Przepis Rozkosznego na labneh - flambirowane banany z kruszonką w jogurcie. Palce lizać!

MasterChef Nastolatki
Labneh czyli flambirowane banany z kruszonką w jogurcie
Michał Rokosz "Rozkoszny" postanowił dołączyć do jednej z konkurencji w 6. odcinku. Przygotował własną intepretację szkolnego obiadu. Na szczególną uwagę zasługuje deser.

Rozkoszny przygotował krem z pieczonych papryk i pomidorów, pieczarki z ryżem i brokułami oraz labneh czyli flambirowane banany z kruszonką w jogurcie.

MasterChef Nastolatki. Przepis na flambirowane banany

- Jurorzy MasterChefa powiedzieli, że ten deser to jedna z najlepszych rzeczy jakie jedli - zaczął Michał Rokosz Rozkoszny, który zgłosił się do udziału w jednej z konkurencji w 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki".

Składniki:

  • jogurt grecki banany masło miód rum
    Przygotowanie:

    Zaczynamy od odsączenia jogurtu greckiego na sitku o drobnych oczkach. Labneh to gęsty, kremowy jogurt wytwarzany przez odsączenie serwatki z jogurtu naturalnego. Najlepiej odstawić go na jak najdłużej.

    Na patelni podsmażamy masełko, aż stanie się pachnące i bursztynowe. Dodajemy przepołowione banany i karmelizujemy wraz z miodem. Wlewamy rum i flambirujemy. Podajemy z ekspresową kruszonką z patelni.

    Deser zrobił na jury ogromne wrażenie, chociaż rum jako składnik szkolnego posiłku nie jest może najtrafniejszym pomysłem.

    - Kruszonka z patelni siada totalnie. Jesteś bezpieczny, widzimy się w kolejnym odcinku – podsumowuje Dorota Szelągowska.

    240414_TVN_DNx120_MASTERCHEF_NASTOLATKI_S01E06_tc01 www
    MasterChef Nastolatki: Dwudaniowy obiad szkoly. Lepiej iść w klasykę czy zaszaleć?

    MasterChef Nastolatki. Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy

    Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
    - wyjaśnia Rozkoszny

    Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.

    • Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
      • 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
        • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
          • 1 łyżeczka mielonej kolendry
            • 1 łyżeczka mielonego kuminu
              • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
                • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
                  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
                    • 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
                      • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
                        • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
                          • 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
                            • ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
                              • ¾ łyżeczki soli
                                • 4 duże jajka “zerówki”

                                  Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego

                                  1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.

                                  2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.

                                  3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!

                                  4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn

                                  Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!

                                  Szakszuka
                                  Szakszuka z przepisu Rozkosznego!

                                  Rozbudziliśmy twój apetyt? Sprawdź również przepisy uczestników programu w Księdze Przepisów oraz na naszej grupie na facebooku.

                                  Rozkoszny poddał się słynnemu testowi smaku. Jak sobie poradził?
                                  Rozkoszny poddał się słynnemu testowi smaku. Jak sobie poradził?
                                  Test smaku to konkurencja bez której program MasterChef nie może się obyć. W pięćdziesięciu kostkach lodu ukryto pięćdziesiąt smaków. Michał Rozkoszny postanowił spóbować swoich sił w tym zadaniu. Jak sobie poradził?

                                  Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl

                                  Autor: Anna Szafrańska

                                  Źródło: TVN

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości