Rozkoszny przygotował krem z pieczonych papryk i pomidorów, pieczarki z ryżem i brokułami oraz labneh czyli flambirowane banany z kruszonką w jogurcie.
MasterChef Nastolatki. Przepis na flambirowane banany
- Jurorzy MasterChefa powiedzieli, że ten deser to jedna z najlepszych rzeczy jakie jedli - zaczął Michał Rokosz Rozkoszny, który zgłosił się do udziału w jednej z konkurencji w 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki".
Składniki:
- jogurt grecki banany masło miód rum
Zaczynamy od odsączenia jogurtu greckiego na sitku o drobnych oczkach. Labneh to gęsty, kremowy jogurt wytwarzany przez odsączenie serwatki z jogurtu naturalnego. Najlepiej odstawić go na jak najdłużej.
Na patelni podsmażamy masełko, aż stanie się pachnące i bursztynowe. Dodajemy przepołowione banany i karmelizujemy wraz z miodem. Wlewamy rum i flambirujemy. Podajemy z ekspresową kruszonką z patelni.
Deser zrobił na jury ogromne wrażenie, chociaż rum jako składnik szkolnego posiłku nie jest może najtrafniejszym pomysłem.
- Kruszonka z patelni siada totalnie. Jesteś bezpieczny, widzimy się w kolejnym odcinku – podsumowuje Dorota Szelągowska.
MasterChef Nastolatki. Poznaj przepis na szakszukę, którą pokochali jurorzy
Sekretem idealnej szakszuki jest szczodre sypnięcie przyprawami, uduszenie papryki do aksamitnej miękkości i kilka pomidorków koktajlowych nadających landrynkowej słodyczy.
Chcesz zjeść wyjątkowe śniadanie, które nasyci się na cały dzień? Przygotuj poniższe składniki.
- Przepis na szakszukę: 2 – 4 porcje
- 1 biała lub czerwona cebula (200 g), pokrojona w drobną kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka harissy lub ewentualnie ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ¼ łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
- 1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- ½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
- ¾ łyżeczki soli
- 4 duże jajka “zerówki”
Szakszuka - jak przygotować? Przepis Rozkosznego
1. Na rozgrzanej oliwie smaż cebulę ze szczyptą soli. Po 5 minutach dodaj paprykę i smaż aż będzie przyjemnie miękka. Teraz dodaj przyprawy - to tajemnica idealnej szakszuki! Kolenda, kumin, wędzona papryka i czosnek. Jak w twojej kuchni zacznie pięknie pachnieć dodaj koncentrat pomidorowy, harrisę i cukier trzcinowy.
2. To czas na główny składnik szakszuki - pomidory! Wlej na patelnię pomidory z puszki, dorzuć pokrojone pomidorki kotajlowe, dopraw do smaku i czekaj aż sos zgęstnieje.
3. Sprawdź czy sos jest wystarczająco gęsty - spróbuj zrobić w nim małe wgłębienie. Jeśli pomidory są już gotowe to wbij w cztery wgłębienia jajka. Dopraw solą, przykryj i czekaj. Zdejmij patelnię w momencie, w którym będziesz uważał jajka za gotowe. Niektórzy lubią bardziej lub mniej ścięte. Pamiętaj, że od gorącej patelni jajka będą jeszcze "dochodzić" podane na stole!
4. Podawaj posypane kolendrą, skropione oliwą i koniecznie ze świeżym pieczywem. Smacznego! Nie zapomnij pochwalić się swoją szakszuką oznaczając nas na Instagramie bądź Facebooku @masterchefnastolatkitvn
Zobacz film instruktażowy w wykonaniu Rozkosznego!
Rozbudziliśmy twój apetyt? Sprawdź również przepisy uczestników programu w Księdze Przepisów oraz na naszej grupie na facebooku.
Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl
- Hotel Paradise 8: Kacper i Ola podjęli złą decyzję. Czy to koniec paktu?
- Iza Kuna u Kuby Wojewódzkiego. "Twoja córka jest hot. Hotówa!
- Back to school: Łamanie języka na angielskim, historia i nauka o genach. Zobacz najlepsze momenty z 3. odcinka
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN