"Podał nam nieżywego ptaka w bajorze!". Jak zareagował Przemek Klima?

MasterChef: "Podał nam nieżywego ptaka w bajorze"
Przepiórka była tematem jednej z konkurencji w 1. odcinku "MasterChefa". Dla niektórych stała się przepustką do upragnionego fartucha, innych pogrążyła.

MasterChef. Przepis na kulinarną katastrofę

W 2. zadaniu uczestnicy mieli 60 minut na przygotowanie dania, którego gwiazdą miała być przepiórka. Spiżarnia była otwarta cały czas. - Błagam Was, nie zróbcie tej przepiórce krzywdy. Możecie ją zrobić na różne sposoby: pieczoną, w całości, w segmentach - prosił Przemek.

Niektórzy od początku wiedzieli, co chcą zrobić z mięsem, inni nie mieli pojęcia jak zabrać się chociażby za patroszenie. Pomysłów na danie było wiele. Sebastian Słomczyński miał naprawdę ambitny plan. Postanowił podać przepiórkę pieczoną w czerwonym winie z ziołami i bukietem warzyw oraz dodatkiem sosu berneńskiego.

To może być danie topowe. (...) Jak to wyjdzie, to będzie bomba.
- chwalił Przemek Klima.

Jednak od planu do jego realizacji jest długa i wyboista droga. W trakcie gotowania Przemek Klima zwróci Sebastianowi uwagę na termosondę. Szef kuchni miał wątpliwości czy kucharz wbił ją w odpowiednim miejscu, ale Sebastian zapewniał go, że tak.

Po długim gotowaniu nadszedł moment na prezentację dania. Już sam wygląd i sposób jego podania mocno zaskoczył jury. Sebastian podał ptaka w całości z głową i piórami na jej czubku. Mina Przemka mówiła sama za siebie.

Co tu się dzieje? Podał nam nieżywego ptaka w bajorze
zrecenzowała zszokowana Magda Gessler.

Jury rozpoczęło degustację od sosu, który ściął się i bliżej mu było do jajecznicy. Smak warzyw również pozostawiał wiele do życzenia. Najgorsze jednak dopiero miało nadejść. Po przecięciu przepiórki okazało się, że mięso jest zupełnie surowe, co prawdopodobnie było winą źle wbitej sondy.

Zawsze jak gotujesz, musisz myśleć - czy ja to chcę jeść, czy ja to chcę wyserwować, ponieważ nasi goście płacą nasze rachunki. I wydaje mi się, że musimy się pożegnać. Nie wydaje mi się, musimy pożegnać się
- podsumował Przemek Klima

Sebastian Słomczyński musiał opuścić program "MasterChef".

Wszystkie przepisy z 1. odcinka znajdziecie w naszej Księdze Przepisów.

MasterChef odcinek 1. Zobacz najciekawsze momenty!

240827_mc_odc1_tc20_www
MasterChef: W tym zadaniu ważne było szczęście. Niektórym go zabrakło
MasterChef: W tym zadaniu ważne było szczęście. Niektórym go zabrakło
MasterChef: Gracjan, Basia i Karolina rzutem na taśmę zdobywają po fartuchu
MasterChef: Gracjan, Basia i Karolina rzutem na taśmę zdobywają po fartuchu
MasterChef: Ostatnia szansa na fartuch! Po podniesieniu skrzynek - szok!
MasterChef: Ostatnia szansa na fartuch! Po podniesieniu skrzynek - szok!
MasterChef: Kto dostał fartuch w trzecim zadaniu?
MasterChef: Kto dostał fartuch w trzecim zadaniu?
MasterChef: W tej konkurencji konieczne było wyczucie smaku
MasterChef: W tej konkurencji konieczne było wyczucie smaku
MasterChef: To, co zobaczyli pod kopułkami zaskoczyło uczestników. "Najtrudniejszy rarytas staropolskiej kuchni"
MasterChef: To, co zobaczyli pod kopułkami zaskoczyło uczestników. "Najtrudniejszy rarytas staropolskiej kuchni"
MasterChef: Melania za swoją przepiórkę otrzymała fartuch!
MasterChef: Melania za swoją przepiórkę otrzymała fartuch!
MasterChef: W tej konkurencji działo się naprawdę dużo!
MasterChef: W tej konkurencji działo się naprawdę dużo!
MasterChef: Kim jest Melania Modzelewska?
MasterChef: Kim jest Melania Modzelewska?
MasterChef: Ostatni fartuch w pierwszej konkurencji otrzymuje Debora!
MasterChef: Ostatni fartuch w pierwszej konkurencji otrzymuje Debora!
MasterChef: Ryszard Barczewski zachwycił daniem
MasterChef: Ryszard Barczewski zachwycił daniem
MasterChef: Rafał Suchożerbski otrzymuje fartuch!
MasterChef: Rafał Suchożerbski otrzymuje fartuch!
MasterChef: Część uczestników poległa w pierwszej konkurencji. "To wygląda jak mamałyga"
MasterChef: Część uczestników poległa w pierwszej konkurencji. "To wygląda jak mamałyga"
MasterChef: Kim jest Rafał Suchożebrski?
MasterChef: Kim jest Rafał Suchożebrski?
MasterChef: Kim jest Julia Cichocka?
MasterChef: Kim jest Julia Cichocka?
MasterChef: Kim jest Edyta Graf?
MasterChef: Kim jest Edyta Graf?
MasterChef: Kim jest Ewa Zahorska
MasterChef: Kim jest Ewa Zahorska
MasterChef: Kim jest Melania Modzelewska?
MasterChef: Kim jest Melania Modzelewska?
MasterChef: Kim jest Olga Michałkiewicz?
MasterChef: Kim jest Olga Michałkiewicz?
MasterChef: Rozdano ostatnie fartuchy! Antoni Świerczyński,Olga Michałkiewicz i Agnieszka Kawęcka przechodzą dalej!
MasterChef: Rozdano ostatnie fartuchy! Antoni Świerczyński,Olga Michałkiewicz i Agnieszka Kawęcka przechodzą dalej!
MasterChef: Kim jest Ryszard Barszczewski?
MasterChef: Kim jest Ryszard Barszczewski?
MasterChef: Kim jest Adrian Królikowski?
MasterChef: Kim jest Adrian Królikowski?
W pierwszym zadaniu w "MasterChefie liczy się przede wszystkim tempo i kreatywność!
W pierwszym zadaniu w "MasterChefie liczy się przede wszystkim tempo i kreatywność!

MasterChef. Goście tej edycji

Do studia gościnnie powróci Michał Korkosz „Rozkoszny”. Pod jego okiem pretendenci do tytułu MasterChefa przygotują idealną bezę. Dodatkowo, wykorzystując żółtka z poprzedniej konkurencji, uczestnicy podadzą sos berneński. W kuchni pojawi się też Martyna Niemiec, zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef Nastolatki”. Zawodnicy będą musieli odgadnąć produkty zawarte w daniu, które przygotowała laureatka programu. 

Po raz pierwszy gościnią „MasterChefa” będzie Gosia Molska, która sprawdzi jak kucharze radzą sobie z daniami roślinnymi. Z kolei Justyna Sekunda przeprowadzi masterclass, skupiając się na deserach. Do studia zawita także Juan Camilo Quintero, włoski szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin. Podczas jego obecności uczestnicy będą musieli połączyć kuchnie dwóch światów – Francję z Japonią, Wietnam z Gruzją, czy Meksyk z Maroko.  

Tuż przed decydującym starciem studio odwiedzi także Konstantin Filippou, szef dwugwiazdkowej restauracji w Wiedniu! Najlepsi z najlepszych udadzą się do Grecji. To tam poznamy zwycięzcę 13. edycji "MasterChefa", na którego czeka statuetka, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz aż 200 tysięcy złotych! Dodatkowo na zdobywcę pierwszego miejsca czeka nagroda w wysokości 50 tysięcy złotych od sponsora programu. 

podziel się:

Pozostałe wiadomości