MasterChef. W trzecim zadaniu liczył się smak
Halibut na białej i czerwonej faosli, puree z fenkułu, sos pomidorowy, seler naciowy, orzechy oliwa koperkowa - odtworzenie tego dania było zadaniem sześciu ostatnich uczestników odcinka. Kucharze podczas krótkiej degustacji poznali główne składniki potrawy. Diabeł tkwi jednak w szczegółach. Jakie są propocje? Jakich użyto składników. Na co składa się sos? Jak przyrządzona jest ryba? Na te wszystkie pytania kucharze musieli odpowiedzieć sobie sami.
Wasze zadanie polega na odtworzeniu tego dania, żeby zrobić to dobrze, trzeba mieć doskonałe wyczucie smaku.
Uczestnicy mieli na zadanie 45 minut. W spiżarni czekało ich małe utrudnienie. Halibut był praktycznie w całości, wymagał więc filetowania, co dla niekórych okazało się wyzwaniem. W ostatnich minutach zadania do kuchni wkradł się chaos i zamieszanie. Leciały naczynia, butelki, a dania były nakładane na talerze tuż przez końcem czasu. Jak to odbiło się na ich jakości?
Wszystkie dania otrzymały pozytywne oceny za wygląd, ale to Emilia Gramsa i Jakub Kurzep okazali się najlepsi i otrzymali swoje fartuchy. Pozostali dostali drugą szansę w dogrywce.
- Jestem pod wrażeniem, ze praktycznie cała ta ekipa wie, jak usmażyć dobry kawałek ryby - podsumował Przemek.
Wszystkie przepisy z 1. odcinka znajdziecie w naszej Księdze Przepisów.
MasterChef. Goście tej edycji
Do studia gościnnie powróci Michał Korkosz „Rozkoszny”. Pod jego okiem pretendenci do tytułu MasterChefa przygotują idealną bezę. Dodatkowo, wykorzystując żółtka z poprzedniej konkurencji, uczestnicy podadzą sos berneński. W kuchni pojawi się też Martyna Niemiec, zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef Nastolatki”. Zawodnicy będą musieli odgadnąć produkty zawarte w daniu, które przygotowała laureatka programu.
Po raz pierwszy gościnią „MasterChefa” będzie Gosia Molska, która sprawdzi jak kucharze radzą sobie z daniami roślinnymi. Z kolei Justyna Sekunda przeprowadzi masterclass, skupiając się na deserach. Do studia zawita także Juan Camilo Quintero, włoski szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin. Podczas jego obecności uczestnicy będą musieli połączyć kuchnie dwóch światów – Francję z Japonią, Wietnam z Gruzją, czy Meksyk z Maroko.
Tuż przed decydującym starciem studio odwiedzi także Konstantin Filippou, szef dwugwiazdkowej restauracji w Wiedniu! Najlepsi z najlepszych udadzą się do Grecji. To tam poznamy zwycięzcę 13. edycji "MasterChefa", na którego czeka statuetka, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz aż 200 tysięcy złotych! Dodatkowo na zdobywcę pierwszego miejsca czeka nagroda w wysokości 50 tysięcy złotych od sponsora programu.
- Przepis na polędwicę Wellington według Przemysława Klimy. Wyborna! Przepis na ulubiony azjatycki sos Tomka Jakubiaka! Jeden składnik podbija smak!
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN