W dogrywce znalazły się: Basia, Ewelina, Agnieszka, Emilia. Michel Moran przygotował dla nich trzy suflety - czekoladowy, migdałowy i pamarańczowy. Uczestniczki mogły sprawdzić jak powinna wyglądać odpowiednia wysokość i konsystencja sufleta. Zawodniczki miały 35 minut na przygotowanie swojej wersji tej potrawy. W ostatniej chwili Michel utrudnił nieco zadanie - Ja mam ochotę na wytrawny suflet.
"O niee", "Pech nad pechy", "Wytrawnych sufletów nigdy nie robiłam" - komentowały dziewczyny. Wszystkie cztery starały się pomagać sobie nawzajem, ale prawdą jest, że każda z nich walczyła o pozostanie w programie. Główną trudnością sufleta jest jego odpowiednie wyrośnięcie i wyczucie kiedy środek jest już ścięty. Warto pamiętać, żeby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia sufleta, które trwa jedynie 15 minut. Efekt jaki chcemy osiągnąć to złota, chrupiąca skórka i miękki środek.
Jako pierwsza swój suflet podała Basia - To jest suflet serowy, po prostu. I ta prostota zagwarantowała Basi miejsce na balkonie. Ewelina podała suflet z serem kozim i figą, Emilia suflet z serem gruyere i dynią, natomiast Agnieszka zdecydowała się na suflet z serem gruyere i tymiankiem.
Suflet Emilii zaskoczył smakiem i idealnym doprawieniem. - Bomba - skomentował Przemek Klima. Agnieszki danie "popłynęło", co nie było winą zbyt krótkiego pieczenia, ale złymi proporcjami dodatków. - Czuję za dużo tłuszczu od sera, ja czuję za dużo sera - podsumował Michel. I to właśnie ten ser przesądził o tym, że to Agnieszka musiała pożegnać się z programem.
Wszystkie przepisy na suflety znajdziecie w naszej Księdze Przepisów.
MasterChef odcinek 1. Zobacz najciekawsze momenty!
MasterChef. Goście tej edycji
Do studia gościnnie powróci Michał Korkosz „Rozkoszny”. Pod jego okiem pretendenci do tytułu MasterChefa przygotują idealną bezę. Dodatkowo, wykorzystując żółtka z poprzedniej konkurencji, uczestnicy podadzą sos berneński. W kuchni pojawi się też Martyna Niemiec, zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef Nastolatki”. Zawodnicy będą musieli odgadnąć produkty zawarte w daniu, które przygotowała laureatka programu.
Po raz pierwszy gościnią „MasterChefa” będzie Gosia Molska, która sprawdzi jak kucharze radzą sobie z daniami roślinnymi. Z kolei Justyna Sekunda przeprowadzi masterclass, skupiając się na deserach. Do studia zawita także Juan Camilo Quintero, włoski szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin. Podczas jego obecności uczestnicy będą musieli połączyć kuchnie dwóch światów – Francję z Japonią, Wietnam z Gruzją, czy Meksyk z Maroko.
Tuż przed decydującym starciem studio odwiedzi także Konstantin Filippou, szef dwugwiazdkowej restauracji w Wiedniu! Najlepsi z najlepszych udadzą się do Grecji. To tam poznamy zwycięzcę 13. edycji "MasterChefa", na którego czeka statuetka, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz aż 200 tysięcy złotych! Dodatkowo na zdobywcę pierwszego miejsca czeka nagroda w wysokości 50 tysięcy złotych od sponsora programu.
- Fartuchy "MasterChefa" rozdane. Ich liczba zaskakuje!
- "Podał nam nieżywego ptaka w bajorze!". Jak zareagował Przemek Klima?
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN