"Trzy sosy były do poprawy, czwarty był do zlewu". Kto odpadł z programu "Masterchef" w 3. odcinku?

MasterChef: Jak zrobić sos berneński?

Dogrywki w MasterChefie kończą się zwykle tak samo - ktoś musi odpaść. W ostatniej konkurencji 3. odcinka uczestnicy musieli się zmierzyć z sosem berneńskim.

MasterChef. Jak zrobić idealnego steka?

- Myślę panowie, że czas na jakieś bardzo słone, wysublimowane żarcie - zaczęła Magda Gessler.

W dogrywce gwiazdą talerza miał być stek i sos berneński. Mięsem zajęli się Michel z Przemkiem, a dodatek mieli przygotować uczestnicy. W konkurencji znaleźli się: Bartłomiej Antoni, Olga, Melania, Gracjan i Karolina.

Jak zrobić idealny stek? Najlepiej zacząć od wyboru mięsa wysokiej jakości. Potem, po pokrojeniu go na plastry trzeba smażyć na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie dodajemy masło, czosnek i tymianek. Dajemy stekowi chwilę odpocząć i na koniec solimy. Proste? Proste.

MasterChef. Przepis na sos berneński

Sos berneński to znany dodatek, który wzbogaca smak wielu dań. Wyjątkowy w swojej prostocie, łączy w sobie bogactwo masła i świeżych ziół, tworząc idealne uzupełnienie dla mięs, szczególnie steków czy pieczonych ryb. Jego korzenie sięgają francuskiej kuchni, gdzie zyskał renomę jako jeden z podstawowych sosów w kuchni haute cuisine.

W przepisie na sos najważniejsze jest mieszanie!

Składniki:

  • 2 żółtka jaj
  • 100 g masła klarowanego
  • 70 ml octu winnego
  • 30 ml łyżki białego wina
  • skórka cytryny
  • 10 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W małym rondelku wymieszać ocet winny, sok z cytryny, skórkę z cytryny, białe wino, szalotkę i estragon. Gotować na małym ogniu, aż płyn zredukuje się (mniej więcej do dwóch łyżek). Ostudzić.

W misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna), ubić żółtka z redukcją octu i wina. Ubić, aż masa będzie gęsta i kremowa.

Stopniowo dodawać ciepłe (nie gorące!) masło klarowane, ciągle ubijając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i resztą estragonu oraz trybulą.

MasterChef: Kto odpadł z programu?

MasterChef. Kto nie mieszał wystarczająco sprawnie?

Antoni i Gracjan przygotowali sosy, które świetnie sprawdziły się jako dodatek do mięsa. Pozostałe cztery propozycje miały sporo błędów: złe proporcje, złe przyprawy, dziwna konsystencja.

- Wiemy, że te sosy nie były doskonałe. Trzy sosy były do poprawy, ale czwarty był do zlewu - zaczął Przemek Klima. Najgorzej w dogrywce poszło Bartłomiejowi, który w tej sytuacji musiał pożegnać się z programem.

Czułem, że to mój koniec. Koniec w MasterChefie, ale początek nowej drogi. (...) Co dalej? Gotowanie.
- podsumował Bartłomiej.
MasterChef 13, odcinek 3
MasterChef 13, odcinek 3
MasterChef 13, odcinek 3
MasterChef 13, odcinek 3
MasterChef 13, odcinek 3
+13
Zobacz galerię

Przepisy znajdziecie w naszej "Księdze przepisów".

MasterChef. Goście tej edycji

W kuchni pojawi się Martyna Niemiec, zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef Nastolatki”. Zawodnicy będą musieli odgadnąć produkty zawarte w daniu, które przygotowała laureatka programu. 

Po raz pierwszy gościnią „MasterChefa” będzie Gosia Molska, która sprawdzi jak kucharze radzą sobie z daniami roślinnymi. Z kolei Justyna Sekunda przeprowadzi masterclass, skupiając się na deserach. Do studia zawita także Juan Camilo Quintero, włoski szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin. Podczas jego obecności uczestnicy będą musieli połączyć kuchnie dwóch światów – Francję z Japonią, Wietnam z Gruzją, czy Meksyk z Maroko.  

Tuż przed decydującym starciem studio odwiedzi także Konstantin Filippou, szef dwugwiazdkowej restauracji w Wiedniu! Najlepsi z najlepszych udadzą się do Grecji. To tam poznamy zwycięzcę 13. edycji "MasterChefa", na którego czeka statuetka, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz aż 200 tysięcy złotych! Dodatkowo na zdobywcę pierwszego miejsca czeka nagroda w wysokości 50 tysięcy złotych od sponsora programu. 

podziel się:

Pozostałe wiadomości