Przepis Rozkosznego na labneh - flambirowane banany z kruszonką w jogurcie. Palce lizać!

MasterChef Nastolatki
Labneh czyli flambirowane banany z kruszonką w jogurcie
Michał Rokosz "Rozkoszny" postanowił dołączyć do jednej z konkurencji w 6. odcinku. Przygotował własną intepretację szkolnego obiadu. Na szczególną uwagę zasługuje deser.

Rozkoszny przygotował krem z pieczonych papryk i pomidorów, pieczarki z ryżem i brokułami oraz labneh czyli flambirowane banany z kruszonką w jogurcie.

MasterChef Nastolatki. Przepis na flambirowane banany

- Jurorzy MasterChefa powiedzieli, że ten deser to jedna z najlepszych rzeczy jakie jedli - zaczął Michał Rokosz Rozkoszny, który zgłosił się do udziału w jednej z konkurencji w 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki".

Składniki:

  • jogurt grecki banany masło miód rum
Przygotowanie:

Zaczynamy od odsączenia jogurtu greckiego na sitku o drobnych oczkach. Labneh to gęsty, kremowy jogurt wytwarzany przez odsączenie serwatki z jogurtu naturalnego. Najlepiej odstawić go na jak najdłużej.

Na patelni podsmażamy masełko, aż stanie się pachnące i bursztynowe. Dodajemy przepołowione banany i karmelizujemy wraz z miodem. Wlewamy rum i flambirujemy. Podajemy z ekspresową kruszonką z patelni.

Deser zrobił na jury ogromne wrażenie, chociaż rum jako składnik szkolnego posiłku nie jest może najtrafniejszym pomysłem.

- Kruszonka z patelni siada totalnie. Jesteś bezpieczny, widzimy się w kolejnym odcinku – podsumowuje Dorota Szelągowska.

240414_TVN_DNx120_MASTERCHEF_NASTOLATKI_S01E06_tc01 www
MasterChef Nastolatki: Dwudaniowy obiad szkoly. Lepiej iść w klasykę czy zaszaleć?

MasterChef Nastolatki. Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy

Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
- wyjaśnia Rozkoszny

Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.

  • Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
  • 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
  • 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 4 duże jajka “zerówki”

Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego

1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.

2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.

3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!

4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn

Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!

Szakszuka
Szakszuka z przepisu Rozkosznego!

Rozbudziliśmy twój apetyt? Sprawdź również przepisy uczestników programu w Księdze Przepisów oraz na naszej grupie na facebooku.

Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl