W katowickiej restauracji Meltini, prowadzonej przez Arka i Igora, kuchnia pełna jest smaków, ale czy trafionych? Podczas wizyty Magdy Gessler na stole pojawiły się pierogi w różnych wariantach, pizza i makaron. Choć niektóre dania miały potencjał, to nadmiar sera i tłuszczu szybko stał się tematem numer jeden. Czy właściciele przyjmą surową krytykę Gessler i zmienią podejście do swojego menu?
Za grube ciasto i „żadny” ser
Pierwszym daniem, które trafiło na stół restauratorki, były pierogi zakopiańskie. Magda Gessler od razu zwróciła uwagę na problem z ich strukturą.
Sam farsz jest ciekawy, ciasto zdecydowanie za grube. To nie jest zły początek, ale w pierogach tym kunsztem jest ciasto
Choć początek oceny nie był miażdżący, właściciele mogli mieć nadzieję na pozytywny odbiór.
Niestety, sytuacja pogorszyła się, gdy na stole pojawiły się pierogi cztery sery. Gessler od razu zwróciła uwagę na jakość nadzienia, które według niej nie spełniało oczekiwań.
Czy cztery, czy jeden, to nie wiadomo. Smak jest jeden, to jest żadneskwitowała bez ogródek, podkreślając, że ser nie wnosił do dania nic wyjątkowego.
Pizza smaczna, ale zbyt tłusta
Kolejną potrawą była pizza carbonara. Choć pierwszy kęs zapowiadał pozytywną ocenę, Gessler szybko zauważyła podobieństwo do pierogów.
Wszystko jest bardzo podobne do tych pierogów. To są te same sery. Pizza jest cholernie tłusta, ale jest dobra, jest smaczna. Bardzo dobre ciasto, ale ilość sera i kalorii jest ogromnamówiła.
Pochwaliła delikatne ciasto, ale nie mogła przejść obojętnie obok przesadnej ilości tłuszczu i sera, które według niej psuły danie.
Ostatnim punktem degustacji były pierogi zapiekane z pieca ze szpinakiem oraz makaron milano w sosie pomidorowym. I tutaj znowu ser był problemem.
Znowu ser? Pierogi też mają w środku ser... Wyście zwariowali, tutaj jest pewnie około 4000 kalorii. Sam tłuszcz, niezdrowe... Zabierają tą zapiekankę z moich oczu, bo mi się robi słabomówiła restauratorka, wyraźnie niezadowolona z powtarzalności smaków i nadmiaru tłuszczu.
Makaron na ratunek
Jedynym daniem, które obroniło się w tej degustacji, był makaron milano, choć i on nie uniknął krytyki. Magda Gessler zauważyła, że pasta była przegotowana, a sos pomidorowy zbyt skąpy.
Makaron jest smaczny, pomidorów jest za mało, pasta jest przegotowana, ale nie da się ukryć, że jest to najlepsze daniepodsumowała.
Ocena Magdy Gessler jasno pokazała, że w Meltini brakuje balansu między smakami, a kuchnia opiera się zbyt mocno na jednym składniku – serze. Czy właściciele posłuchają rad restauratorki i zmienią swoje menu?
Czytaj też:
- Top Model: Pokaz, sesja i pierwsza eliminacja. Najlepsze fragmenty 3. odcinka
- Jak uniknąć znużenia podczas poszukiwań w lumpeksie?
Autor: Paweł Kopała