Finał sezonu ''Kuchennych rewolucji''! Magda Gessler wraca do Świerklan – czy ''Karczma Sasanka'' zdała egzamin?

Kuchenne rewolucje 30: Powrót Magdy Gessler do "Karczmy Sasanka"
Magda Gessler powróciła do Świerklan, by sprawdzić efekty kulinarnej metamorfozy w dawnej karczmie ''Stodoła''. Po rewolucji miejsce zyskało nowe oblicze jako ''Karczma Sasanka'' – pełne kwiatowych wzorów, przytulnej atmosfery i odświeżonego menu. Jak wypadła rewizyta? Były pochwały, ale i mocne uwagi. Jedno danie zostało nazwane ''genialnym'', inne – ''niedoprawione''. Magda Gessler nie gryzła się w język.
Kluczowe fakty:
  • ''Kuchenne rewolucje" w Świerklanach. Jak zmieniła się restauracja ''Stodoła" – metamorfoza
  • "Kuchenne rewolucje" w Świerklanach. Powrót Magdy Gessler do restauracji "Karczma Sasanka"
  • "Kuchenne rewolucje". Zgłoś się na casting do programu!

Fragment programu "Kuchenne rewolucje" zobaczysz na górze strony.

"Kuchenne rewolucje" w Świerklanach odc. 12. Jak zmieniła się restauracja "Stodoła" – metamorfoza

Kuchenne rewolucje 30: Powrót Magdy Gessler do "Karczmy Sasanka" - cz. 2

Finałowy odcinek 30. sezonu „Kuchennych rewolucji” przeniósł widzów do Świerklan na Śląsku, gdzie Magda Gessler podjęła próbę uratowania podupadającej karczmy ''Stodoła''. Miejsce, które kiedyś wyglądało jak każda inna przydrożna karczma – przewidywalne i nijakie – przeszło spektakularną przemianę. Wnętrze zyskało nową energię: na ścianach pojawiły się kwiatowe wzory i dekoracje, które nadały przestrzeni świeżości i lekkości. Zmieniła się również oprawa detali – odświeżone żyrandole i nowa zastawa nadały miejscu stylu i charakteru. Lokal przemianowano na ''Karczmę Sasanka'' – miejsce, w którym ma być ciepło, przytulnie i z domowym akcentem.

Menu po rewolucji przeszło równie poważną zmianę. Na talerzach gości pojawiły się: – Terlina wiosenna słowiańska z białego ptactwa z sosem Cumberland, – Kwaśnica na żeberkach wieprzowych z puree ziemniaczanym, – Gulasz węgierski z pieczywem, – Pstrąg z puree ziemniaczanym i surówką z selera, – oraz ciasto cytrynowe z lodami. Karta dań została skrojona tak, by podkreślić śląskie korzenie, ale też zaskoczyć nowoczesnym akcentem.

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ:

Kuchenne rewolucje 30, odcinek 12
Kuchenne rewolucje 30, odcinek 12
Kuchenne rewolucje 30, odcinek 12
Kuchenne rewolucje 30, odcinek 12
Kuchenne rewolucje 30, odcinek 12
+11
Zobacz galerię

"Kuchenne rewolucje" w Świerklanach, odc. 12. Rewizyta Magdy Gessler w ''Karczmie Sasanka"

Po kilku tygodniach Magda Gessler powróciła do Świerklan, by sprawdzić, czy właściciel Wojtek i jego zespół udźwignęli rewolucyjne zmiany. Restauratorka zamówiła wszystkie dania, które wcześniej wprowadziła do karty. Choć początkowo nie komentowała swoich wrażeń, już przy gulaszu węgierskim powiedziała z uśmiechem: ''Bardzo ładnie pachnie! Wow!''

Po degustacji zaprosiła ekipę kuchni i właściciela, by przekazać swoją ocenę. Terlina, według Magdy Gessler, ''nie była w ogóle doprawiona'' – i to był główny zarzut: kuchnia wciąż musi mocniej podkreślać smak. Natomiast gulasz zdobył jej serce – został nazwany ''genialnym, najlepszym!''. W przypadku pstrąga Magda miała konkretne uwagi techniczne: więcej pora i cebuli, a ryba powinna marynować się dwa dni. Finalna ocena? ''Na czwórkę z minusem, może trójka z plusem'' – padło szczerze, ale z nadzieją.

Może być jeszcze lepiej. Ja podkręcam, żeby było genialnie!
- podsumowała Magda Gessler

Jeśli widzowie chcą na własnym podniebieniu poczuć efekty tej rewolucji, powinni odwiedzić Karczmę Sasanka przy ul. Żorskiej 33, 44-266 Świerklany. To lokal, który ma szansę stać się ciepłym punktem kulinarnej mapy Śląska – pod warunkiem, że kuchnia będzie słuchać wskazówek i konsekwentnie walczyć o smak.

Czytaj też: Magda Gessler wraca z drugim sezonem talk-show "Magda gotuje Internet". Znamy datę premiery!

"Kuchenne rewolucje". Zgłoś się na casting do programu!

Nowe pomysły, smaki, wystrój lokali, a przede wszystkim rewolucja w życiu właścicieli upadających lokali. Nieustraszona Magda Gessler przybędzie na ratunek do Twojego baru, restauracji i pomoże Ci zacząć od nowa, dzieląc się swoim kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.

Takiej szansy po prostu nie można zmarnować. Nie trać czasu i wypełnij formularz.

podziel się:

Pozostałe wiadomości