Przepis na polędwicę Wellington według Przemysława Klimy. Wyborna!

240421_MASTERCHEF_NASTOLATKI_S01E07_POPR1 www_Sub_02

To już ostatnia prosta przed wielkim finałem programu "MasterChef Nastolatki". Młodzi kucharze odwiedzili jedno z najwybitniejszych miejsc na kulinarnej mapie Polski i poznali przepis na wyjątkową polędwicę

Uczestnicy "MasterChef Nastolatki" w restauracji Przemka Klimy

Uczestnicy programu mieli niepowtarzalną okazję podejrzeć jak pracuje Przemek Klima i co można zjeść w jego restauracji. - Nie będzie żadnych krewetek ani lobsterów, ponieważ to jest moja, polska kuchnia autorska - zaczął Przemek.

To było takie wow, że jesteśmy w najlepszej restauracji w Polsce!
- zachwycała się Zuza

Degustacja zaczęła się od pierogów z kalarepy z chrzanem i pistacjami. - Połączenie smaków było idealne i totalnie nieoczywiste - skomentowała Zuza. Kolejnym daniem był tatar z polędwicy wołowej, szpiku kostego i miso grzybowego z kawiorem z jesiotra, do którego idealnie pasowały churrosy z czosnkiem niedźwiedzim, majonezem truflowym i cebulą dymką.

- Skąd się wziął pomysł na restaurację, jak to się zaczęło? - spytała Zuza.

- Gdybym nie gotował, to uprawiałbym jakiś sport wyczynowo, ponieważ uwielbiam rywalizację. To jest ciągła pogoń i dyscyplina. Ja mówię, ze gotowanie zaczyna się nie od gotowania, a od sprzątania - zdradził Przemek Klima.

Na deser młodzi kucharze spróbowali jabłek z lodami z kwaśnej śmietany z granitą z szampana, porzeczek i białego bzu. Danie wyglądalo imponująco i zrobiło na wszystkich ogromne wrażenie. - Wiecie jak to smakuje? To smakuje jak lato - skomentowała Martyna Niemiec.

Ostatnim daniem, które stanowiło też pierwszą konkurencję była polędwica Wellington. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od nazwiska brytyjskiego dowódcy wojskowego, księcia Wellingtona, który był jednym z głównych dowódców w bitwie pod Waterloo.

Co to jest Wellington? Przepis na polędwicę Przemka Klimy

Zaczynamy od warzyw. Polędwica będzie podana z puree z selera z kawą.

Składniki:

  • seler
    • masło
      • śmietana kremówka
        • tymianek
          • mleko

            Wszystko pakujemy do worka i zamykamy próżniowo, a potem pieczemy przez 40 minut w 85stC. Następnie blendujemy wszystko i dodajemy kawę.

            - Kolejna rzecz: polędwica i mięso - kontynuuje Przemek.

            • ogon wołowy
              • skrzydełka kurczaka
                • polędwica

                  Ogony i skrzydełka pieczemy na blasze w piekarniku w 150stC, z których później robimy sos. Polędwicę przysmażamy na patelni na maśle klarowanym.

                  Duxelle z pieczarek

                  • pieczarki
                    • szalotka kasza gryczana

                      Kroimy cebulę i pieczarki i blendujemy. Następnie smażymy na patelni z klarowanym masłem. Gotujemy kaszę gryczaną i łączymy z cebulą i pieczarkami.

                      Następnie rozkładamy przygotowane wcześniej naleśniki po cztery obok siebie. Na nie kładziemy plastry szynki podsuszanej, pieczarki z kaszą i na wszystko kładziemy kawałek polędwicy posmarowany musztardą. Następnie całość zawijamy. Tak przygotowaną roladę zawijamy ponownie w ciasto francuskie i wkładamy do piekarnika o temperaturze 210stC. Po upieczeniu kroimy na plastry i podajemy z puree i sosem.

                      MasterChef Nastolatki: Przemysław Klima zaprosił uczestników do swojej restauracji!

                      MasterChef Nastolatki. Kim jest Przemek Klima?

                      Przemek Klima to renomowany krakowski kucharz i restaurator, posiada doświadczenie zawodowe zdobywane nie tylko na polskim rynku. W swojej karierze pełnił funkcję sous chef w pierwszych polskich lokalach, które otrzymały prestiżową gwiazdkę Michelin. Od roku 2019 Klima jest gospodarzem Bottigliera 1881, restauracji, która jako pierwsza w Polsce zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Przemek Klima w latach 2021 i 2022, uplasował się na liście 100 najlepszych kucharzy na świecie według rankingu The Best Chefs Award.

                      Gościem specjalnym w 9. odcinku jest zdobywca trzeciej gwiazdki Michelin w Polsce - chef Przemysław Klima! Jego autorska ryba w białym sosie i jej przygotowanie przesądzą o tym, kto przejdzie do ścisłego finału rywalizacji o tytuł szóstego MasterChefa Juniora. 

Oglądajcie na player.pl
                      Autorska ryba Przemysława Klimy
                      Gościem specjalnym w 9. odcinku jest zdobywca trzeciej gwiazdki Michelin w Polsce - chef Przemysław Klima! Jego autorska ryba w białym sosie i jej przygotowanie przesądzą o tym, kto przejdzie do ścisłego finału rywalizacji o tytuł szóstego MasterChefa Juniora. Oglądajcie na player.pl

                      Przemek Klima - gdzie wystąpił?

                      To nie będzie debiut Przemka Klimy w telewizyjnym programie kulinarnym. Wcześniej, jako szef kuchni, gościnnie oceniał zawodników w 9. i 10. sezonie „MasterChefa” oraz w 6. serii „MasterChefa Juniora”.

                      Przemysław Klima w Masterchef Nastolatki
                      Przemysław Klima w Masterchef Nastolatki

                      Nowa restauracja w Krakowie!

                      Pierwszy szef kuchni w Polsce, który zdobył dla swojej restauracji dwie gwiazdki Michelin niedawno ogłosił, że planuje otworzyć w Krakowie kolejne miejsce spotkań z pysznym jedzeniem!

                      Przemek Klima nowym jurorem programu MasterChef!
                      Przemek Klima nowym jurorem programu MasterChef!
                      Już wkrótce rozpoczną się poszukiwania kolejnego najlepszego kucharza-amatora w Polsce. Tym razem pretendentów do tytułu MasterChefa oceniać będą Magda Gessler, Michel Moran oraz debiutujący w tej roli szef Przemysław Klima!

                      Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl

                      Reporter: Anna Szafrańska

                      Źródło: TVN

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości