Restauracja ''Baszta'' w Świdnicy to miejsce, które miało łączyć pasję właściciela do gastronomii z jego barmańskim doświadczeniem. Niestety, zamiast kulinarnego sukcesu, lokal od ponad dwóch lat zmaga się z problemami – brakiem gości, niestabilnym zespołem i kłopotami finansowymi. Kiedy Magda Gessler przekracza progi restauracji, od razu wyczuwa, że coś tu nie gra. Jej przeczucia szybko znajdują potwierdzenie w serwowanych daniach.
- Co wydarzyło się podczas degustacji w 2. odcinku 30. sezonu "Kuchennych rewolucji"?
- "Kuchenne rewolucje" - zgłoś się na casting do programu!
Fragment programu "Kuchenne rewolucje" zobaczysz na górze strony.
"Kuchenne rewolucje" w Świdnicy. Jak przebiegła degustacja w restauracji "Baszta"?
Pierwszym daniem, jakie Magda Gessler otrzymuje, jest tatar. Początkowo wydaje się obiecujący – zapach nie budzi zastrzeżeń. Jednak już po pierwszym kęsie restauratorka natychmiast go wypluwa. Smak zaczyna się przyjemnie, ale po chwili pojawia się intensywna kwasowość. Czy to efekt zbyt dużej kwaśnych dodatków, czy też fermentacji mięsa w wyniku nieodpowiedniej temperatury przechowywania? Tego nie da się jednoznacznie stwierdzić, ale jedno jest pewne – tak przygotowane danie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Kolejnym testem dla restauracji jest klasyczny ''burger smash''. Magda Gessler od razu zwraca uwagę na błędne podanie – danie trafia na mały talerz, co odbiera mu atrakcyjność wizualną. Największy problem tkwi jednak w samym mięsie – udziec wołowy okazuje się suchy jak wiór i wydziela nieprzyjemny zapach starego mięsa.
To jest po prostu niesmaczne!- skomentowała Magda Gessler
Ostatnią pozycją degustacji jest ''hawajski bowl''. Tutaj problem pojawia się już na poziomie podstawowego składnika – ryżu. Magda Gessler nie kryje oburzenia:
Czy widział Pan kiedyś taki ryż, który jest mamałygą?! Nie ma żadnego smaku, ani soli, ani cukru [...] To jest tak suche! Koszmar!- podsumowała Magda Gessler
Degustacja dań w ''Baszcie'' potwierdziła największe obawy – problemem nie jest tylko brak doświadczenia w prowadzeniu restauracji, ale także niska jakość serwowanych potraw. Magda Gessler ma przed sobą nie lada wyzwanie, by odmienić losy tego miejsca. Czy właściciel podoła rewolucji? Czy ''Baszta'' stanie się kulinarną perełką Świdnicy? O tym przekonamy się w kolejnych etapach programu!
Czytaj też: Nowy sezon "Kuchennych rewolucji" będzie wyjątkowy. Co nas czeka w 30. jubileuszowej edycji?
"Kuchenne rewolucje". Zgłoś się na casting do programu!
Nowe pomysły, smaki, wystrój lokali, a przede wszystkim rewolucja w życiu właścicieli upadających lokali. Nieustraszona Magda Gessler przybędzie na ratunek do Twojego baru, restauracji i pomoże Ci zacząć od nowa, dzieląc się swoim kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.
Takiej szansy po prostu nie można zmarnować. Nie trać czasu i wypełnij formularz.
Autor: Kinga Rysula