Kulinarna podróż po Śląsku - sprawdź dania zaproponowane przez Magdę Gessler w Rybniku

Kuchenne rewolucje: "Co tu się stało?"
W rybnickiej restauracji "Siała baba mak" odbyła się niezapomniana kolacja finałowa, która mimo początkowych turbulencji związanych z awarią elektryczną, przeistoczyła się w niezwykłe kulinarne doświadczenie. Goście mieli okazję delektować się wyjątkowymi daniami, łączącymi tradycyjną polską kuchnię z nowoczesnymi akcentami.

Od pieczonej kaszanki z zapiekanym jabłkiem po wyborną golonkę podaną z kapustą i ziemniakami. Spotkanie, które miało szansę na chwilę przerodzić się w katastrofę, szybko zamieniło się w wieczór pełen smaków, wspomnień i pochwał dla zdolnej załogi restauracji, pokazując, że w "Siała baba mak" tradycja spotyka się z nowoczesnością na najwyższym poziomie.

Kuchenne rewolucje, odcinek 3
Kuchenne rewolucje, odcinek 3

Kuchenne rewolucje - jak przebiegła finałowa kolacja?

Goście, zasiadając przy starannie nakrytych stołach, nie spodziewali się, że wieczór zacznie się od niewielkiego zamieszania. "Co tu się stało?" - rozległ się zaskoczony szept, gdy nagle zgasły światła. Na szczęście, z dzielnym personelem nie ma sytuacji bez wyjścia, i awaria elektryczna została prędko naprawiona, przywracając lokalu jego ciepły, przytulny blask.

Kuchenne rewolucje, odcinek 3
Kuchenne rewolucje, odcinek 3

Kiedy atmosfera napięcia ustąpiła miejsca rozluźnieniu, pierwsze danie zostało podane. Przystawką była pieczona kaszanka, która w towarzystwie zapiekanego jabłka z gorczycą przeniosła gości do czasów, gdy tradycyjne polskie wypieki królowały na stołach.

Można powiedzieć, że kiedyś babcia, tak zwaną Uma, robiła. Jak się świniobicia robiła, to tak było. Także polecam
- wspomnieniami podzielił się jeden z gości, przywołując na myśl rodzinną atmosferę i tradycje.
Kuchenne rewolucje, odcinek 3
Kuchenne rewolucje, odcinek 3

Następnie serwowana była zupa - krupnik śląski, ale nie taki zwyczajny. Zupa, bogata w smaki i aromaty, łączyła w sobie elementy gulaszu z tradycyjnym krupnikiem, tworząc niezapomnianą kompozycję, która bez wątpienia trafiła w gusta Ślązaków.

Przepyszna jest ta zupa!
- nie krył entuzjazmu inny z gości.
Kuchenne rewolucje, odcinek 3
Kuchenne rewolucje, odcinek 3

Przyszła pora na danie główne. Na stołach pojawiła się golonka, która zaskoczyła wszystkich miękkością i głębią smaku.

Była naprawdę bardzo miękka, ale to co było pod golonką było wyjątkowe. Ta kapusta z ziemniakami była świetna. No i kopytka smakują!
- mówił jeden z gości, chwaląc kapustę z ziemniakami

Kolacja dobiegła końca, a goście byli zachwyceni doświadczeniem. Nie obyło się też bez podziękowań ze strony Magdy Gessler:

Dziękuję wszystkim, szczególnie załodze. Nie było jej łatwo, ale dali radę na piątkę z plusem
- powiedziała znana restauratorka

Kuchenne rewolucje - gdzie pojawi się Magda Gessler w nowym sezonie?

Po ponad czternastu latach kulinarnych podróży po Polsce, Magda Gessler nadal udowadnia, że nie boi się nowych wyzwań, odkrywając ciemne strony gastronomii. W nowym sezonie słynna restauratorka podejmie się rewolucji między innymi w barze "Chicken Go" w Żninie, pizzerii „Świńskie sprawki” w Łodzi, czy znanemu z kuchni meksykańskiej lokalowi „Don Martinez” w Rybniku. Ekipa programu odwiedzi też Bydgoszcz, Nowy Targ, Myszęcin oraz Nowy Tomyśl. To będzie wiosna pełna wyzwań!

Czytaj też:

Autor: Paweł Kopała

podziel się:

Pozostałe wiadomości