Przejęli restaurację na początku pandemii. Czy w Restauracji Floriańskiej ktoś miał smak? "Dania ohydne i dania dobre"

"Kuchenne rewolucje" w Szczyrku. Czy w Restauracji Floriańskiej można dobrze zjeść?

"Kuchenne rewolucje" w Szczyrku. Czy w Restauracji Floriańskiej można dobrze zjeść?
Kuchenne rewolucje: Skąd Magda Gessler czerpie inspiracje

W 22. sezonie "Kuchenne rewolucje" zawitały do Szczyrku. To tam niedługo przed wybuchem pandemii COVID-19 właścicielami Restauracji Floriańska zostali Stefan i Gabrysia. Dla małżonków lokal był szczególnie ważny — to tu przed laty wyprawili wesele, a także świętowali chrzciny dziecka. Gdy pojawiła się szansa przejęcia restauracji, długo się nie zastanawiali. Wprowadzane obostrzenia wpłynęły jednak na liczbę mieszkańców. Z pomocą przyszła Magda Gessler!

"Kuchenne rewolucje" w Szczyrku. Właściciele przejęli Restaurację Floriańską przed samą pandemią

Szczyrk to niezwykle popularny kurort położony w Beskidzie Śląskim. Niestety wybuch pandemii COVID-19 i związane z nim obostrzenia przyczyniły się do zamknięcia wielu lokali gastronomicznych, które nie przetrwały braku klientów. Z podobnymi problemami borykali się właściciele Restauracji Floriańska, którzy byli bohaterami 11. odcinka 22. sezonu "Kuchennych rewolucji".

Gabrysia i Stefan przejęli lokal na samym początku pandemii. Restauracja zajmowała szczególne miejsce w ich sercach. Małżeństwo przed dwunastoma laty, jeszcze za poprzednich właścicieli, wyprawiło tu swoje wesele. Co więcej, także tutaj, dwa lata później świętowali chrzciny swojej córki. Floriańska pamięta też wiele rocznic i innych uroczystości Stefana i Gabrysi. Toteż gdy pojawiła się szansa na przejęcia lokalu, małżonkowie nie wyobrażali sobie, by ten mógł trafić z zupełnie obce ręce. Zdecydowali się na skok na głęboką wodę. Bardzo ryzykowny, bowiem ze względu na szalejącą wówczas pandemię, musieli sporo dokładać do interesu. Wszystko po to, by nie zamknąć Floriańskiej i nie zwalniać pracowników. Jedynym ratunkiem okazała się Magda Gessler.

SPRAWDŹ TEŻ: Szokujące odkrycia Magdy Gessler w "Zorbie". Co się stało z restauracją z Tych po "Kuchennych rewolucjach"?

Restauratorka przybyła na miejsce, by poznać zaułki Restauracji Floriańskiej. W oczy i uszy rzucała się lokalizacja. Restauracja sąsiadowała bowiem z remizą Ochotniczej Straży Pożarnej. Mimo to właściciele się nie poddawali i serwowali dania na wynos.

Czas na degustację! Magda Gessler na początek otrzymała czekadełko, w skład którego wchodziły... mandarynki.

"Kuchenne rewolucje" w Szczyrku. Czy kucharz ma smak?

Czego mogła skosztować Magda Gessler? Zupy pomidorowej, którą musiała sama doprawić, a także pierogów, w których znalazło się sporo kurczaka. A to wszystko dlatego, że trafia do nich... mięso z rosołu! To nie przypadło do gustu restauratorce. Tutejszym daniem popisowym miał być schabowy z kością i sosem borowikowym. I był to strzał w dziesiątkę!

Co tu się dzieje? Jest miszmasz. Dania ohydne i dania dobre. Kto tak gotuje kapustę marnie? Ohyda!
- stwierdziła Magda Gessler w rozmowie z właścicielami.
Schabowy z kością zachwycił Magdę Gessler!
Schabowy z kością zachwycił Magdę Gessler!
Źródło: Max

Magda Gessler była zaskoczona tym, jak smacznego schabowego zjadła. Kolejnego dnia kucharz przygotował kilka popisowych dań. Na stół wjechały treściwa grochówka, zalewajka, pierogi ruskie i dorodny pstrąg. Degustację przerwało wycie syreny strażackiej. To nie przeszkodziło jednak w ocenie. Dania okazały się przepyszne! Utalentowany kucharz dał Magdzie Gessler sporą nadzieję na to, że rewolucja może się udać.

Czas na inspekcję kuchni. A tam... mrożonki i biurowy "burdel". Już na pierwszy rzut oka widać było, że szafki do najczystszych nie należą. Choć restauracja odegrała ważną rolę w życiu właścicieli, sentyment nie wystarczy, by zacząć zarabiać.

Sentymentalni właściciele świętowali w restauracji ważne wydarzenia
Sentymentalni właściciele świętowali w restauracji ważne wydarzenia
Źródło: Max

"Kuchenne rewolucje" w Szczyrku. Czy Bistro Śliwa nadal istnieje?

Jakie zmiany czekała restauracja? Lokal miał wypełnić się duchem gór! A to wszystko w towarzystwie wędzonej śliwki. Ze względu na sytuację i obostrzenia kolacja miała wyjątkowy charakter. Dania zostały przygotowane w słoikach i rozdawano je gościom, którzy jedli w samochodach.

"Kuchenne rewolucje" w Szczyrku. Bistro Śliwa zawładnie sercami mieszkańców?
"Kuchenne rewolucje" w Szczyrku. Bistro Śliwa zawładnie sercami mieszkańców?
Źródło: Max

SPRAWDŹ TEŻ: Ile wiesz o królowej "Kuchennych rewolucji"? Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę na temat Magdy Gessler

Magda Gessler wróciła do Bistro Śliwa, choć wówczas wciąż trwał lockdown. Mimo że większość lokali była zamknięta, przed restauracją palił się ogień i ustawiała kolejka! Stworzony przez właścicieli kiosk okazał się strzałem w dziesiątkę. A co z daniami? Magda Gessler postawiła sprawę jasno — wszystko było przepyszne!

Niestety w październiku 2022 roku właściciel Bistro Śliwa poinformował za pośrednictwem mediów społecznościowych, że zamyka restaurację.

Z głębokim smutkiem i żalem informuję, co następuje! Oficjalnie Restauracja "Bistro Śliwa" została zamknięta! Chciałem podziękować wszystkim, którzy razem ze mną tworzyli to miejsce mimo wszystko! Szczególne podziękowania kieruje do Magdy Gessler wraz z całą ekipą "Kuchennych rewolucji"
- czytamy.

W jednym z komentarzy pod wpisem ujawnił jedynie: "Wszystko działało ok. Dopóki rachunków nie dostaliśmy".

SPRAWDŹ TEŻ: Właściciel lokalu "James Bomba-lina" przepraszał Magdę Gessler. Pamiętacie, co się wtedy wydarzyło?

podziel się:

Pozostałe wiadomości