daniu, które przygotowała laureatka programu.
Po raz pierwszy gościnią „MasterChefa” będzie Gosia Molska, która sprawdzi jak kucharze radzą sobie z daniami roślinnymi. Z kolei Justyna Sekunda przeprowadzi masterclass, skupiając się na deserach. Do studia zawita także Juan Camilo Quintero, włoski szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin. Podczas jego obecności uczestnicy będą musieli połączyć kuchnie dwóch światów – Francję z Japonią, Wietnam z Gruzją, czy Meksyk z Maroko.
Tuż przed decydującym starciem studio odwiedzi także Konstantin Filippou, szef dwugwiazdkowej restauracji w Wiedniu! Najlepsi z najlepszych udadzą się do Grecji. To tam poznamy zwycięzcę 13. edycji "MasterChefa", na którego czeka statuetka, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz aż 200 tysięcy złotych! Dodatkowo na zdobywcę pierwszego miejsca czeka nagroda w wysokości 50 tysięcy złotych od sponsora programu.
- Przepis na polędwicę Wellington według Przemysława Klimy. Wyborna! Przepis na ulubiony azjatycki sos Tomka Jakubiaka! Jeden składnik podbija smak!
Źródło: TVN