Przemek Klima w 13. sezonie programu dołączył do jury "MasterChefa". Jest szefem kuchni i współwłaścicielem pierwszej i jedynej w Polsce restauracji odznaczonej dwoma gwiazdkami w prestiżowym przewodniku Michelin Guide. To nie będzie debiut Przemka Klimy w telewizyjnym programie kulinarnym. Wcześniej, jako szef kuchni, gościnnie oceniał zawodników w 9. i 10. sezonie „MasterChefa” oraz w 6. serii „MasterChefa Juniora”. Był gościem w "MasterChef Nastolatki" i dał się poznać jako wymagający i niezwykle oddany gotowaniu szef kuchni.
Jakie tytułowy "MasterChef" powinien mieć kluczowe cechy?
Wiesz co, musi mieć na pewno obsesję na punkcie gotowania. Musi całkowicie się oddać gotowaniu i tylko to robić, bo nie można wszystkiego robić. Tak samo jak w sporcie, nie można być dobrym w każdej z dyscyplin, musisz być tylko w jednej najlepszy. Tam jest gotowanie, gotowanie, jeszcze raz gotowanie i tylko kształcenie się w tym kierunku.- odpowiedział Przemek Klima
Przemek dużą wagę przywiązuje do staranności, porządku w miejscu pracy i odpowiedniej organizacji. Na co jeszcze szef kuchni zwraca szczególną uwagę?
Żeby wybrać Masterchefa, prawdziwego szefa kuchni w tym programie, to na pewno ta osoba musi być mocno zaangażowana w tę profesję. Musi mieć błysk w oku i przede wszystkim mieć smak, bo bez tego nie będzie szefem kuchni na pewno.- zdradził Przemek Klima
Przemek osiągnął ogromny sukces zawodowy. Jego restauracja Bottiglieria1881 jest znana na całym świecie. Czy ma jakąś radę dla młodych kucharzy, którzy marzą o wielkiej karierze w gastronomii?
Rada jest jedna. Ciężka praca i nadgodziny, bo w naszej pracy pracuje się więcej niż 8 godzin. Jednak to jest praca wielogodzinna. Ja to niekiedy porównuję do takiego biegu, że cały czas się biegnie, mało się odpoczywa. Ale później, jak dobrze wyjdzie, jest dobry rezultat.- odpowiedział Przemek Klima
Premiera 1. odcinka już 1 września o 19:30 w TVN.
Przemysław Klima — prowadzący "MasterChef"
Pasję do gotowania odkrył bardzo wcześnie zainspirowany gotowaniem mamy, która przygotowywała posiłki dla niego i jego brata. Chwilę później rozpoczął naukę w szkole gastronomicznej i zdobywał pierwsze doświadczenia w krakowskich restauracjach hotelowych, co doprowadziło go do dołączenia do ekipy Ancory, jednej z pierwszych restauracji w Krakowie zajmującej się nowoczesnym fine diningiem. Następnym krokiem była Warszawa i restauracje Amaro i Senses, które zdobyły pierwsze gwiazdki Michelin dla Polski, a potem staże w najlepszych restauracjach świata jak Noma, czy Kadeau.
W 2019 roku wrócił do Krakowa by objąć stery w Bottiglieria1881. Pierwszą gwiazdkę zdobył w rok od otwarcia, a drugą w 2023. W kuchni Przemka króluje Małopolska i jej sezonowe bogactwa – od ziół i owoców wyhodowanych przez lokalnych farmerów, do grzybów i dziczyzny, z których powstaje wielodaniowe menu degustacyjne.
Ponieważ gotowanie Przemka jest głęboko osadzone w tradycyjnym, domowym gotowaniu, w kwietniu 2024 otworzył kolejną restaurację Bufet, gdzie serwuje klasyki polskiej kuchni ugotowane z niezwykłą starannością. Uzupełnieniem tego powrotu do korzeni jest również książka „Fun Dining”, w której dzieli się swymi ulubionymi przepisami na proste dania.
- Przepis na polędwicę Wellington według Przemysława Klimy. Wyborna! Przepis na ulubiony azjatycki sos Tomka Jakubiaka! Jeden składnik podbija smak!
Źródło: TVN