W jubileuszowym, 400. odcinku ''Kuchennych rewolucji'' Magda Gessler odwiedziła Cieszyn i restaurację ''EkoTradycja''. Już pierwsza degustacja przyniosła spore zaskoczenie – nie burzę, a... pochwały. Pstrąg okazał się ''idealny'', golonka ''mądrze ugotowana'', a szarlotka zdobyła serce słynną kruchością i maślanym smakiem.
- "Kuchenne rewolucje" w Cieszynie. Co wydarzyło się podczas degustacji w 8. odcinku 30. sezonu programu?
- "Kuchenne rewolucje". Kiedy następny odcinek programu?
Fragment programu "Kuchenne rewolucje" zobaczysz na górze strony.
"Kuchenne rewolucje" w Cieszynie, odc. 8. Jak przebiegła degustacja w restauracji ''EkoTradycja"?
Cieszyn, nastrojowa ''EkoTradycja'' i jubileuszowy – 400. – odcinek ''Kuchennych rewolucji''. To miało być kolejne trudne otwarcie. Kryzys w lokalu, pustki w tygodniu...Wszystko wskazywało na to, że Magda Gessler będzie musiała przeprowadzić pełnowymiarową rewolucję. Tymczasem już podczas pierwszej degustacji doszło do... zaskoczenia.
Zanim restauratorka cokolwiek spróbowała, dodała jedno zdanie, które zbudowało napięcie:
Ogólnie karta jest intrygująca...- skomentowała Magda Gessler
Na początek klasyka – rosół z czterech rodzajów mięsa z domowym makaronem. Brzmiało obiecująco.
Bardzo ciekawy pomysł na rosół, fajny makaron, ale czuć wodzianką- oceniła Magda Gessler
Rosół okazał się zbyt rozwodniony – mimo ciekawej konstrukcji smakowej, zabrakło mu głębi. Kolejna była filiżanka barszczu:
Buraki mogłyby być bardziej czerwone, są przegotowane. Kołdun - baranina jest, majeranek jest, pieprz jest – pyszne!- skomentowała Magda Gessler
Jednym z największych zaskoczeń był pstrąg wędzony. Kiedy Magda Gessler spróbowała pierwszego kęsa, powiedziała:
Idealny! Idealnie uwędzony! Jest soczysty, wspaniały. Brawo!- oceniła Magda Gessler
To był przełomowy moment degustacji. Magda Gessler była wyraźnie zaskoczona poziomem dań i rzuciła, pół żartem, pół serio:
Czego oni ode mnie chcą?- dodała Magda Gessler
Na stole pojawiła się również pieczona w piwie golonka. Tłuste, ciężkie danie, które może przytłoczyć – ale nie tym razem:
Bardzo dobra golonka, mądrze ugotowana i współcześnie podane!- oceniła Magda Gessler
Degustację zwieńczyła szarlotka, która przypieczętowała pozytywne wrażenia:
Super! Kruche ciasto, maślane! To jest bardzo dobrze zrobione!- podsumowała Magda Gessler
Pierwszy dzień w Cieszynie nie przyniósł dramatów, które widzowie często kojarzą z początkiem rewolucji. Zamiast tego był smak, pomysł, wykonanie – i prawdziwa pasja, z którą Bożena gotuje mimo trudności. Na koniec Magda Gessler podsumowała ten dzień jednym zdaniem: Dziś jest wybornie!
Czytaj też: Magda Gessler wyjawiła, jakie potrawy lubi najbardziej i za czym nie przepada. Niektórzy będą zaskoczeni
"Kuchenne rewolucje". Kiedy następny odcinek programu?
Jeśli chcecie zobaczyć więcej kulinarnych metamorfoz i niezwykłych historii restauracji, nie przegapcie kolejnego odcinka "Kuchennych rewolucji"! Premiera już 24 kwietnia o godzinie 20:55 w TVN. Program będzie także dostępny na platformach streamingowych – w serwisie Player.pl oraz Max. Zobaczcie, jak Magda Gessler pomaga kolejnym restauratorom w walce o lepszą przyszłość ich lokali!
Autor: Kinga Rysula