MasterChef. Szok i popłoch wśród uczestników
Na początku odcinka uczestnicy mieli okazję poznać niezwykle kreatywną kuchnię Przemka Klimy. Juror przygotował: pierogi z kaszanką i parmezanem, kaszankę w cieście piwno-kukurydzianym, z chorizo, majonezem z dyni i marynowanymi pędami sosny oraz pate en coute z kaszanką, pistacjami, smardzami, jus wieprzowym, piklami i sałatą freeze. W tej sytuacji można było się domyślić, że tematem pierwszej konkurencji będzie kaszanka. Kucharze po dobraniu się w pary mieli 100 minut na przydządzenie kaszanki od podstaw oraz stworzenie dania, w którym będzie ona głównym składnikiem. Nikt wcześniej nie gotował tego rodzaju wyrobów, więc wśród wszystkich zapanowała panika i chaos. Ile potrzeba krwi? W jakich proporcjach dać kaszę i mięso? Czym doprawić?
Efekt końcowy? Różny. Od względnie udanych dań po małe katastrofy.
Kulki z kaszanki z grzybami i cebulą w panierce panko z musem jabłkowym przygotowały Marlena i Ewelina. Komentarz jury był jeden - Kaszanki tu zostało mało. Pierogi z kaszanką, cebulą w sosie winno-morelowym z sosem chrzanowym podały Agnieszka i Emilia. - Wątrobianka taka - skomentował Przemek. Kaszankę w cieście francuskim z pieczarkami w glazurze sojowo-miodowej i śmietaną oraz kurki z szalotką przyrządzili Olga i Antoni - Pomysł jest niezły, wszystko jest zbalansowane, ale produkt początkowy jest suchy - stwierdził Michel.
Adrian i Jakub podeszli do tematu z fantazją i podali placuszki ziemniaczano-twarogowe z kaszanką i cebulą w sosie kurkowo-korzennym. - Oj, kombinowaliście na szczycie Alp. (...) Koledzy, mało kaszanki w życiu jedliście - stwierdziła Magda Gessler. Karolina i Debora zdecydowały się na ciekawe połączenie: krokiety z kaszanki w panierce panko na musie morelowym. Jury miało dużo zarzutów do samej kaszanki, która była dziwnie jasna. Samo danie zostało pochwalone za pomysł.
Kaszankę z bobem i kozim serem, z dodatkiem chutney z wędzonej śliwki i czerwonej cebuli oraz kruszonką z orzechów zaproponowali Julka i Ryszard. Danie, zdaniem jurorów, było przekombinowane. Największy zarzut był do śliwki wędzonej, które zdominowała smak potrawy. Kaszanka z musem z pieczonej papryki przygotowali Basia i Bartek. Jury uznało, że na talerzu trochę mało się dzieje, ale sama kaszanka jest w miarę smaczna. Kaszanka z sosem pomidorowym, chipsami z pomidora i jabłkami była propozycją Rafała i Ewy. I mimo, że kaszanka się rozpadała, to smakowała dobrze. - Ewa, jestem za tym, żebyś robiła kruszonkę z kaszanki - zaproponowała Magda Gessler. Ostatni do oceny zostali Melania i Gracjan i ich tarta tatin z kaszanką. Największe wrażenie na jury zrobiła sama kaszanka. - Nareszcie kaszanka! - chwaliła Magda Gessler. Niestety, tarta wypadła dużo gorzej. Nie dość, że średnio smakowała, to jeszcze fatalnie wyglądała.
Jesteśmy trochę przerażeni, że zapomnieliście w ogóle o kaszance. Kaszanki jako takiej, jaka powinna być, była może jedna.
Wyniki zadania były następujące: Karolina, Debora, Olga, Antoni, Ewa i Rafał zaliczyli zadanie i trafili "na balkon" i są bezpieczni. Agnieszka i Emilia wypadły najsłabiej i od razu przechodzą do ostatniej, trzeciej konkurencji, bez udziału w drugim zadaniu, co zmniejsza ich szanse na utrzymanie fartucha.
Wszystkie przepisy z 1. zadania znajdziecie w naszej Księdze Przepisów.
MasterChef odcinek 1. Zobacz najciekawsze momenty!
MasterChef. Goście tej edycji
Do studia gościnnie powróci Michał Korkosz „Rozkoszny”. Pod jego okiem pretendenci do tytułu MasterChefa przygotują idealną bezę. Dodatkowo, wykorzystując żółtka z poprzedniej konkurencji, uczestnicy podadzą sos berneński. W kuchni pojawi się też Martyna Niemiec, zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef Nastolatki”. Zawodnicy będą musieli odgadnąć produkty zawarte w daniu, które przygotowała laureatka programu.
Po raz pierwszy gościnią „MasterChefa” będzie Gosia Molska, która sprawdzi jak kucharze radzą sobie z daniami roślinnymi. Z kolei Justyna Sekunda przeprowadzi masterclass, skupiając się na deserach. Do studia zawita także Juan Camilo Quintero, włoski szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin. Podczas jego obecności uczestnicy będą musieli połączyć kuchnie dwóch światów – Francję z Japonią, Wietnam z Gruzją, czy Meksyk z Maroko.
Tuż przed decydującym starciem studio odwiedzi także Konstantin Filippou, szef dwugwiazdkowej restauracji w Wiedniu! Najlepsi z najlepszych udadzą się do Grecji. To tam poznamy zwycięzcę 13. edycji "MasterChefa", na którego czeka statuetka, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz aż 200 tysięcy złotych! Dodatkowo na zdobywcę pierwszego miejsca czeka nagroda w wysokości 50 tysięcy złotych od sponsora programu.
- Fartuchy "MasterChefa" rozdane. Ich liczba zaskakuje!
- "Podał nam nieżywego ptaka w bajorze!". Jak zareagował Przemek Klima?
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN