To już ostatnia prosta przed wielkim finałem programu "MasterChef Nastolatki". Młodzi kucharze odwiedzili jedno z najwybitniejszych miejsc na kulinarnej mapie Polski i poznali przepis na wyjątkową polędwicę
Uczestnicy "MasterChef Nastolatki" w restauracji Przemka Klimy
Uczestnicy programu mieli niepowtarzalną okazję podejrzeć jak pracuje Przemek Klima i co można zjeść w jego restauracji. - Nie będzie żadnych krewetek ani lobsterów, ponieważ to jest moja, polska kuchnia autorska - zaczął Przemek.
To było takie wow, że jesteśmy w najlepszej restauracji w Polsce!
Degustacja zaczęła się od pierogów z kalarepy z chrzanem i pistacjami. - Połączenie smaków było idealne i totalnie nieoczywiste - skomentowała Zuza. Kolejnym daniem był tatar z polędwicy wołowej, szpiku kostego i miso grzybowego z kawiorem z jesiotra, do którego idealnie pasowały churrosy z czosnkiem niedźwiedzim, majonezem truflowym i cebulą dymką.
- Skąd się wziął pomysł na restaurację, jak to się zaczęło? - spytała Zuza.
- Gdybym nie gotował, to uprawiałbym jakiś sport wyczynowo, ponieważ uwielbiam rywalizację. To jest ciągła pogoń i dyscyplina. Ja mówię, ze gotowanie zaczyna się nie od gotowania, a od sprzątania - zdradził Przemek Klima.
Na deser młodzi kucharze spróbowali jabłek z lodami z kwaśnej śmietany z granitą z szampana, porzeczek i białego bzu. Danie wyglądalo imponująco i zrobiło na wszystkich ogromne wrażenie. - Wiecie jak to smakuje? To smakuje jak lato - skomentowała Martyna Niemiec.
Ostatnim daniem, które stanowiło też pierwszą konkurencję była polędwica Wellington. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od nazwiska brytyjskiego dowódcy wojskowego, księcia Wellingtona, który był jednym z głównych dowódców w bitwie pod Waterloo.
Co to jest Wellington? Przepis na polędwicę Przemka Klimy
Zaczynamy od warzyw. Polędwica będzie podana z puree z selera z kawą.
Składniki:
- seler
- masło
- śmietana kremówka
- tymianek
- mleko
Wszystko pakujemy do worka i zamykamy próżniowo, a potem pieczemy przez 40 minut w 85stC. Następnie blendujemy wszystko i dodajemy kawę.
- Kolejna rzecz: polędwica i mięso - kontynuuje Przemek.
- ogon wołowy
- skrzydełka kurczaka
- polędwica
Ogony i skrzydełka pieczemy na blasze w piekarniku w 150stC, z których później robimy sos. Polędwicę przysmażamy na patelni na maśle klarowanym.
Duxelle z pieczarek
- pieczarki
- szalotka kasza gryczana
Kroimy cebulę i pieczarki i blendujemy. Następnie smażymy na patelni z klarowanym masłem. Gotujemy kaszę gryczaną i łączymy z cebulą i pieczarkami.
Następnie rozkładamy przygotowane wcześniej naleśniki po cztery obok siebie. Na nie kładziemy plastry szynki podsuszanej, pieczarki z kaszą i na wszystko kładziemy kawałek polędwicy posmarowany musztardą. Następnie całość zawijamy. Tak przygotowaną roladę zawijamy ponownie w ciasto francuskie i wkładamy do piekarnika o temperaturze 210stC. Po upieczeniu kroimy na plastry i podajemy z puree i sosem.
MasterChef Nastolatki. Kim jest Przemek Klima?
Przemek Klima to renomowany krakowski kucharz i restaurator, posiada doświadczenie zawodowe zdobywane nie tylko na polskim rynku. W swojej karierze pełnił funkcję sous chef w pierwszych polskich lokalach, które otrzymały prestiżową gwiazdkę Michelin. Od roku 2019 Klima jest gospodarzem Bottigliera 1881, restauracji, która jako pierwsza w Polsce zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Przemek Klima w latach 2021 i 2022, uplasował się na liście 100 najlepszych kucharzy na świecie według rankingu The Best Chefs Award.
Przemek Klima - gdzie wystąpił?
To nie będzie debiut Przemka Klimy w telewizyjnym programie kulinarnym. Wcześniej, jako szef kuchni, gościnnie oceniał zawodników w 9. i 10. sezonie „MasterChefa” oraz w 6. serii „MasterChefa Juniora”.
Nowa restauracja w Krakowie!
Pierwszy szef kuchni w Polsce, który zdobył dla swojej restauracji dwie gwiazdki Michelin niedawno ogłosił, że planuje otworzyć w Krakowie kolejne miejsce spotkań z pysznym jedzeniem!
Oglądajcie program "MasterChef Nastolatki w TVN i Player.pl
- Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!
- Małgorzata Rozenek-Majdan: "Nigdy nie umierałam, ale tak sobie to wyobrażam"
Reporter: Anna Szafrańska
Źródło: TVN