Na warszawskim Kole mieści się niewielka restauracja z kuchnią tajską, którą otworzył Nepalczyk o imieniu Bikram. W rodzinnym Nepalu studiował medycynę. Jednak kiedy rozpoczął praktykę w szpitalu, zrozumiał, że codzienne stykanie się z ludzkim cierpieniem i nieszczęściem za bardzo go przygnębia. Zrezygnował z pracy w szpitalu i postanowił wyruszyć w podróż. W ten sposób trafił do Polski i podjął pracę jako kucharz. Odkrył wówczas, że to właśnie gotowanie sprawia mu przyjemność. Zgodnie z nepalską tradycją mężczyzna ożenił się, a następnie postanowił podjąć pracę na własny rachunek i otworzył niewielką restaurację Vintuna.
Właściciel nie miał pojęcia ani o kuchni, ani o higienie
Bikram przeszkolił do pracy dwóch studentów z Nepalu. W menu restauracji Vintuna znalazły się flagowe dania tajlandzkie jak pad thai, green i red curry, a nawet popularne w Polsce potrawy innych azjatyckich kuchni, w tym wietnamskie sajgonki, czy chińska zupa won ton. Chociaż restauracje, w których Bikram wcześniej pracował miały sporo klientów, okazało się, że jego własny lokal praktycznie na siebie nie zarabia. Jedyna osoba, która stołuje się tutaj regularnie, to pan Karol, wielbiciel tajskiej kuchni, który zaprzyjaźnił się z Bikramem. Kiedy mężczyzna dowiedział się, że jego ulubionej restauracji grozi zamknięcie, doradził właścicielowi wezwać na pomoc Magdę Gessler.
Gdy Magda Gessler po raz pierwszy odwiedziła lokal Bikrama, wstrząsnął nią niski poziom higieny i jakości kuchni w restauracji.
To najgorsze sajgonki jakie w życiu jadłam!oceniła Magda Gessler
Tu jest taki brud, że zamykam!
Czy Magdzie Gessler uda się uratować restauracje Vintuna? Obejrzyj odcinek, by się przekonać! Emisja w środę, 14 sierpnia o 16:35.
"Kuchenne rewolucje" - zgłoś się na casting do programu!
Nowe pomysły, smaki, wystrój lokali, a przede wszystkim rewolucja w życiu właścicieli upadających lokali. Nieustraszona Magda Gessler przybędzie na ratunek do Twojego baru, restauracji i pomoże Ci zacząć od nowa, dzieląc się swoim kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.
Zgłoś się do programu już teraz!
- "Azja Express" wraca z nową godziną emisji! Zobacz zwiastun hitowego programu TVN!
- Przemek Klima o przepisie na sukces. "Bez tego nie będzie szefem kuchni na pewno"
Autor: Zuzanna Żelazny