Przepis na sos berneński. Najważniejsze jest mieszanie!

MasterChef: Jak zrobić sos berneński?

MasterChef. Przepis na sos berneński

Sos berneński to znany dodatek, który wzbogaca smak wielu dań. Wyjątkowy w swojej prostocie, łączy w sobie bogactwo masła i świeżych ziół, tworząc idealne uzupełnienie dla mięs, szczególnie steków czy pieczonych ryb. Jego korzenie sięgają francuskiej kuchni, gdzie zyskał renomę jako jeden z podstawowych sosów w kuchni haute cuisine.

W przepisie na sos najważniejsze jest mieszanie!

Składniki:

  • 2 żółtka jaj
  • 100 g masła klarowanego
  • 70 ml octu winnego
  • 30 ml łyżki białego wina
  • skórka cytryny
  • 10 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W małym rondelku wymieszać ocet winny, sok z cytryny, skórkę z cytryny, białe wino, szalotkę i estragon. Gotować na małym ogniu, aż płyn zredukuje się (mniej więcej do dwóch łyżek). Ostudzić.

W misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna), ubić żółtka z redukcją octu i wina. Ubić, aż masa będzie gęsta i kremowa.

Stopniowo dodawać ciepłe (nie gorące!) masło klarowane, ciągle ubijając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i resztą estragonu oraz trybulą.

MasterChef. Przepis na Lemon curd

Mamy trzy podstawowe rodzaje bez: klasyczna - francuska ubijana na zimno i suszona długo w piekarniku, szybka - włoska z syropem cukrowym na zimno i do opalenia palnikiem oraz beza szwajcarska, którą robi się w kąpieli wodnej. Debora w konkurencji z bezami przygotowała bezę włoską z kremem cytrynowym na biszkopcie z ponczem z pomarańczy i limonki z cointreau.

MasterChef: Przepis na Lemon Curd

Lemon curd to cytrynowy krem o słodko-kwaśnym smaku i kremowej konsystencji. Przygotowywany z świeżo wyciśniętego soku z cytryn, cukru, jajek oraz masła idealnie sprawdza się jako dodatek do tart, bez, naleśników czy słodkich bułek. Jego intensywny cytrynowy smak świetnie komponuje się z różnymi deserami, dodając im świeżości i głębi.

Składniki:

  • 100 ml soku z cytrusów - niekoniecznie z cytryny,
  • 130 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 3 całe jaja
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120 g masła
  • Jak to się mówi brzydko, rozbełkujemy.

Przygotowanie:

Rozpuszczamy cukier w soku, podgrzewając na niewielkim ogniu. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka z łyżką mąki ziemniaczanej. Całość powoli łączymy, ciągle mieszając.Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ może to spowodować, że jajka się zetną. Gdy mieszanka osiągnie konsystencję gęstego sosu (powinna pokrywać tył łyżki), zdejmij garnek z ognia. Dodaj masło i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści i połączy.

(opcjonalnie): Jeśli chcesz uzyskać bardzo gładką konsystencję, przefiltruj lemon curd przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.

Przepisy znajdziecie w naszej "Księdze przepisów".

MasterChef. Goście tej edycji

W kuchni pojawi się Martyna Niemiec, zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef Nastolatki”. Zawodnicy będą musieli odgadnąć produkty zawarte w daniu, które przygotowała laureatka programu. 

Po raz pierwszy gościnią „MasterChefa” będzie Gosia Molska, która sprawdzi jak kucharze radzą sobie z daniami roślinnymi. Z kolei Justyna Sekunda przeprowadzi masterclass, skupiając się na deserach. Do studia zawita także Juan Camilo Quintero, włoski szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin. Podczas jego obecności uczestnicy będą musieli połączyć kuchnie dwóch światów – Francję z Japonią, Wietnam z Gruzją, czy Meksyk z Maroko.  

Tuż przed decydującym starciem studio odwiedzi także Konstantin Filippou, szef dwugwiazdkowej restauracji w Wiedniu! Najlepsi z najlepszych udadzą się do Grecji. To tam poznamy zwycięzcę 13. edycji "MasterChefa", na którego czeka statuetka, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz aż 200 tysięcy złotych! Dodatkowo na zdobywcę pierwszego miejsca czeka nagroda w wysokości 50 tysięcy złotych od sponsora programu. 

podziel się:

Pozostałe wiadomości