Wszystko zwiastowało sukces "Bistra w Kapuście" po "Kuchennych rewolucjach". Co się stało z lokalem?

20250114_141432
Jak zmieniła się restauracja U Mariusza? Czy Magdzie Gessler udało się pomóc? Sprawdź!

W 2019 roku Magda Gessler zawitała do Płocka, by przeprowadzić kolejną z "Kuchennych rewolucji". Jej celem było uratowanie restauracji "U Mariusza", która zmagała się z wieloma problemami. W wyniku jej działań powstało "Bistro w Kapuście" – lokal, który miał być nowym kulinarnym sercem miasta. Początkowo wszystko wskazywało na to, że zmiany przyniosły sukces. Dziś jednak "Bistro w Kapuście" to już historia, a w jego miejscu działa zupełnie inna restauracja.

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak wyglądała historia "Bistro w Kapuście" w "Kuchennych rewolucjach"
  • Jakie zmiany wprowadziła Magda Gessler w barze "U Mariusza"
  • Czy "Bistro w Kapuście" nadal działa

"Bistro w Kapuście" ("U Mariusza") w "Kuchennych rewolucjach"

Początkowo restauracja "U Mariusza" specjalizowała się w sushi, jednak właściciel Mariusz postanowił rozszerzyć menu, by przyciągnąć jak najszersze grono klientów. W karcie znalazły się nie tylko dania kuchni polskiej, jak pierogi czy kotlety, ale także włoskie makarony, azjatyckie dania z woka, a nawet urugwajskie placki. Niestety, tak szeroka oferta przerosła możliwości kucharzy, którzy nie mieli doświadczenia w przygotowywaniu wielu egzotycznych potraw.

Problemy organizacyjne i finansowe sprawiły, że lokal zaczął tracić klientów, a atmosfera w zespole była coraz bardziej napięta. To właśnie wtedy żona właściciela, Justyna, postanowiła wezwać na pomoc Magdę Gessler.

Kuchenne rewolucje w Płocku
Kuchenne rewolucje w Płocku

Magda Gessler, jak zawsze, postawiła na autentyczność i prostotę. Zdecydowała o rezygnacji z rozbudowanego menu na rzecz klasycznych, polskich smaków, które miały być sercem nowej restauracji. "U Mariusza" zmieniło się w "Bistro w Kapuście", a jego specjalnością stały się gołąbki w różnych odsłonach – z kaczką, jagnięciną czy w wersji wegetariańskiej.

Zmianie uległo również wnętrze, które zyskało ciepły, rustykalny charakter, oraz sposób funkcjonowania lokalu. Magda Gessler nauczyła personel, jak tworzyć potrawy zgodnie z jej przepisami, co początkowo przyciągnęło rzesze gości.

Powtórka 9. odcinka 20. sezonu "Kuchennych rewolucji" 15 stycznia 2025 r. o godz. 16.35 w TVN.

Czytaj więcej: "Największą porażką restauracji są tacy ludzie jak Ty!". Magda Gessler nie owija w bawełnę!

"Kuchenne rewolucje". Czy bistro "W Kapuście" nadal istnieje?

Choć po rewolucjach "Bistro w Kapuście" cieszyło się dużą popularnością, z czasem zaczęło borykać się z trudnościami. Przygotowanie gołąbków i innych potraw według wytycznych wymagało dużego zaangażowania i precyzji, co w codziennej pracy mogło okazać się wyzwaniem. Dodatkowo do upadku restauracji przyczyniła się pandemia COVID-19.

Ostatecznie restauracja przestała działać, a w jej miejscu otwarto zupełnie nowy lokal o innej koncepcji. Mimo to "Bistro w Kapuście" przez pewien czas było ważnym punktem na kulinarnej mapie Płocka, przyciągając miłośników tradycyjnych polskich smaków w odświeżonej formie. Magda Gessler zawsze podkreśla, że sukces restauracji po jej rewolucjach zależy od zaangażowania właścicieli i zespołu w utrzymanie wprowadzonych zmian.

Czytaj też: Czy "Gospoda pod Rumianym Jabłkiem" nadal istnieje? Sprawdzamy, co się zmieniło po "Kuchennych rewolucjach"

podziel się:

Pozostałe wiadomości