- "Kuchenne rewolucje" w Zielonej Górze. Jak zmieniła się restauracja "Hot Italian Pizza" – metamorfoza
- "Kuchenne rewolucje" w Zielonej Górze. Powrót Magdy Gessler do restauracji ''Trattoria La Piccola Strada"
- "Kuchenne rewolucje". Kiedy następny odcinek programu?
Fragment programu "Kuchenne rewolucje" zobaczysz na górze strony.
"Kuchenne rewolucje" w Zielonej Górze, odc. 9. Jak zmieniła się restauracja "Hot Italian Pizza" – metamorfoza
Przemiana, jaką przeszła dawna ''Hot Italian Pizza'', to nie tylko zmiana nazwy – dziś lokal działa jako ''Trattoria La Piccola Strada'' – ale przede wszystkim głęboka rewolucja w wyglądzie, atmosferze i smaku.
Jeszcze niedawno wnętrze przypominało bardziej szkolną stołówkę niż włoską trattorię. Dominowały biel i czerwień, które przywodziły na myśl raczej polską flagę niż włoski klimat. Teraz wnętrze zyskało nową energię – pełno tu zieleni, naturalnych akcentów i ciepłych dodatków, które natychmiast przenoszą gości w rejony słonecznej Italii. Zmieniło się otoczenie baru, które wcześniej było surowe i nijakie – dziś wygląda jak prawdziwe serce trattorii. Na stołach również zaszły poważne zmiany – zamiast domowych, przypadkowych dekoracji pojawiła się prosta, elegancka aranżacja, która dodaje miejscu klasy i spójności.
Magda Gessler zadbała także o nowe menu, które odzwierciedla autentyczne, włoskie podejście do smaku i jakości. W karcie pojawiły się m.in.:
Pizza czerwona – na bazie sosu z pieczonej czerwonej papryki i pomidorów pelati, z mozzarellą fior di latte, pikantnym salami, anchois i oliwkami.
Pizza żółta – przygotowana z sosu z pieczonej żółtej papryki i żółtych pomidorów, z mozzarellą fior di latte, pieczonymi ziemniakami i delikatnie podsmażonymi dodatkami.
Sałatka z sałaty rzymskiej – z sosem winegret z granatów, pieczonymi i świeżymi pomidorami, czerwoną cebulą, oliwkami i figami.
Zmiana ''Hot Italian Pizza'' w ''Trattorię La Piccola Strada'' to przykład tego, jak odważna decyzja i ciężka praca mogą odmienić los restauracji. Z lokalu, który świecił pustkami, powstało klimatyczne miejsce z prawdziwie włoskim sercem, do którego chce się wracać.
ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ:
"Kuchenne rewolucje" w Zielonej Górze, odc. 9. Rewizyta Magdy Gessler w restauracji ''Trattoria La Piccola Strada"
Właściciele – Rafał i Kamila – przeszli długą drogę, by odzyskać zaufanie gości i na nowo zakochać się w kuchni, którą tworzą. Magda Gessler wróciła, by to zweryfikować. Degustacja rozpoczęła się od czekadełka – focacci. I choć wypiek mógłby być nieco bardziej chrupiący – ciasto było zbyt miękkie – to było to tylko preludium do tego, co miało nastąpić.
Następnie na stół trafiło carpaccio wołowe, które Magda skwitowała krótkim, ale jednoznacznym: ''Dobre!''. Po nim – drugie carpaccio, tym razem z burratą – i również zyskało uznanie.
Kulminacją wieczoru była oczywiście pizza. Pierwsza – z sosem z żółtych pomidorów i papryki, z dodatkiem pieczonego ziemniaka – zrobiła na Magdzie Gessler ogromne wrażenie.
Ależ ona wygląda!- skomentowała Magda Gessler
Druga pizza – na bazie sosu z czerwonych pomidorów i papryki – dopełniła obraz smaku i jakości. Po niej przyszła pora na sałatkę, a zwieńczeniem całego posiłku było klasyczne tiramisu.
Pizza znakomita, trzyma się na baczność! Balans smakowy jest idealny! Przepyszne ciasto! Jest bardzo, bardzo dobrze!- podsumowała Magda Gessler
Takie słowa w ustach Magdy Gessler to najwyższy możliwy komplement. Dziś restauracja ''Trattoria La Piccola Strada'' działa prężnie i zdobywa coraz więcej wiernych gości. Jeśli chcecie sami przekonać się o efektach rewolucji i spróbować jednej z najlepszych pizz w regionie, koniecznie odwiedźcie ich przy ulicy Wandy 43 w Zielonej Górze. Rewolucja zakończona sukcesem – to miejsce zdecydowanie warto odwiedzić!
Czytaj też: Magda Gessler wyjawiła, jakie potrawy lubi najbardziej i za czym nie przepada. Niektórzy będą zaskoczeni
"Kuchenne rewolucje". Kiedy następny odcinek programu?
Jeśli chcecie zobaczyć więcej kulinarnych metamorfoz i niezwykłych historii restauracji, nie przegapcie kolejnego odcinka "Kuchennych rewolucji"! Premiera już 1 maja o godzinie 20:55 w TVN. Program będzie także dostępny na platformach streamingowych – w serwisie Player.pl oraz Max. Zobaczcie, jak Magda Gessler pomaga kolejnym restauratorom w walce o lepszą przyszłość ich lokali!
Autorka/Autor: Kinga Rysula