MasterChef. Smak tego ciasta znają wszyscy
Jury lubi w klasyki. Umiejętność przyrządzenia tradycyjnych i pozornie prostych dań jest dowodem na umiejętności kucharza. W drugim zadaniu uczestnicy mieli okazję spróbować karpatki samej Magdy Gessler, a dokładniej przepisu jej babci, która miała własną cukiernię.
- Bardzo ważną rzeczą jest, żeby nie używać termoobiegu. Należy dodać prawdziwej wanilii i oczywiście masła - zdradziła Magda Gessler.
Po degustacji zawdonicy ruszyli do spiżarni! Na wykonanie zadania, czyli upieczenie karpatki mieli 70 minut. Najbardziej przerażony konkurencją był Ryszard, który nie mieszka w Polsce, a karpatka nie była deserem jego dzieciństwa. - Szanuję i doceniam, to co przyniosła dla mnie [Magda Gessler], ale dla mnie nudne smaki - podsumował.
Ryszard od początku nie radził sobie z zadaniem. Nie miał pojęcia jak zrobić ciasto parzone ani krem. Pozostali uczestnicy programu starali się pomóc, podając przepis, ale Ryszard nie potrafił zapanować nad stresem i chaosem. Inni zawodnicy radzili sobie różnie, dla niektórych był to pierwszy raz z karpatką. Po lekko ponad godzinie jury mogło ocenić efekty ich pracy.
"To nie jest karpatka", "To jest internet, to nie jest gotowanie", "To jest surowe!", "Jestem zszokowana" - padały komentarze.
Najgorzej poszło Ryszardowi, który podał surowe i zimne ciasto, i decyzją jury musiał oddać fartuch. Pozostałe karpatki były często płaskie, z rzadkim i rozlewającym się kremem. Jedynie ciasto Kuby wyglądało tak, jak powinno. - To jest to! Wygląda jak deser w cukierni! - oceniło jury. Do decydującej dogrywki przeszły Basia i Ewelina, pozostali byli bezpieczni.
MasterChef odcinek 1. Zobacz najciekawsze momenty!
MasterChef. Goście tej edycji
Do studia gościnnie powróci Michał Korkosz „Rozkoszny”. Pod jego okiem pretendenci do tytułu MasterChefa przygotują idealną bezę. Dodatkowo, wykorzystując żółtka z poprzedniej konkurencji, uczestnicy podadzą sos berneński. W kuchni pojawi się też Martyna Niemiec, zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef Nastolatki”. Zawodnicy będą musieli odgadnąć produkty zawarte w daniu, które przygotowała laureatka programu.
Po raz pierwszy gościnią „MasterChefa” będzie Gosia Molska, która sprawdzi jak kucharze radzą sobie z daniami roślinnymi. Z kolei Justyna Sekunda przeprowadzi masterclass, skupiając się na deserach. Do studia zawita także Juan Camilo Quintero, włoski szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin. Podczas jego obecności uczestnicy będą musieli połączyć kuchnie dwóch światów – Francję z Japonią, Wietnam z Gruzją, czy Meksyk z Maroko.
Tuż przed decydującym starciem studio odwiedzi także Konstantin Filippou, szef dwugwiazdkowej restauracji w Wiedniu! Najlepsi z najlepszych udadzą się do Grecji. To tam poznamy zwycięzcę 13. edycji "MasterChefa", na którego czeka statuetka, możliwość wydania własnej książki kucharskiej oraz aż 200 tysięcy złotych! Dodatkowo na zdobywcę pierwszego miejsca czeka nagroda w wysokości 50 tysięcy złotych od sponsora programu.
- Fartuchy "MasterChefa" rozdane. Ich liczba zaskakuje!
- "Podał nam nieżywego ptaka w bajorze!". Jak zareagował Przemek Klima?
Autor: Anna Szafrańska
Źródło: TVN