MasterChef. Przepis na kulinarną katastrofę
W 2. zadaniu uczestnicy mieli 60 minut na przygotowanie dania, którego gwiazdą miała być przepiórka. Spiżarnia była otwarta cały czas. - Błagam Was, nie zróbcie tej przepiórce krzywdy. Możecie ją zrobić na różne sposoby: pieczoną, w całości, w segmentach - prosił Przemek.
Niektórzy od początku wiedzieli, co chcą zrobić z mięsem, inni nie mieli pojęcia jak zabrać się chociażby za patroszenie. Pomysłów na danie było wiele. Sebastian Słomczyński miał naprawdę ambitny plan. Postanowił podać przepiórkę pieczoną w czerwonym winie z ziołami i bukietem warzyw oraz dodatkiem sosu berneńskiego.
To może być danie topowe. (...) Jak to wyjdzie, to będzie bomba.
Jednak od planu do jego realizacji jest długa i wyboista droga. W trakcie gotowania Przemek Klima zwróci Sebastianowi uwagę na termosondę. Szef kuchni miał wątpliwości czy kucharz wbił ją w odpowiednim miejscu, ale Sebastian zapewniał go, że tak.
Po długim gotowaniu nadszedł moment na prezentację dania. Już sam wygląd i sposób jego podania mocno zaskoczył jury. Sebastian podał ptaka w całości z głową i piórami na jej czubku. Mina Przemka mówiła sama za siebie.
Co tu się dzieje? Podał nam nieżywego ptaka w bajorze
Jury rozpoczęło degustację od sosu, który ściął się i bliżej mu było do jajecznicy. Smak warzyw również pozostawiał wiele do życzenia. Najgorsze jednak dopiero miało nadejść. Po przecięciu przepiórki okazało się, że mięso jest zupełnie surowe, co prawdopodobnie było winą źle wbitej sondy.
Zawsze jak gotujesz, musisz myśleć - czy ja to chcę jeść, czy ja to chcę wyserwować, ponieważ nasi goście płacą nasze rachunki. I wydaje mi się, że musimy się pożegnać. Nie wydaje mi się, musimy pożegnać się
Sebastian Słomczyński musiał opuścić program "MasterChef".
Wszystkie przepisy z 1. odcinka znajdziecie w naszej Księdze Przepisów.
MasterChef odcinek 1. Zobacz najciekawsze momenty!
MasterChef. Goście tej edycji
Do studia gościnnie powróci Michał Korkosz „Rozkoszny”. Pod jego okiem pretendenci do tytułu MasterChefa przygotują idealną bezę. Dodatkowo, wykorzystując żółtka z poprzedniej konkurencji, uczestnicy podadzą sos berneński. W kuchni pojawi się też Martyna Niemiec, zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef Nastolatki”. Zawodnicy będą musieli odgadnąć produkty zawarte w daniu, które przygotowała laureatka programu.
Po raz pierwszy gościnią „MasterChefa” będzie Gosia Molska, która sprawdzi jak kucharze radzą sobie z daniami roślinnymi. Z kolei Justyna Sekunda przeprowadzi masterclass, skupiając się na deserach. Do studia zawita także Juan Camilo Quintero, włoski szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin. Podczas jego obecności uczestnicy będą musieli połączyć kuchnie dwóch światów – Francję z Japonią, Wietnam z Gruzją, czy Meksyk z Maroko.
Tuż przed decydującym starciem studio odwiedzi także Konstantin Filippou, szef dwugwiazdkowej restauracji w Wiedniu! Najlepsi z najlepszych udadzą się do Grecji. To tam poznamy zwycięzcę 13. edycji "MasterChefa", na którego czeka statuetka, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz aż 200 tysięcy złotych! Dodatkowo na zdobywcę pierwszego miejsca czeka nagroda w wysokości 50 tysięcy złotych od sponsora programu.
- Przepis na polędwicę Wellington według Przemysława Klimy. Wyborna! Przepis na ulubiony azjatycki sos Tomka Jakubiaka! Jeden składnik podbija smak!
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN