Magda Gessler zmieniła Czarnego Bawoła w Białego i przywróciła mu drugie życie. Jak przebiegły "Kuchenne rewolucje" w Starym Czarnowie pod Szczecinem? Czy restauracja Biały Bawół przetrwała do dziś? Przeczytaj nasz artykuł!
- Jak przebiegła rewolucja Magdy Gessler w Starym Czarnowie?
- Jakie zmiany wprowadziła Magda Gessler w restauracji Czarny Bawół?
- Czy restauracja Czarny Bawół w Starym Czarnowie nadal działa?
"Kuchenne rewolucje" w Starym Czarnowie – jak przebiegły?
Restauracja Czarny Bawół w Starym Czarnowie w czasach PRL była kultowym miejscem, które odwiedzali wszyscy mieszkańcy Szczecina. Irek, zapraszając tam swoją przyszłą żonę Annę na randki, zbudował z nią wiele wspomnień. Po 25 latach małżeństwa, kiedy restauracja podupadła i została zamknięta, postanowił kupić ją jako prezent dla ukochanej, by uczcić rocznicę ich ślubu i wspomnienia z młodości. Anna początkowo nie była przychylna pomysłowi męża. W końcu jednak oboje zostali właścicielami Czarnego Bawoła. Niestety małżonkom nie udało się przywrócić lokalowi jego dawnej popularności, a sala wciąż była pusta.
Z czasem cały ciężar prowadzenia restauracji spadł na Annę. Kobieta zatrudniła kucharki, które pracowały w Czarnym Bawole w czasach jego świetności, jednak nawet to nie pomogło. Żona właściciela w końcu zaczęła tracić radość z życia i stała się "cieniem dawnej siebie". O Annę zaczęły się martwić jej córka Patrycja oraz siostrzenica Kinga. Z tego powodu kobiety zaprosiły do Starego Czarnowa Magdę Gessler.
Prowadząca "Kuchenne rewolucje" nie była zachwycona tym, co zastała na miejscu. Wystrój i nazwa lokalu nawiązywała bowiem do góralskich tradycji, jednak w menu nie było ich widać. Magda Gessler Zamówiła kilka domowych dań z karty, w tym między innymi flaczki oraz dwie wersje golonki. Nie przebierała w słowach.
Wygląda strasznie... To jest ohydne, zabierzcie to! Kapusta jest niejadalna. To nie jest jedzenie, a szopka [...]. Komuna stąd nigdy nie wyszła. Ani jeżeli chodzi o wnętrza, ani jeżeli chodzi o kuchnię. Kompletny brak poszanowania dla gości oraz dla produktów
Magda Gessler nie wierzyła, że Czarny Bawół nawet w PRL-u był kulinarną legendą okolicy. Prowadząca skrytykowała nie tylko dania, które są serwowane w lokalu, ale także jego dworkowy wygląd i przestarzałe wnętrza.
To jest jak umieralnia, jak tu się wchodzi. Jak do domu pogrzebowego
Powtórka 7. odcinka 18 sezonu "Kuchennych rewolucji" 28 stycznia 2025 r. o godz. 12:20 w TVN.
Jakie zmiany wprowadziła Magda Gessler w restauracji Czarny Bawół?
Magda Gessler ze zmianami wystartowała od samego początku. Najpierw poleciła otworzyć okna w restauracji, jednak nie spotkała się ze zrozumieniem. Wkrótce potem zdecydowała, że sama otworzy okna... za pomocą buta. Prowadząca "Kuchenne rewolucje" zabrała na poważną rozmowę właścicieli lokalu. Magda Gessler była zmartwiona stanem Anny, która jak stwierdziła "jest wręcz zajechana".
Zmiana zaczyna się od człowieka. Ty się obudź!
Magda Gessler kazała oczyścić przestrzeń dokoła restauracji i usunąć wszystkie wizualne zaniedbania. Prowadząca program poleciła także Annie, by zmieniła swój styl. Zajęła się również kuchnią i sprawdziła, czy kucharki potrafią gotować proste, polskie, domowe obiady. Nie cała załoga zdała jednak egzamin.
Restauracja będzie się nazywała Biały Bawół. Biały Bawół brzmi bardziej optymistycznie, będą białe ściany, białe zasłony, wszystkie czarne rzeczy będą pomalowane na biało, będzie czysto, sterylnie i estetycznie, będzie pachniało lasem. Jeśli chodzi o jedzenie, będzie: tatar ze śledzia, krem z białych warzyw i kalafiora, oraz na drugie danie pstrąg panierowany w mące z migdałów lub polędwica wołowa podawana na gorącej patelni do stołu
Niedługo potem zmiany weszły w życie i nadszedł czas na finałową kolację. Goście byli zachwyceni, a Anna odzyskała radość z życia i prowadzenia restauracji.
"Kuchenne rewolucje" w Starym Czarnowie. Czy Czarny Bawół istnieje nadal?
Czarny Bawół po "Kuchennych Rewolucjach" zmianie nazwę na Biały Bawół i pod tą nazwą funkcjonuje do dziś. Od czasu rewolucji w lokalu minęło już prawie siedem lat, a lokal odzyskał dawną popularność. Biały Bawół specjalizuje się w kuchni polskiej, tradycyjnej i typowo domowej. Sądząc po opiniach zostawionych przez gości w sieci, serwowane tam dania są nie tylko smaczne, ale także przygotowane starannie z dobrych składników.
Kochani! ♥️♥️♥️ Przypominamy, że jesteśmy dla Was otwarci przez całą majówkę! Dziś piękna pogoda! Zapraszamy na nasz...
Posted by Biały Bawół on Monday, May 1, 2023
Autor: Anna Pawelczyk-Bardyga
Źródło zdjęcia głównego: TVN