Magda Gessler kolejny raz pokazuje, że nie ma rzeczy niemożliwych! Tym razem odwiedziła Łódź, aby pomóc właścicielom restauracji "Gargoły" znajdującej się przy słynnej ulicy Piotrkowskiej. Sylwia i Irek, małżeństwo prowadzące lokal, stanęli przed finansowym i osobistym kryzysem i już tracili nadzieję na ratunek. Po rewolucjach lokal przeszedł całkowitą metamorfozę i zmienił nazwę na "Imber". Czy restauracja serwująca kuchnię żydowską odniosła sukces? Sprawdź, jak dziś radzi sobie miejsce odmienione przez Magdę Gessler!
- Jak wyglądała sytuacja restauracji "Gargoły" przed rewolucjami
- Jak Magda Gessler zmieniła menu i wizerunek lokalu
- Jakie dania pojawiły się w nowym menu restauracji "Imber"
- Czy "Imber" nadal istnieje i co o nim mówią goście
- Jak właściciele restauracji wspominają ostatnie lata
Zobacz najlepsze fragmenty z odcinka "Kuchennych rewolucji" na górze strony.
"Kuchenne rewolucje" w Łodzi – jak przebiegły?
Magda Gessler po raz kolejny zmierzyła się z trudnym zadaniem. Tym razem odwiedziła Łódź i restaurację "Gargoły", której właścicielami byli Sylwia i Irek. Lokal serwował kuchnię podhalańską – kwaśnicę, placki po zbójnicku, czy karkówkę. Choć karta dań była dopracowana, gości w restauracji brakowało. Pandemia tylko pogłębiła problemy finansowe lokalu, co odbiło się także na relacji małżeńskiej właścicieli.
Po pierwszym spotkaniu z Sylwią i Irkiem Magda Gessler szybko zauważyła, że stres związany z prowadzeniem biznesu powoduje, że para przestała ze sobą współpracować. Sama kuchnia również nie spełniała oczekiwań. Kwaśnica była jedynym daniem, które przypadło restauratorce do gustu. Pozostałe potrawy – choć smaczne – były zbyt ciężkie i brakowało im charakteru.
Magda Gessler postanowiła przeprowadzić całkowitą metamorfozę. Nazwa lokalu zmieniła się na "Imber", a kuchnia zyskała nowy kierunek – restauracja zaczęła serwować dania inspirowane kuchnią żydowską. Menu wypełniły nowe pozycje, takie jak tatar ze śledzia, bulion barani czy pulpety w sosie jogurtowym. Kolacja finałowa była sukcesem, a Magda Gessler wróciła do lokalu po 7 tygodniach, by sprawdzić, czy zmiany przyniosły oczekiwane efekty.
W tym tygodniu pracujemy nad wystrojem i klimatem w naszej restauracji ❤ do 16.02 lokal nieczynny.
Posted by Restauracja Imber on Friday, February 12, 2021
"Kuchenne rewolucje". Czy restauracja "Imber" nadal istnieje?
Po rewolucjach restauracja "Imber" zaczęła działać na pełnych obrotach. Lokal znajduje się przy ulicy Piotrkowskiej 43 w Łodzi i nadal serwuje dania wprowadzone przez Magdę Gessler. W menu znajdują się między innymi: tatar ze śledzia, bulion barani oraz pulpety zapiekane w sosie jogurtowym.
Posted by Restauracja Imber on Friday, September 9, 2022
Opinie gości na temat "Imber" są bardzo pozytywne. Klienci chwalą smaki potraw, wyjątkowy klimat lokalu oraz zaangażowanie właścicieli, którzy włożyli ogrom pracy w rozwój miejsca.
"Pyszne jedzenie i cudowna atmosfera. Pulpety i tatar to prawdziwe mistrzostwo!" – pisze jeden z gości.
W 2024 roku restauracja świętowała swoje piąte urodziny, organizując specjalne wydarzenia, takie jak grillowanie na świeżym powietrzu i koncerty muzyki klezmerskiej. Właściciele przyznają, że ostatnie lata były dla nich trudne, ale wierzą, że najgorsze już za nimi. "Imber" stał się ważnym punktem kulinarnym na mapie Łodzi i przyciąga zarówno mieszkańców, jak i turystów.
Dzień dobry! Pomożecie odtworzyć nam wspaniałą atmosferę panującą podczas ostatniego grillowania? W może stworzymy...
Posted by Restauracja Imber on Tuesday, July 16, 2024
Autor: Kamila Jamrożek
Źródło zdjęcia głównego: TVN