Tatar jest jednym z ulubionych dań Polaków, którzy serwują go w domach w wielu różnych formach. Można nawet stwierdzić, że to jedno z naszych dań narodowych, dlatego też często staje się zimną przekąską na domowych uroczystościach. W 5. odcinku Masterchefa, Ewa Zahorska przygotowała wyjątkowego tatara, który zaskoczył wszystkich i oczarował jury. Hitem był jeden składnik, którego nikt się nie spodziewał!
Przepis na tatar wołowy z marynowaną cebulką i specjalnym składnikiem, który oczarował jury
Najważniejsze w wersji tatara Ewy są składniki, które mogą wydawać się nowe i nie do końca pasujące, jednak jak widzieliśmy w 5. odcinku Masterchefa, jury było dosłownie oczarowane. Tak wyglądają składniki:
- Polędwica wołowa 100g Kasza gryczana 25g Łyżeczka pieprzu zielonego Cebulka dymka Sól Pieprz do smaku Żółtko 1 Łyżka oleju rzepakowego Cebulka perłowa Ok 6sztuk 1,2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka wody Sos majonezowy 1 jajko Łyżka musztardy chrzanowej 100 ml oleju Pieprz szczypta Sok z połowy cytryny
Tatar z 5. odcinka Masterchefa - przygotowanie
Polędwicę siekamy drobno, dodajemy do niej posiekany zielony pieprz, jedno żółtko, łyżkę oleju rzepakowego, łyżkę wody, pokrojoną białą część cebuli dymki (siekamy bardzo drobno), sól, pieprz i wszystko mieszamy .
Kaszę gryczaną wysypujemy na rozgrzaną patelnię i czekamy 2-3 min jak zacznie lekko podskakiwać, to będzie oznaka, że jest gotowa. Połowę kaszy dodajemy do mięsa, drugą połowę zostawiamy do przybrania. Jeżyny podsmażamy, żeby były miękkie i odstawiamy do przybrania.
Majonez
Całe jajko wbijamy do wysokiego naczynia, potem dodajemy olej, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz. Blendujemy, zaczynamy od samego dołu, dłuższą chwilę nie ruszamy, a potem powoli w górę i dół.
Jak podać tatar?
Tatar wykładamy w ringu, posypujemy prażoną kaszą gryczaną, na wierzch robimy kropki z majonezu, układamy cebulkę perłową, jeżyny. Posypujemy posiekaną zieloną częścią dymki .
To wszystko! Smacznego!
- Masterchef - kłótnia o ośmiornicę. ''Zignorowała zasady, to będzie w montażu!''
- Polsko-ukraiński duet walczy o zyski w restauracji. Magda Gessler sprawdza, co robią źle
Autor: Dominik Pajewski
Źródło zdjęcia głównego: Materiały prasowe