Przemek Klima w 13. sezonie programu dołączył do jury "MasterChefa". Jest szefem kuchni i współwłaścicielem pierwszej i jedynej w Polsce restauracji odznaczonej dwoma gwiazdkami w prestiżowym przewodniku Michelin Guide. To nie będzie debiut Przemka Klimy w telewizyjnym programie kulinarnym. Wcześniej, jako szef kuchni, gościnnie oceniał zawodników w 9. i 10. sezonie „MasterChefa” oraz w 6. serii „MasterChefa Juniora”. Był gościem w "MasterChef Nastolatki" i dał się poznać jako wymagający i niezwykle oddany gotowaniu szef kuchni. W trakcie zdjeć do programu zadaliśmy mu kilka pytań.
Jak udaje Ci się zachować balans między intensywną pracą, a życiem prywatnym?
Ciężko jest zachować balans między pracą, bo pracujemy dużo, ale wiesz co, dobrzy ludzie są wokół mnie, moi bliscy, to powoduje, że mam ten balans gdzieś tam jeszcze zachowany.- wyznał Przemek
Restaurator niejednokrotnie podkreślał, że żeby osiągnąć sukces potrzebny jest nie tylko talent, ale przede wszystkim ciężka praca często okupiona nadgodzinami.
Potrawa, której nie lubisz robić ani jeść, to?
Nie ma rzeczy, której nie lubię zjeść i której nie lubię zrobić. Wszystko lubię w kuchni.
Na pytanie, jakie jest jedno danie, które zawsze chętnie przygotowuje, Przemek odpowiedział, że nie jest w stanie takiego wskazać.
To wszystko zależy od mojego nastroju, od mojego humoru, no i to, co mam oczywiście w lodówce, bo jak nie mam nic w lodówce, to nic się nie zrobi z niej.
Co wyróżnia Twoją kuchnię?
Na pewno tożsamość. Tożsamość, w której się dziś urodziłem, w mojej siedlisko, gdzie wyrastałem. To jest kuchnia mojego dzieciństwa po prostu.- odpowiedział juror
Kto lub co najbardziej inspiruje Cię w kuchni?
Wydaje mi się, że wszystko wokoło, ponieważ przyroda to jest pierwszy klucz, to co się zmienia, to co w danym okresie mamy na targu, to weryfikuje co podajemy na talerzach, czyli to nas otacza.
A jakie były początki Przemka gotowania? Jak to wszystko się zaczęła? Bardzo prozaicznie. W domu, z mamą.
Premiera 1. odcinka już 1 września o 19:30 w TVN.
Przemysław Klima — prowadzący "MasterChef"
Pasję do gotowania odkrył bardzo wcześnie zainspirowany gotowaniem mamy, która przygotowywała posiłki dla niego i jego brata. Chwilę później rozpoczął naukę w szkole gastronomicznej i zdobywał pierwsze doświadczenia w krakowskich restauracjach hotelowych, co doprowadziło go do dołączenia do ekipy Ancory, jednej z pierwszych restauracji w Krakowie zajmującej się nowoczesnym fine diningiem. Następnym krokiem była Warszawa i restauracje Amaro i Senses, które zdobyły pierwsze gwiazdki Michelin dla Polski, a potem staże w najlepszych restauracjach świata jak Noma, czy Kadeau.
W 2019 roku wrócił do Krakowa by objąć stery w Bottiglieria1881. Pierwszą gwiazdkę zdobył w rok od otwarcia, a drugą w 2023. W kuchni Przemka króluje Małopolska i jej sezonowe bogactwa – od ziół i owoców wyhodowanych przez lokalnych farmerów, do grzybów i dziczyzny, z których powstaje wielodaniowe menu degustacyjne.
Ponieważ gotowanie Przemka jest głęboko osadzone w tradycyjnym, domowym gotowaniu, w kwietniu 2024 otworzył kolejną restaurację Bufet, gdzie serwuje klasyki polskiej kuchni ugotowane z niezwykłą starannością. Uzupełnieniem tego powrotu do korzeni jest również książka „Fun Dining”, w której dzieli się swymi ulubionymi przepisami na proste dania.
- Przepis na polędwicę Wellington według Przemysława Klimy. Wyborna! Przepis na ulubiony azjatycki sos Tomka Jakubiaka! Jeden składnik podbija smak!
Źródło: TVN