Przemysław Klima — prowadzący "MasterChef"
Pasję do gotowania odkrył bardzo wcześnie zainspirowany gotowaniem mamy, która przygotowywała posiłki dla niego i jego brata. Chwilę później rozpoczął naukę w szkole gastronomicznej i zdobywał pierwsze doświadczenia w krakowskich restauracjach hotelowych, co doprowadziło go do dołączenia do ekipy Ancory, jednej z pierwszych restauracji w Krakowie zajmującej się nowoczesnym fine diningiem. Następnym krokiem była Warszawa i restauracje Amaro i Senses, które zdobyły pierwsze gwiazdki Michelin dla Polski, a potem staże w najlepszych restauracjach świata jak Noma, czy Kadeau.
W 2019 roku wrócił do Krakowa by objąć stery w Bottiglieria1881. Pierwszą gwiazdkę zdobył w rok od otwarcia, a drugą w 2023. W kuchni Przemka króluje Małopolska i jej sezonowe bogactwa – od ziół i owoców wyhodowanych przez lokalnych farmerów, do grzybów i dziczyzny, z których powstaje wielodaniowe menu degustacyjne.
Ponieważ gotowanie Przemka jest głęboko osadzone w tradycyjnym, domowym gotowaniu, w kwietniu 2024 otworzył kolejną restaurację Bufet, gdzie serwuje klasyki polskiej kuchni ugotowane z niezwykłą starannością. Uzupełnieniem tego powrotu do korzeni jest również książka „Fun Dining”, w której dzieli się swymi ulubionymi przepisami na proste dania.