- "Kuchenne rewolucje 30" odc. 9: Z jakimi problemami zmaga się "Hot Italian Pizza"?
- Kim są Paweł i Radek z "Ragazzi da mangiare"?
- Jak wygląda przepis na idealny sos pomidorowy?
- Jak wygląda idealne ciasto na włoską pizzę – krok po kroku
Fragment programu "Kuchenne rewolucje" zobaczysz na górze strony.
"Kuchenne rewolucje 30", odc. 9 – Powrót chłopaków z "Ragazzi da mangiare". Czy uratują zielonogórski lokal?
Kiedy Magda Gessler po raz pierwszy spróbowała pizzy w zielonogórskiej "Hot Italian Pizza", nie ukrywała rozczarowania. Wiedziała, że tym razem potrzebna będzie pomoc z zewnątrz – dlatego poprosiła o wsparcie Pawła i Radka z warszawskiego "Ragazzi da mangiare".
Panowie jeszcze niedawno sami walczyli o przetrwanie w "Kuchennych rewolucjach", zaczynając od food trucka, dziś prowadzą już własną stacjonarną pizzerię w stolicy i stali się kulinarnym wzorem. Ich przyjazd okazał się przełomowy. Rafał, właściciel restauracji, nie krył emocji:
- Próbowałem ich pizzy i była rewelacyjna. Brutalnie rzecz ujmując była o wiele lepsza od naszej. Czuć czosnek, bazylię, suszone oregano. Rewelacja! – powiedział szczerze.
Podczas wspólnej pracy wyszły na jaw kluczowe błędy. Rafał do ciasta na pizzę dodawał zbyt mało cukru, przez co nie fermentowało prawidłowo, a sos robił z wodnistych pomidorów pelati. Dzięki chłopakom z Ragazzi receptury przeszły totalną metamorfozę. A Ty możesz teraz samodzielnie spróbować ich przepisów!
Czytaj więcej: "Kuchenne rewolucje 30" odc. 8. Jak Magda Gessler oceniła restaurację ''Śląski Cysorz''? Zobacz, jak teraz wygląda!
"Kuchenne rewolucje 30", odc. 9 – Przepis na idealny sos pomidorowy do pizzy
Przepis na idealny sos pomidorowy do pizzy:
- Składniki:
- Oliwa z oliwek
- 2–3 ząbki czosnku (wyciśnięte)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 2 puszki pomidorów dobrej jakości (nie pelati)
- Sól, pieprz
- Suszone: bazylia, oregano, tymianek
- Cukier (opcjonalnie, do smaku)
Przygotowanie:
- 1. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek i cebulę.
- 2. Dodać pomidory.
- 3. Gotować na małym ogniu, aż sos zacznie odparowywać.
- 4. Po ok. 30 minutach zblendować całość.
- 5. Gotować dalej aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
- 6. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i ewentualnie cukrem.
"Kuchenne rewolucje 30", odc. 9 – Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę
Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę:
- Przepis na ciasto – 2 pizze (30 cm):
- 200 ml zimnej wody
- 1,6 g świeżych drożdży
- 20 g cukru
- ok. 330 g mąki (najpierw 130 g, potem stopniowo reszta)
- ok. 13–14 g soli
- ok. 13–14 ml oliwy z oliwek (ok. 1 łyżka)
Przygotowanie:
Rozpuść drożdże i cukier w zimnej wodzie.
Dodawaj mąkę w 4 turach: Najpierw ok. 130 g,
Następnie trzy razy po ok. 65 g, mieszając po każdej porcji.
Dodaj oliwę oraz sól.
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.
Przenieś do lodówki na dalsze leżakowanie (najlepiej na kilka godzin lub na noc)
Autorka/Autor: Paweł Kopała